Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 13 jan 16:00

UBS blijft enthousiast over banken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden

ABN Amro gaat van de favorietenlijst van Europese banken van UBS af. ING komt ervoor in de plaats.

De redenen om enthousiast te zijn over de Europese banksector zijn niet veranderd ten opzichte van vorig jaar, schrijft UBS. Nog steeds weten de Europese macro-economische cijfers de verwachtingen te overtreffen. Daarnaast verwacht de broker dat de Europese Centrale Bank medio 2019 de rente zal verhogen. Als de markt dit ook in gaat prijzen, zal vanaf medio dit jaar de 12-maands euribor gaan stijgen. Dat zal dan zeker de interesse van beleggers wekken.

Toch is UBS niet onverdeeld positief over de Europese bankensector, vooral niet voor de komende zes maanden. De broker raadt beleggers aan selectief te zijn met Europese bankaandelen. Daar heeft UBS vijf redenen voor.

Strijd om marktaandeel

Zo moeten beleggers niet al te vroeg juichen over een positief effect van een hogere (lange) rente. Om te beginnen ligt de lange rente in veel Europese landen lager dan begin vorig jaar. Maar zelfs als de rente stijgt, is het nog maar de vraag of de opbrengsten daarvan bij de aandeelhouders terecht komen. Volgens UBS voeren banken een strijd om marktaandeel en zijn ze daarvoor bereid om omzetgroei boven margestijging te verkiezen.

Daarnaast waarschuwt UBS voor aanhoudend hoge kosten. Banken maken zowel kosten voor de extra regelgeving als voor extra IT-investeringen die niet noodzakelijkerwijs voor omzetgroei zorgen. De nieuwe kapitaaleisen eten ook een deel van de winst op. UBS verwacht hier meer duidelijkheid van de sector. Het dividendbeleid, dat bij de jaarcijfers wordt toegelicht, geeft een goede indicatie van de inschatting die het bankmanagement maakt over de eigen kapitaalpositie.

Verder is nog niet helemaal duidelijk hoe de regels voor de aanpak van probleemkredieten gaan veranderen. Deze kunnen dit jaar de winsten en kapitaalpositie van Zuid-Europese banken flink belasten. UBS beveelt daarom niet de Europese banksector als geheel aan, maar is selectief en heeft een voorkeur voor laaggewaardeerde aandelen. De broker voegt ING toe aan zijn favorietenlijst, met een koersdoel van €17,40. De Nederlandse bank combineert een redelijke batengroei met stabiele marges. De groei van ING is bovendien minder onzeker dan die van veel andere Europese banken. Desondanks is de koers-winstverhouding (voor 2018) van ING in lijn met het sectorgemiddelde.

Andere sectorfavorieten zijn Credit Suisse, BBVA, Santander, Société Générale en de Britse banken Barclays, Lloyds Banking Group en Virgin Money. Banco Sabedell en ABN Amro verdwijnen van de favorietenlijst van UBS. ABN Amro krijgt slechts een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles