Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Advies Hildo Laman, 31 jan 2018 12:30

Turbines en dollar zitten Siemens dwars

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Uit de presentatie van de eerstekwartaalcijfers van het gebroken boekjaar blijkt dat Siemens nog steeds last heeft van twee grote problemen: de omzetdaling bij de divisie Power & Gas en de dalende waarde van de dollar.

De verkoop van gasturbines ligt veel lager. Deze machines worden gebruikt voor het  opwekken van elektriciteit, maar door de toename van duurzame elektriciteitsopwekking is de vraag teruggelopen. De divisie Power & Gas heeft daardoor een 19,5% lagere omzet behaald in het eerste kwartaal.

Een deel van de pijn wordt verlicht door een omzettoename bij de joint venture Siemens Gamesa, waar windmolens gemaakt worden. Dat komt mede door een grote order voor een windmolenpark in Denemarken. Per saldo groeide de totale omzet wel, met 3,2%.

Meevaller

De nettowinst van Siemens steeg met 11,7%. Maar voor die winststijging was wel een belastingvoordeel in de VS nodig, dat €437 mln opleverde. Ook kon Siemens een boekwinst op de verkoop van een deel van Osram bijschrijven. Zonder die meevallers was er een winstdaling geweest.

De winst per aandeel (wpa) kwam uit op €2,64. Voor het hele boekjaar verwacht Siemens een wpa te halen van tussen de €7,20 en €7,70. Dat betekent dat de winsten de komende kwartalen waarschijnlijk lager komen te liggen dan een jaar eerder. Wij hebben onze wpa-verwachting voor 2018 iets verlaagd, van €7,50 naar €7,40. Daarmee zitten we net iets onder het midden van de door Siemens gegeven bandbreedte. Dat komt omdat we niet al te optimistisch zijn, gegeven de recente tegenslagen.

Advies

We vinden dat het tijd is om ons advies op het aandeel te verlagen naar ‘houden’. De omzet kan nog wel groeien, maar meer dan een procent of drie zal het dit jaar waarschijnlijk niet worden. De problemen bij gasturbines zullen aanhouden, en de marges op windmolens zijn veel lager, waardoor winstgroei niet makkelijk is. Het dividendrendement van 3,0% is een belangrijke reden waarom we een verkoopadvies niet passend vinden voor het aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!