Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Hein Praats, 18 jan 2018 11:00

Op jacht naar ‘rente’ op aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De verschillen tussen aandelendividenden en obligatierendementen zijn, vooral voor Europese bedrijven, nog nooit zo groot geweest. De dividendstrategie loont.

Meer dan 45% van de Europese staatsobligaties heeft momenteel een negatief nominaal rendement. En hoewel obligatierentes over het algemeen positief zijn in de Verenigde Staten, zijn de reële rendementen op obligaties negatief voor looptijden tot bijna vijf jaar. Mede hierdoor verschuift de aandacht van beleggers die kapitaalinkomsten willen genereren, in toenemende mate naar dividenden. Steeds vaker wordt dividend beschouwd als de nieuwe ‘rente’ op aandelen. Een stijgende inflatie versterkt dit alleen nog maar.

In totaal keerden bedrijven in de S&P500 in 2017 een bedrag van $419,8 mrd uit aan dividend. Dat is een toename van 5,7% vergeleken met het jaar ervoor. Europa maakte nog meer indruk, met een stijging van 7,7% ten opzichte van 2016. Hier werd een totaalbedrag van €323 mrd als dividend aan aandeelhouders uitgekeerd.

Extra stabiliteit

Eind november 2017 lag het gemiddelde dividendrendement van bedrijven in Europa op 3,2% (Nederland nam met 2,47% een twaalfde plaats in). Dat van de S&P500 ligt met momenteel 1,78% aanzienlijk lager doordat Amerikaanse bedrijven hun winsten vaker aanwenden om eigen aandelen terug te kopen.

Naast een belangrijke bron van inkomsten, bieden dividenden extra stabiliteit in een beleggingsportefeuille. Van begin jaren zeventig tot nu droegen dividenden in de MSCI Europe voor ongeveer 38% bij aan het totale rendement op aandelen. Winstuitkeringen op aandelen vormen dus vaak een gedegen buffer tegen dalende koersen.

Uit analyse van aandelenprestaties blijkt bovendien dat hoog-dividendaandelen minder volatiel zijn dan aandelen met lagere dividenduitkeringen. Bedrijven met hoge dividenddoelstellingen lijken veel (meer) moeite te doen om deze te behalen door middel van hogere bedrijfswinsten. En omdat dividendbeleid dikwijls actief deel uitmaakt van hun bedrijfsstrategie, wordt gedisciplineerder en efficiënter met financiële middelen omgegaan.

Met het oog op veranderend monetair beleid en toenemende geopolitieke risico’s wereldwijd, verwachten analisten dit jaar meer volatiliteit in financiële markten. Dividenden zouden kunnen helpen om dit op te vangen.

Goede vooruitzichten

De verwachtingen voor de Europese economie zijn optimistisch, het vertrouwen is groot en de werkloosheid laag. Bedrijfswinsten zullen zich onder die omstandigheden positief blijven ontwikkelen. Dit heeft een gunstige invloed op zowel de dividenden als de pay-out ratio’s. Vorig jaar werd al 80% van de bedrijfswinsten aan dividend uitgekeerd in Europa. Dit kan worden geïnterpreteerd als teken dat bedrijven steeds meer aandacht schenken aan aandeelhoudersbelangen. Dat zal met de goede economische vooruitzichten dit jaar niet anders zijn.

In de Verenigde Staten is die ratio met 50% veel bescheidener van aard, al zullen de verwachte fiscale stimuleringsmaatregelen ook daar tot hogere bedrijfswinsten leiden. Opgeteld bij het recordbedrag aan contanten waar Amerikaanse bedrijven op zitten, is er ook in de Verenigde Staten ruimte voor dividendverhogingen.

Maar resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Beleggers moeten per bedrijf de dividendperspectieven blijven analyseren. Factoren als marktaandeel, ‘pricing power’ en mogelijke marktbelemmeringen spelen hierbij een belangrijke rol. Bovenal moet bij dividendstrategieën worden bekeken hoe een bedrijf zijn verwachte kasstromen kan vertalen in een duurzaam dividendbeleid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!