Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Advies Stephen Hendriks, 31 jan 2018 11:31

Meer van hetzelfde bij Pfizer

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Patentverlies, overnames, lagere belastingen en inkoop van eigen aandelen zijn de thema’s in de jaarcijfers van Pfizer. Dat zal komend jaar niet anders zijn.

Pfizer heeft een redelijk jaar achter de rug, waarin de omzet van $52,5 mrd net binnen de in oktober verlaagde bandbreedte van $52,4-53,1 mrd viel. De aangepaste winst per aandeel van $2,65 kwam dankzij een lager belastingtarief hoger uit dan verwacht.

Als gevolg van de belastingplannen van president Trump daalde het belastingtarief voor Pfizer van 23% in 2016 tot 20% in 2017. De belastingverlaging houdt wel in dat Pfizer een repatriëringsbelasting van $15 mrd over een periode van acht jaar moet betalen. Daarnaast leidde belastingverlaging tot een neerwaartse aanpassing van de latente belastingverplichtingen van zo’n $11 mrd – een ‘meevaller’ die niet in de aangepaste winstcijfers is opgenomen. De nieuwe belastingwet leidt tot een lager belastingtarief voor de komende jaren. Pfizer gaat uit van 17%. Volgens de farmaceut voegt een daling van het belastingtarief van één procentpunt zo’n $0,01 aan de winst per aandeel toe.

Meer aandeleninkoop

Voor het lopende jaar verwacht Pfizer een winst per aandeel van $2,90-3,00. Dat is een stijging van zo’n 9-13% ten opzichte van 2017. Dat is echter niet alleen inclusief het positieve belastingeffect maar ook inclusief een nieuwe ronde inkoop van eigen aandelen. De farmaceut wil net als afgelopen jaar opnieuw voor $5 mrd inkopen.

De inkoop aan eigen aandelen droeg afgelopen jaar $0,04 aan de winst per aandeel bij. Belastingvoordeel en aandeleninkoop dragen dit jaar vermoedelijk dus zo’n $0,07 aan de winst per aandeel bij.

Pfizer rekent voor dit jaar op een omzetgroei van 1,9-5,7%. Dat is inclusief de divisie Consumer Healthcare – receptvrije geneesmiddelen, vitamines en supplementen – die dit jaar mogelijk verkocht of afgesplitst wordt en $2 mrd omzetverlies door aflopende patenten. Bij een geschatte winst per aandeel van $2,95 voor 2018 komt de koers-winstverhouding op nog geen 13 uit. Maar de waardering van Pfizer is al geruime tijd laag en de farmaceut lijkt nog steeds op zoek naar een grote overname. Een houdadvies volstaat daarom. Maar zoals we afgelopen december al zeiden, voelen we ons wel veiliger bij Pfizer dan bij Sanofi of Merck.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!