Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 30 jan 2018 17:00

10-jaarsrentes op staatsobligaties lopen op

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Traditioneel loopt de Europese economische cyclus achter bij die van de VS. Dat geldt ook nu: de werkloosheid in de VS is met 4% veel verder gedaald dan die in Europa en de inflatie is er hoger. De Fed begon dan ook eerder met monetaire verkrapping. Veel marktvorsers verwachten ten onrechte dat de ECB nog voor het eind van 2018 haar eerste rentestap gaat zetten. De oplopende euro/dollarkoers maakt importen in het eurogebied echter goedkoper en houdt zo de inflatie lager dan de ECB wil. Die zou daardoor kunnen besluiten na september door te gaan met de obligatie-aankopen in de markt. Pas na stopzetting hiervan zal een renteverhoging worden overwogen. Er is dus een grote kans dat het daar in 2018 niet van komt.

Verwachting bij staatsobligaties

Vanuit het ECB-perspectief hoeft dus geen al te grote opwaartse stimulans van de lange rente te worden verwacht; wellicht blijft de ECB zelfs koper. De toename van de tienjaarsrente in de VS (tot hooguit 3%?) zal echter wel kapitaal de Atlantische Oceaan over lokken naar de VS. Het wegvallen van die vraag kan, tezamen met het effect van minder aankopen door de ECB, in het eurogebied toch tot een rentestijging leiden. Overigens is het aanbod van geld nog dermate groot dat de rentestijging beperkt zal blijven. De obligatiemarkten zullen er niet zwaar door worden ontregeld.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.