Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 9 jan 2018 14:25

Olie profiteert van geopolitieke spanningen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De prijs van een vat ruwe olie klom vorige week naar het hoogste niveau sinds mei 2015. Bij Brent komt de grens van $70 per vat stilaan in zicht. De opwaartse prijstrend die vorig najaar startte, zet zich in 2018 dus gewoon voort. De olie profiteert van geopolitieke spanningen.De wereldwijde vraag groeit in het hoogste tempo in bijna tien jaar, waardoor de voorraden steeds dichter bij hun historisch gemiddelde komen. Ook de sociale onrust in Iran draagt bij aan het marktsentiment. Iran is de op twee na grootste producent van het OPEC-kartel. Daarnaast zijn er geruchten dat de Verenigde Staten de economische sancties tegen Iran willen verlengen. Verder is er ook onrust bij OPEC-lid Venezuela, waar de olieproductie is gekelderd tot het laagste niveau sinds 1989.

Extreme kou had weinig invloed

Aan de aanbodzijde verwacht het Amerikaanse Ministerie van Energie dat de olieproductie in de VS dit jaar de grens van 10 miljoen vaten per dag zal overschrijden. In de meest recente verslagweek lag dit cijfer op 9,78 miljoen. Het aantal operationele boorinstallaties daalde vorige week wel met vijf eenheden. Gezien het scherpe productieverval van de oliebronnen in de schalie-industrie is een continue stijging noodzakelijk om de productie te verhogen. De extreme koude in grote delen van de VS had overigens weinig impact op de energieprijzen. Tenminste wat de termijncontracten betreft, want de cash-prijzen stegen wel. Maar de voorspelde warmere temperaturen lieten die winsten snel wegsmelten.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.