Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 16 jan 2018 09:30

Twee smetjes op degelijk kwartaal JPMorgan Chase

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van JPMorgan Chase is in het vierde kwartaal flink gedaald. Operationeel maakte de bank echter een degelijke periode door. Bovendien zijn de vooruitzichten voor 2018 veelbelovend.

JPMorgan Chase (JPM) heeft de winst in het vierde kwartaal met 37% zien dalen naar $4,2 mrd. De terugval werd volledig veroorzaakt door twee eenmalige factoren. Met name de Amerikaanse belastingverlaging had een grote impact op de cijfers. De bank zet $2,4 mrd opzij, onder meer voor de heffing over het overhevelen van buitenlandse winsten naar de VS en omdat compensabele verliezen tegen een lager tarief verrekend kunnen worden. Op de toekomstige winstontwikkeling heeft de belastingverlaging juist een heel positief effect. De bank voorspelt dat de belastingdruk in 2018 daalt naar 19%. Analisten hadden rekening gehouden met een tarief van circa 23%.

Afschrijving

De andere factor die de winstgevendheid drukte, is een afschrijving voor $273 mln op leningen aan Steinhoff International. Dit Zuid-Afrikaanse bedden- en meubelconcern verkeert door een boekhoudschandaal in grote financiële problemen. In combinatie met lagere inkomsten uit de obligatiehandel, leidde dit tot een daling met 32%, naar $2,3 mrd, van de winst bij Investment & Corporate Banking ten opzichte van vorig jaar. Bij vermogensbeheer en de consumententak nam de winst met 10% toe, bij Commercial Banking zelfs met 40%. Behalve van een aantrekkende Amerikaanse economie profiteert JPMorgan ook van de geleidelijk oplopende rente. De nettorentemarge, het verschil tussen de rente-ontvangsten en -betalingen, steeg met $1,3 mrd naar $13,4 mrd.

Groeiversnelling

De lager dan verwachte belastingdruk in 2018 is een aanwijzing dat veel analisten hun winstschattingen de komende tijd gaan verhogen. Het positieve momentum wordt versterkt door de optimistische toon van topman Jamie Dimon bij de toelichting op de cijfers. Hij voorspelde dat de Amerikaanse economie met mogelijk 4% gaat groeien en dat het aantal fusies en overnames zal stijgen. Op basis van een conservatieve schatting van een winst per aandeel van $7,24 komt de k/w op 15,6. Dat is een stevige waardering van het bankaandeel. Maar het huidige markt- en renteklimaat bieden samen met de lagere belastingdruk veel ruimte voor winstacceleratie. Het koopadvies voor JPMorgan blijft dan ook van kracht. <

kw4 2017kw4 2016
Opbrengsten$25,5 mrd$24,4 mrd
Bedrijfskosten$14,6 mrd$13,8 mrd
Nettowinst$4,2 mrd$6,7 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!