Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 17 jan 2018 12:26

Onze tien Nederlandse overnamekandidaten voor 2018

0 0 Leestijd ongeveer

Evenals in 2016 zijn er in het afgelopen jaar relatief weinig biedingen geweest op Nederlandse beursfondsen, maar dat kan snel veranderen. Wij selecteerden tien bedrijven die ons inziens overnamekandidaten zijn.

Hoewel 2017 wereldwijd weer een goed jaar was voor fusies en overnames, bleef Nederland NV behoorlijk ongeschonden. We hadden de mislukte pogingen van Kraft Food om Unilever te kopen, en wat later in het jaar strandden ook de pogingen van PPG om AkzoNobel in te lijven en ving Pon bot bij Accell. Na enkele pogingen is bottelaar Refresco wel akkoord gegaan met een bod van het Franse private equity fonds PAI. Gemalto gaf afgelopen december aan liever met Thales in zee te gaan dan met Atos. Refresco stond wel in onze top-10 overnamekandidaten voor 2017. Dit rijtje bestond verder uit: ASMI, Brunel, Galapagos, Hunter Douglas, ICT Group, KPN, Lucas Bols, Neways en TomTom. Voor dit jaar maken wij wat aanpassingen en komen met de volgende 10 kandidaten: ASMI, BAM, Binck, Corbion, DSM, Galapagos, ICT Group, Kendrion, Lucas Bols en Neways.

ASMI

Chipmachinefabrikant ASMI ligt al langer onder vuur van activistische aandeelhouders. Afgelopen jaar bezweek het ASMI-bestuur deels voor de druk van Eminence en Elliott om zijn belang in het Aziatische dochterbedrijf ASM PT af te bouwen. ASMI verkocht in totaal een belang van 9% en zal de opbrengst van circa €450 mln naar de aandeelhouders laten terugvloeien. Dit kan gebeuren via extra dividenden en/of additionele inkoop van eigen aandelen.

Door de verkoop is het belang van ASMI in ASM PT gedaald tot onder de kritische grens van 30%, namelijk van 34 naar 25%. Dit heeft tot gevolg dat een bieder op ASMI niet langer gehouden is ook een bod op ASM PT uit te brengen. Dit verhoogt de kans van een bod op ASMI. Bijkomende aantrekkelijkheid van het bedrijf is de nettokaspositie van ruim €1 mrd, bijna 30% van de actuele marktkapitalisatie van ASMI. Een bieder die waarde ziet in het kernbedrijf van ASMI, de front-end business, kan dit er eenvoudig uitlichten.

BAM

Door kostenoverschrijdingen bij de bouw van de zeesluis in IJmuiden verspeelde bouwer BAM weer veel van zijn toch al zo schaarse krediet bij beleggers. De winst over 2017 zal substantieel lager uitkomen dan de €60 mln van 2016. BAM zal, evenals andere Nederlandse bouwers, uit een ander vaatje moeten tappen. Nu de koers zo ver is weggezakt achten wij het niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld een succesvolle Duitse bouwer een bod op BAM zal uitbrengen.

Minder exits dan verwacht
Begin 2017 had ‘Mr Smallcap’ Willem Burgers, beheerder van het Add Value Fund, meer beurs-exits voorzien. Ook het aantal IPO’s vindt hij erg laag. Slechts Avantium en VolkerWessels kwamen naar de beurs. De verklaring voor de weinige beurs-exits ligt volgens Burgers vooral in het feit dat er vrij weinig matig of slecht presterende beursfondsen zijn die in een andere setting (bij private equity of een strategische partij) zicht hebben significante verbetering. Een exit-premie van 20-30% bovenop de al gestegen beurswaardering van een goed presterende small/midcap is veel potentieel geïnteresseerden waarschijnlijk te gortig.

Wellicht verandert dit in 2018, aldus de fondsbeheerder, als het verdienpotentieel van de ondernemingen opnieuw (en hoger!) wordt ingeschat. Door de vele investeringen hebben bedrijven volgens Burgers een versterkte basis gelegd voor winstgroei in 2018 en 2019. Er ligt in ieder geval heel veel beleggingsgeld aan de zijlijn. Het IPO-klimaat wordt beter naarmate de beurswaarderingen oplopen. De IPO-pijplijn bij investment bankers raakt intussen behoorlijk gevuld met bekende namen als NIBC, Leaseplan, Action en misschien Hema. Burgers verwacht derhalve voor 2018 zowel meer IPO’s als beurs-exits.

 

BinckBank

De eeuwige overnamekandidaat BinckBank hebben we toch weer opgenomen. De online broker ervaart steeds zwaardere prijsconcurrentie van met name DeGiro. Dit zet de resultaten onder druk, maar het bedrijf is druk doende de afhankelijkheid van transacties terug te dringen. Binck doet dit door allerlei nieuwe, op de klant afgestemde diensten aan te bieden. Hierbij kan gedacht worden aan meer begeleiding bij beleggen en aan spaar- en pensioenproducten. De winst per aandeel over de eerste negen maanden van 2017 lag weer wat hoger dan het jaar ervoor. De huidige beurskoers noteert echter nog bijna 20% onder de piek van vorig jaar. Het omvangrijke klantenbestand, de conservatieve wijze waarop Binck de eigen middelen belegt en de strategische ommezwaai zijn aantrekkelijke punten. Voeg daarbij nog de groeiende internationale activiteiten, en Binck lijkt een hapklare brok.

Corbion

Medio juni vorig jaar meldde de website Wall Street Wires dat Corbion adviseurs zou hebben aangetrokken om een bod van zowel een private equity-partij als een industrieel chemisch bedrijf te beoordelen. De bieders zouden denken aan een prijs van €35 per aandeel, terwijl Corbion zichzelf €40 per aandeel waard zou vinden. Sindsdien hebben we hier niets meer van gehoord. Wall Street Wires gooit wel meer geruchten in de markt. Toch lijkt het een kwestie van tijd alvorens Corbion wordt opgeslokt. Wij denken dan vooral aan een strategische partij als DSM. Een dergelijke speler zal geduld hebben, want dat is wel nodig met Corbion. Over 2017 zullen de resultaten waarschijnlijk dalen, maar mogelijkheden voor waardecreatie op het gebied van bioplastics en voedingsingrediënten heeft het bedrijf  wel degelijk in zich.

DSM

Het zojuist genoemde DSM is zelf weer op overnamepad. Door de verkoop van het belang in farmaciebedrijf Patheon zit het er financieel warmpjes bij. Na jaren van sleutelen heeft het concern twee sterke divisies, Nutrition en Materials. De eerste maakt hoogwaardige voedingsingrediënten en de tweede speciale kunststoffen. In de markt wordt al gesproken van splitsing van het bedrijf, eventueel door een aparte beursnotering van Materials. Heel goedkoop is DSM niet meer, maar het concern staat er sterk voor en de som der delen levert hoogtwaarschijnlijk meer op dan de huidige beurskoers. De Amerikaanse durfinvesteerder Third Point stuurde er in 2014 al op aan dat DSM Materials zou afstoten. Het bedrijfsonderdeel is nu veel sterker dan toen, en kan door aanvullende overnames nog waardevoller worden.

Nederlandse bedrijven in het vizier
Nederlandse aandelen zijn door het gunstige beursklimaat duurder geworden, maar zijn in internationaal perspectief nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd. Veel Nederlandse bedrijven staan er bovendien financieel sterk voor, wat een overname door bijvoorbeeld private equity kan bespoedigen. Zulke partijen pompen er in de regel meer schulden in om het rendement op het eigen vermogen op te krikken. Strategische overnames zijn ook zeker mogelijk omdat Nederlandse bedrijven over hoogwaardige technologieën beschikken en vaak leidende posities innemen in marktniches met relatief hoge winstmarges.

 

Galapagos

Al langer zijn er overnamegeruchten rond biotechbedrijf Galapagos, zeker sinds de samenwerking die het bedrijf begin 2016 sloot met de Amerikaanse biotechreus Gilead voor de verdere ontwikkeling van het veelbelovende ontstekingsmedicijn filgotinib. Gilead nam destijds een belang van ruim 13% in Galapagos. Per ultimo 2017 is de lock-up en standstill-periode verlopen. Gilead mag zijn belang nu verkopen, dan wel een bod op Galapagos uitbrengen. Dit jaar zullen waarschijnlijk de laatste studies naar filgotinib worden afgerond en kan Gilead bepalen of een bod op Galapagos interessant is. Er is een goede kans van wel, want de afgesproken royalties die de Amerikanen over de verkopen aan Galapagos moeten afdragen kunnen fors gaan oplopen.

ICT Group

Het kleine softwarebedrijf ICT Group heeft de afgelopen jaren een sterk trackrecord opgebouwd met zijn ‘buy and build’-strategie. Het bedrijf is sterk in software om machines met elkaar te laten communiceren, en in sensortechnologie. ICT heeft een mooie positie in de snel groeiende markt van Bulgarije en heeft meerdere start-ups onder handen. Over de eerste negen maanden steeg de omzet autonoom met een fraaie 8%. Ondanks de snelle groei, beschikt het bedrijf over een nettokaspositie en is er alle ruimte voor verdere overnames. De beoogde groei in abonnementen op software loopt nog wat achter op de doelstelling. Met een koers-winstverhouding van circa 14 en EV/ebitda van rond de 9 wordt ICT lager gewaardeerd dan de grote Franse concurrenten Alten en Altran. Een overname door een van deze spelers valt dan ook niet uit te sluiten.

Kendrion

Onder leiding van topman Joep van Beurden is Kendrion bezig zijn hoogwaardige technologie op het gebied van elektromagneten verder te internationaliseren. Vooral uitbreiding in China staat hoog op de agenda. Van Beurden heeft het bedrijf ook efficiënter en daarmee slagvaardiger gemaakt. Dit uit zich in een groei van de nettowinst van 31% over de eerste negen maanden van 2017. Het potentieel van Kendrion lijkt er nu echt uit te komen. Het heeft meerdere interessante projecten lopen, zoals magneten voor schokdempers voor verschillende autofabrikanten en magneten voor industriële toepassingen, zoals in robots.

Met een solvabiliteit van meer dan 50% en verhouding nettoschuld/ebitda van circa 1 heeft Kendrion alle ruimte voor aanvullende overnames. Bij een koers-winstverhouding van circa 15 worden de groeikansen voor de lange termijn onvoldoende gewaardeerd en is er ruimte voor een overnamepremie. Met een beurswaarde van circa €530 mln is Kendrion zelf goed te behappen voor grotere industriële spelers of Chinese geïnteresseerden.

Lucas Bols

Producent van likeuren en cocktails Lucas Bols, opereert in een zeer concurrerende wereldmarkt. Met ceo Huub van Doorne bewandelt het bedrijf evenwel een sterk strategisch pad. Zo stuwde de bijdrage van het merk Passoã de omzet in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2017-2018 met bijna een kwart. Deze zal de komende tijd een stevige bijdrage gaan leveren aan de winst per aandeel.

Meer van dit soort deals zou de koers vleugels kunnen geven, maar Lucas Bols is met een nettoschuld/ebitda van bijna 3 nogal zwaar gefinancierd. Overname door een strategische partij met diepe zakken lijkt dan ook zeker mogelijk. Met een k/w van circa 15 is het aandeel een stuk goedkoper dan de grote spelers als Diageo (k/w 23), Pernod Ricard (24) en partner Rémy Cointreau (37). Nolet Holding uit Schiedam, bekend van het jenevermerk Ketel 1, bezit een kwart van de aandelen Lucas Bols.

Neways

Ondanks een sterke omzetgroei van 7,9% wist elektronicabedrijf Neways over de eerste helft van 2017 geen operationele winstgroei te realiseren. Een sneller dan geanticipeerde groei van de vraag leidde tot inefficiënties en inhuur van dure tijdelijke krachten. In het derde kwartaal steeg de omzet volledig autonoom met maar liefst 12,5% en lag de orderontvangst 40% hoger dan het jaar ervoor. Inmiddels is Neways bezig de capaciteit in Tsjechië uit te breiden. Mits goed gemanaged, lijkt een forse groei van de winst per aandeel de komende jaren mogelijk. Bij de huidige k/w van circa 12 blijft het goed mogelijk dat het bedrijf spoedig wordt overgenomen. De helft van de aandelen Neways is in handen van slechts twee aandeelhouders.

Conclusie

Genoeg kansen op de overnamemarkt. Zoals altijd herhalen wij dat niet elke overnamekandidaat gelijk ook een koopaanbeveling krijgt. Wel hebben we de waardering meegewogen bij onze selectie. Een fundamenteel koopadvies geldt momenteel alleen voor Galapagos. Voor ASMI, BAM, Corbion, DSM, ICT, Kendrion en Neways geven wij houdadviezen. Binck en Lucas Bols staan op de verkooplijst. <

De auteur heeft posities in ICT Group , Kendrion en Neways

Bedrijven en private equity verwachten toename in aantal en omvang deals
Accountants- en consultancyfirma Deloitte verrichtte een onderzoek naar fusies en overnames onder meer dan duizend managers van zowel bedrijven als private equity-firma’s. De resultaten wijzen op een sterke groei van het aantal fusies en overnames in dit jaar. Circa 68% van de managers van in Amerika gevestigde ondernemingen voorziet een toename. Onder private equity is dat zelfs 76%.Van alle deelnemende managers denkt 63% dat de grootte van de deals dit jaar zal toenemen, terwijl 34% denkt dat deze minimaal van dezelfde orde zullen zijn.

Dit laatste lijkt aannemelijk, omdat alles duurder is geworden. Belangrijkste overweging voor een overname is het verwerven van technologieën. Een vijfde van de managers geeft dit als eerste strategische drijfveer. In het voorjaar van 2016 was dit voor slechts 6% van de managers de belangrijkste reden voor een overname. Het vergroten van de klantenbasis in bestaande afzetmarkten via aanvullende producten en diensten staat op de tweede plaats.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!