Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 8 jan 14:35

Euronext borduurt voort op degelijk 2017

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Beursorganisatie Euronext heeft de wind in de rug van gunstige marktomstandigheden en nieuwe regelgeving. Het concern stevent af op een mooi 2018, maar beleggers moeten de kwetsbaarheden niet uit het oog verliezen.

In veel opzichten was 2017 een uitstekend beursjaar. De EuroStoxx is met 8% gestegen en de AEX veerde zelfs met 13% op. Beursbedrijf Euronext was een van de uitblinkers, met een koersstijging van 32%. Daarmee revancheerde het aandeel zich voor een zwak 2016, waarin de beurskoers met 17% daalde.

Consolidatieslag
De koersopleving is niet het gevolg van een flinke winstsprong. Door vrij hoge kosten in 2017 zal de winst nauwelijks zijn toegenomen. Er zijn andere redenen, die voor een groot deel ook bepalen hoe 2018 eruit gaat zien.  Ten eerste is dat het veranderde klimaat in beurzenland. De afgelopen jaren stonden in het teken van een versnelde consolidatieslag.

Op zich zijn overnames en fusies niets nieuws binnen de sector. Euronext zelf ontstond in 2000 uit een fusie van de Amsterdamse beurs met die van Parijs en Brussel. Het concern werd zeven jaar later opgekocht door NYSE, en in 2014 via een beursgang weer verzelfstandigd. Het verschil met eerdere overnamegolven is dat er deze keer een aantal wereldspelers leek te ontstaan met een schaalgrootte die het extreem lastig maakt voor kleinere partijen om nog aansluiting te vinden. Euronext dreigde in deze slag buiten spel te komen staan.

Aansluiting zoeken
Zo ver kwam het uiteindelijk niet. De Europese Commissie stak in maart vorig jaar een stokje voor de fusie van Deutsche Börse met de London Stock Exchange (LSE). Die combinatie zou in Europa zijn uitgegroeid tot de dominante partij op het vlak van aandelen- en derivatenhandel. Het was de derde keer binnen zeventien jaar dat de beursplatformen probeerden samen te gaan. Een nieuwe poging is voorlopig niet aan de orde.

LSE ligt onder vuur van activistische beleggers, die eind vorig jaar het vertrek van topman Xavier Rolet forceerden. Rolet stond sinds 2009 aan het roer van het concern. In die periode deed hij bijna twintig overnames, en de marktwaarde van LSE schoot omhoog van £800 mln naar £14 mrd. In plaats van op te boksen tegen een grote concurrent, kan Euronext proberen om aansluiting te vinden bij grote branchegenoten. Anderhalve maand geleden lijfde het concern de Ierse beurs in (zie kader).

Marktaandeel terugwinnen
Bij het sterke jaar van Euronext speelt ten tweede mee dat het concern marktaandeel herovert in de aandelenhandel. Het percentage transacties in Euronext-aandelen dat via de eigen beurs wordt afgehandeld, kwam in het derde kwartaal uit op 65,2%. Drie maanden daarvoor was dat nog 64,2% en een jaar eerder 59,9%. Het concern wint terrein terug van concurrerende handelsplatformen en vooral van zogeheten dark pools. Dat zijn digitale handelsplaatsen van zakenbanken waar institutionele beleggers buiten het zicht van andere partijen grote orders kunnen afhandelen.

Bij deze beweging speelt de invoering van nieuwe regelgeving Mifid 2, per 3 januari, een rol. Als onderdeel van de maatregelen wordt er een vast plafond ingesteld voor het aantal transacties via dark pools. Maximaal 8% van het handelsvolume mag op deze platformen plaatsvinden.

Euronext Block
De onderneming anticipeerde daar halverwege vorig jaar op met de introductie van Euronext Block. Op dit platform kunnen marktpartijen, zonder meteen een order in te leggen, ontdekken of er een speler in de markt is om een groot pakket aandelen te kopen of te verkopen. Euronext meldde bij de derdekwartaalcijfers dat het aantal aangesloten partijen gestaag groeit, zonder cijfers vrij te geven over de groei en de omzet van deze activiteiten. Wat betreft valutahandel gaf het concern wel openheid van zaken. Door de aankoop van FastMatch in het voorjaar van 2017 kwamen de inkomsten in het derde kwartaal op €2,9 mln. Dankzij dit soort nieuwe initiatieven en een toenemende handelsactiviteit op de aandelen- en derivatenmarkten zit de omzet duidelijk in de lift. Over 2017 komt de toename naar schatting uit op circa 6%.

Omzet verdubbelen
Topman Stephane Boujnah wil de omzet van Euronext de komende jaren verdubbelen. Hij kan circa €2 mrd vrijmaken voor overnames, waarbij de nadruk ligt op het verder diversifiëren van de inkomstenbronnen. Het wordt wel lastig om de aankoop van de Ierse beurs een goed vervolg te geven. De waarderingen van specialistische handelsplatforms en dataleveranciers liggen behoorlijk hoog.

Handelsgerelateerde inkomsten in de lift
Behalve aan de groei van handelsgerelateerde inkomsten (44% van de concerninkomsten) is die stijging voornamelijk te danken aan een groter aantal aandelenplaatsingen. De omzet uit beursintroducties en andere plaatsingen (16% concerninkomsten) ligt ruim 20% hoger dan in 2016. De inkomsten van de divisie post-trade – zoals clearing, custody & settlement – groeien wat minder hard dan de handelsgerelateerde omzet. Samen met market solutions en overige inkomsten is deze afdeling goed voor 20% van de concerninkomsten. Ten slotte is de afdeling market data & indices eveneens goed voor 20% van de omzet. Door de vergelijking met een heel sterk 2016 stonden de resultaten hier vorig jaar wat onder druk. Het meest waarschijnlijke scenario is dat zich in het lopende jaar een herstel aftekent.

Groei in 2018
Als het beursklimaat niet verandert, kan de omzet van Euronext in 2018 met 7 tot 10% stijgen. De ebitda loopt in dat geval beduidend sneller op. Het beursbedrijf heeft relatief veel vaste kosten, terwijl de variabele kosten door enkele eenmalige investeringen in 2017 wat hoger lagen. Bij een ebitda-groei van 10 tot 15% komt dit resultaat uit op circa €330 mln. Onderaan de streep levert dat een nettoresultaat op van ruim €200 mln, wat iets meer is dan €3 per aandeel (k/w 17,5). Het beleid om 50% van de winst uit te keren levert een dividendrendement op van ongeveer 3%.

Hoge waardering
De huidige waardering biedt weinig opwaarts potentieel, tenzij de consolidatieslag onverwacht weer in een stroomversnelling komt. Door de combinatie van winstgroei en dividend mogen beleggers toch hopen op een redelijk aantrekkelijk rendement in 2018. Het bedrijf is echter kwetsbaar door de hoge waardering, onder meer door het risico dat de onderneming te diep in de buidel tast bij een nieuwe overname, de kwetsbaarheid van de inkomstenstroom bij een verzwakking van het beursklimaat en het gevaar dat het marktaandeel of de marges onder druk komen te staan door de opkomst van nieuwe handelspartijen of systemen. Het aandeel verdient een houdadvies.

Euronext koopt Ierse beurs
Euronext heeft eind november aangekondigd dat het voor €137 mln de Ierse beurs overneemt. De activiteiten sluiten goed aan bij de bestaande organisatie. Naast de synergievoordelen van €6 mln is de aankoop om twee redenen een mooie zet. In de eerste plaats is de Ierse beurs een grote speler op het vlak van ETF’s. Ruim 220 van deze producten staan genoteerd aan de beurs in Dublin. De afgelopen jaren wonnen ETF’s gestaag terrein ten opzichte van actief beheerde fondsen. Een tweede factor die de Ierse beurs in de kaart speelt is de Brexit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie neemt het belang van Londen als financieel centrum af. Verschillende (handels)activiteiten komen in omliggende centra terecht, zoals Dublin.
Euronext goed op koersEerste 9m 2017Eerste 9m 2016
Omzet€392,6 mln€371,6 mln
Ebitda€219,1 mln€210,8 mln
Nettowinst€136,2 mln€135,4 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee