Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
image description
Advies Martijn van Herpen, 1 feb 14:54

Shell ziet omzet en winst stijgen

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Shell heeft de ambitie om de best presterende oliemajor te worden en Exxon Mobile te passeren. Hierin lijkt het olieconcern inmiddels erg goed op weg te zijn.

Shell boekte in 2017 een winst van $13 mrd, ten opzichte van een winst van $4,6 mrd voor 2016. In alle onderdelen was sprake van stijging van de omzet en winst. Dit was voor een groot deel toe te schrijven aan de gestegen olieprijzen. De gemiddelde prijs voor Brent-olie kwam bijvoorbeeld uit op $54 per vat, waar dat in 2016 nog $44 per vat was. Een verschil van $10 per vat olie levert Shell $6 mrd aan kasstroom op.

Shell is echter ook bezig met efficiëntieverbeteringen. Positief is dat de operationele kosten in 2017 zijn gedaald met 8%. Het aantal opgepompte vaten was met een equivalent van 2,78 miljoen vaten per dag in lijn met vorig jaar, wat we gezien de vele desinvesteringen als positief beschouwen. Aan desinvesteringen heeft Shell inmiddels voor $24 mrd afgestoten, waarvan vorig jaar alleen al $17,3 mrd. Dit moet in totaal $30 mrd worden. CEO Ben van Beurden gaf aan dat de resterende $6 mrd al is aangekondigd, of in een vergevorderd stadium is.

Daling schuldgraad

Desinvesteringen zullen een verder drukkend effect hebben op de schuldgraad. De gearing, de netto schuld als percentage van het totale vermogen, wil Shell op 20% hebben. Na de overname van British Gas was deze sterk opgelopen. De schuld is vorig jaar met $8 mrd gedaald, en de gearing komt nu uit op 24,8% ten opzichte van 28,0% eind 2016. De operationele kasstroom van Shell kwam het afgelopen kwartaal uit op $7,3 mrd, wat minder is dan de $7,6 mrd van het kwartaal ervoor. Dit viel iets tegen, en hierdoor zal de gearing minder snel teruglopen.

Shell heeft eerder aangekondigd tussen 2018 en 2020 voor $25 mrd aan aandelen in te gaan kopen. Het is momenteel niet duidelijk wanneer dit opkoopprogramma zal beginnen. Voor beleggers speelt ook de vraag of het dividend gaat oplopen op het moment dat het aandeleninkoopprogramma start. Over het afgelopen kwartaal heeft Shell het dividend hetzelfde gelaten ($0,47). Van Beurden heeft aangegeven dat dit ook de verwachting is voor het eerste kwartaal van 2018.

Het aandeel Shell is opgelopen met de gestegen olieprijs, maar heel sterke koersstijgingen verwachten wij in de komende periodes niet. Momenteel geeft Shell wel een mooi dividendrendement van 5,3%. Wij handhaven daarom ons advies op ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles