Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 31 jan 2018 17:00

Santander verliest momentum

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Na een heel overtuigende start van 2017 is de groei bij Banco Santander wat teruggevallen. Dat komt doordat de inkomstengroei afzwakt, terwijl de kosten blijven oplopen.

De sterke groei van Banco Santander is richting het eind van 2017 behoorlijk afgezwakt. De onderliggende inkomsten lagen in het laatste kwartaal 7% hoger dan een jaar eerder. In de voorgaande kwartalen lag die groei telkens boven de 10%. De groei van de onderliggende kosten (zonder afschrijvingen en eenmalige kosten) nam echter nauwelijks af: +10% naar €6,0 mrd. Per saldo lag de onderliggende winst (zonder buitengewone posten) van €2,3 mrd 10% hoger dan een jaar eerder. In het derde kwartaal kwam die toename nog op ruim 15%.

Groeiende economie

Over heel 2017 stegen de inkomsten met 10%, naar €48,4 mrd, terwijl de onderliggende winst met 14% toenam tot €9,0 mrd. Die winststijging is in de eerste plaats te danken aan een aantrekkende economie in de landen waar Santander actief is. Europa is goed voor iets meer dan de helft van de inkomsten, en het overige deel komt uit Latijns-Amerika.

Die balans is eerder dit jaar wat verschoven naar het eerstgenoemde gebied door de overname van Banco Popular. Afgelopen zomer kocht Santander deze in zwaar weer verkerende branchegenoot voor €1. Kort daarop verkocht de bank de meerderheid van de vastgoedportefeuille van Popular voor €10 mrd aan BlackRock. In combinatie met andere maatregelen om de kapitaalpositie te versterken en de winstbijdrage van 2017 zorgt dit ervoor dat de Core Equity Tier 1 ratio ondanks de negatieve impact van Popular vorig jaar is gestegen van 10,6 naar 10,8%.

Kwetsbaar

Zolang Santander de economische wind in de rug houdt, kan de winst met name in Latijns-Amerika snel groeien. De bank is echter kwetsbaar als het marktklimaat omslaat. Het opschroeven van de kapitaalbuffer neemt door de Popular-transactie meer tijd dan verwacht. Bovendien dreigt de winstgroei in 2018 verder af te vlakken als Santander de kosten niet beter in de hand houdt. De risico’s worden onvoldoende weerspiegeld in de huidige waardering (k/w 13). Santander krijgt een verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!