Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 1 feb 2018 11:30

Commentaar: liever inkopen dan investeren

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Januari is de maand van de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president voor het Congres. In zijn eerste State of the Union roemde president Trump onder meer zijn belastinghervorming.

Liefst drie miljoen Amerikaanse werknemers hebben er bonussen van duizenden dollars door ontvangen. Bovendien beloofden onder meer Apple en ExxonMobil nu miljarden dollars in de Amerikaanse economie te investeren, aldus Trump.

Inkopen voor $16,4 mrd

Ervaringen met een eerdere belastinghervorming voeden echter de angst dat belastingvoordelen vooral worden besteed aan inkoop van eigen aandelen. De toelichting op de jaarcijfers van Pfizer deze week doet in dat verband het ‘ergste’ vermoeden. De farmaceut keert een eenmalige bonus van $100 mln uit aan de ‘gewone’ Pfizer-werknemers. Daarnaast wil Pfizer de komende vijf jaren $5 mrd in de VS investeren. Die bedragen vallen in het niet bij de geplande inkoop van eigen aandelen van $5 mrd alleen al dit jaar. De raad van commissarissen gaf in december zijn goedkeuring aan een inkoopprogramma van in totaal $16,4 mrd.

Inkoop van eigen aandelen krijgt vaak negatieve pers. De timing van de aandeleninkoop kan soms ongelukkig zijn. ING kocht in 2007 voor €5 mrd aan eigen aandelen in om een jaar later met een kapitaalinjectie van €10 mrd van de Nederlandse overheid door de kredietcrisis heen geholpen te worden. Daarnaast worden er vraagtekens gezet bij de motieven van het management – het oppoetsen van de winst per aandeel door het aantal uitstaande aandelen te verminderen – en de financiering (via uitgifte van schuld).

Beter alternatief

Het is echter onterecht om aandeleninkoop alleen maar negatief te bezien. Het kan een belastingvriendelijker manier zijn om geld aan aandeelhouders terug te geven. Ook is het soms een beter alternatief dan een dure overname of andere onwenselijke uitgaven. Zo nam een branchegenoot van Pfizer, Sanofi, eerder deze maand voor $11,6 mrd een Amerikaans biotechbedrijf over. De ons niet overtuigende overname draagt dit jaar licht en volgend jaar 5% bij aan de winst per aandeel, aldus Sanofi. Als de farmaceut het overnamebedrag echter aan inkoop van eigen aandelen had uitgegeven, dan zou de winst per aandeel met 11% zijn geholpen, zo berekende Credit Suisse. Als belegger in het maar matig presterende Sanofi – het aandeel zit in twee van onze voorbeeldportefeuilles – hadden we daar onze voorkeur misschien wel voor uit willen spreken.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!