Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 2 jan 2018 13:55

Belastingverlaging VS domineert beursnieuws

0 0 Leestijd ongeveer

De internationale aandelenmarkten besloten het uitstekende beursjaar met een wisselend einde. Afgezien van de Britse FTSE100 leverden alle grote beursindices tussen kerst en nieuwjaar licht in. Over heel 2017 sprong de Hangseng Index in Hongkong eruit met een winst van 37%. Tussen de feestdagen door was er nauwelijks bedrijfsnieuws. De belangrijkste berichten hadden betrekking op de belastingverlaging in de Verenigde Staten. Daar slaagde president Trump er vlak voor de kerstdagen in om zijn belastingplan door het congres te loodsen. Het hoogste belastingtarief voor ondernemingen daalt van 35% naar 21%. Dat is het laagste niveau sinds 1939. De impact voor het bedrijfsleven is beduidend minder groot dan de omvang van de verlaging doet vermoeden. Via de inzet van vrijstellingen en belastingconstructies lukte het veel concerns steevast om minder belasting te betalen dan het maximale niveau. De gemiddelde belastingdruk ligt momenteel op 18%.

Extra lasten

Vanwege de Amerikaanse belastingverlaging hebben verschillende bedrijven aangekondigd een flinke last te gaan nemen. De afschrijvingen zijn nodig omdat ondernemingen hun compensabele verliezen in de toekomst tegen een lager tarief mogen verrekenen. Een ander onderdeel van het belastingplan is dat Amerikaanse bedrijven tegen een sterk verlaagd tarief buitenlandse winsten mogen invoeren. Ook deze maatregel leidt tot extra lasten op korte termijn, aangezien ondernemingen een heffing moeten afdragen over onbelast vermogen in het buitenland. Goldman Sachs maakte vlak voor de jaarwisseling bekend dat de winst over het vierde kwartaal $5 mrd lager uitpakt dan voorspeld. Citigroup houdt rekening met een bedrag van $20 mrd en bij Bank of America is dat $3 mrd.

Volkswagen

Naast nieuwe wetgeving vormden bestaande wetten de afgelopen weken ook een bron van bedrijfsnieuws. Het hoogste gerechtshof in Duitsland oordeelde op 29 december dat een speciale onderzoeker mag nagaan of de bedrijfstop van Volkswagen op de hoogte was van de fraude bij het dieselschandaal. Eerder had een lagere rechtbank al groen licht gegeven voor het door de aandeelhouders aangevraagde onderzoek. Op dezelfde dag werd bekend dat circa zesduizend Zwitserse auto-eigenaren een schadevergoeding willen voor de sjoemelsoftware. Volgens consumentenorganisatie SKS gaat het om 15% van de aanschafprijs. Het aandeel Volkswagen daalde op de laatste handelsdag van 2017 met bijna 1% naar €166,45.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.