Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Christian Slagter, 1 feb 2018 11:00

Netflix spint garen bij Brits Koningshuis

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Ik kijk graag films en series via Netflix. Waar de online videostreamingdienst in het begin vooral producties inkocht, wordt er nu ook steeds meer eigen content gemaakt. Een van de Netflix-series die ik uitermate boeiend vind is The Crown. Hierin worden de gebeurtenissen voor en tijdens het bewind van de Britse koningin Elizabeth II weergegeven.

De serie wordt geroemd om zijn waarheidsgetrouwheid. Vooral de economische geschiedenislessen in The Crown fascineren mij. Zo wordt in een van de afleveringen besproken of Groot-Brittannië bij Europa wil horen, een thema dat door de Brexit weer actueel is. Volgens de Bank of England heeft de keuze van de Britse bevolking om uit de Europese Unie te stappen het Verenigd Koninkrijk nu al tientallen miljarden ponden gekost. Daarnaast nam de economische groei in het VK over 2017 af tot 1,8%, het laagste niveau in vijf jaar tijd.

De Britse centrale bank voorziet vooralsnog geen verbetering en economen verwachten dat de groei in 2018 afzwakt tot 1,4%. Niet lang na de kroning van Elizabeth II in 1953 stond de economie van Groot-Brittannië eveneens onder druk als gevolg van een achterblijvende economische groei en een hoge inflatie. Toen in de jaren ’70 daar ook nog de oliecrisis bovenop kwam, belandde het land in een recessie. In 1973 besloot het VK toe te treden tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Tijdens haar bewind heeft Elizabeth het Britse rijk daarbij zien transformeren van een belangrijke wereldmacht naar de ‘Commonwealth Realm’ van zestien landen.

De populariteit van de Britse koningin is momenteel ongekend hoog, mede door The Crown. De serie zou volgens ingewijden £100 mln hebben gekost en daarmee de duurste Netflix-productie tot nu toe zijn. Het legt Netflix vooralsnog geen windeieren. Over het afgelopen jaar verwelkomde de online videostreamingdienst 8,33 miljoen nieuwe abonnees, veel meer dan de 6,34 miljoen waar analisten op hadden gerekend. Netflix heeft inmiddels wereldwijd 117,6 miljoen betalende abonnees. De beter dan verwachte cijfers leidden ertoe dat de koers van het aandeel in korte tijd met ruim 29% is opgelopen tot bijna $285 en de marktkapitalisatie van Netflix voor het eerst meer dan $100 mrd bedraagt. Ondanks de forse koersstijging blijft het aandeel bij veel analisten op de kooplijst staan. Ik kijk in ieder geval uit naar het mogelijk volgende seizoen van The Crown.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!