Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Koen Lauwers, 30 jan 2018 16:30

Platina presteert het best

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

De prijs van een troy ounce goud is sinds half december met meer dan $100 geklommen. Dit bracht de goudprijs op het hoogste peil in anderhalf jaar, al moet het platina voor zich dulden. Goud profiteert met name van de aanhoudende daling van de Amerikaanse dollar. Daarnaast in de interesse onder beleggers weer aan het toenemen. Op de termijnmarkten neemt het aantal longposities toe, terwijl de hoeveelheid goud onder beheer van de fysieke trackers sinds mei 2013 niet meer zo groot is geweest. Toch is het nog te vroeg om van een technische doorbraak te kunnen spreken. Die komt er pas wanneer het niveau van $1380 sneuvelt.

Hoger deficit

Met een toename van 3,5% sinds de start van 2018 is goud echter niet het best presterende edelmetaal. Die eer is weggelegd voor platina, dat dit jaar al bijna 9% duurder werd. Vorig jaar was het precies omgekeerd en bleef platina achter bij de andere edelmetalen. Aan de aanbodzijde wordt de productie duurder door de stijging van de Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar. Zuid-Afrika is goed voor meer dan 70% van de productie.

Aan de vraagzijde heeft China, de grootste automarkt ter wereld, strengere uitstootnormen voor dieselvoertuigen ingevoerd. Dit zal de vraag naar katalysatoren en dus platina verder doen toenemen. De World Platinum Investment Council verwacht dat het aanbodtekort dit jaar zal oplopen naar 275.000 troy ounce. Trackers op fysiek platina hebben intussen meer dan 2,5 miljoen troy ounce onder beheer.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.