Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 31 dec 2017 11:53

Dividend E-magazine 2017 (Archief)

0 0 Leestijd ongeveer

December
Analisten

Europa en Energy sector favoriet voor 2018
9 december – Morgan Stanley hanteert voor volgend jaar een ‘overweight’ advies voor aandelen. Europa en de sector Energy zijn favoriet.

Dividend Glaxo is veilig volgens UBS
2 december – UBS verhoogt het advies voor de Britse farmaceut GlaxoSmithKline naar ‘buy’. Het dividend is veilig, aldus de broker.

Commentaar

Column: Liever hoog of laag startsalaris?
10 december – Twee aandelen die eigenlijk altijd wel aan bod komen als ik een presentatie geef, zijn Microsoft en Shell. Het toeval wil dat beide bedrijven allebei zo’n €12 mrd op jaarbasis aan dividend betalen.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Nieuw record
12 december – Bij de slotkoersen van 11 december bereikte de dividendportefeuille een hoogste stand ooit, met een totale waarde van €270.622. Het rendement in 2017 is opgelopen tot 11,3%.

Dividendportefeuille: Sterk herstel achterblijvers
5 december – De dividendportefeuille blijft goed liggen, met een rendement van 10,3% in 2017. Het herstel van achterblijvers als Kellogg, General Mills en Chevron zette door. Onder meer technologie deed het minder.

Dividendnieuws

Opvallende dividendacties in Europa en VS
7 december – Met het einde van het jaar in zicht droogt de nieuwsstroom qua dividend weer langzaam op. Toch waren er enkele opvallende dividendacties van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen van dit moment
14 december – Financiële waarden en vastgoedaandelen bieden op de Nederlandse beurs nog altijd de hoogste dividendrendementen. Uitzondering blijft Shell, met een huidige yield van 6%. Bekijk het maandelijkse overzicht voor Europa en de Verenigde Staten.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht december/januari
14 december – Met het einde van het jaar in zicht is de dividendagenda voor Nederland zo goed als opgedroogd. Slechts één aandeel zal volgende week nog ex-dividend noteren. Elders in Europa is het ook relatief rustig. In de Verenigde Staten is het juist traditiegetrouw weer druk in de laatste paar weken van 2017.

Lezersvragen

Lezersvraag Elior
6 december – Moet ik me zorgen maken over Elior na de koersdaling?

Terugblik 2017

Terugblik 2017: Amerikaanse toppers bepalend voor dividendportefeuille
13 december – De dividendportefeuille presteert ook in 2017 prima met een plus van 11,3% bij de slotkoersen van 11 december. Dat is een rendement waar ik twaalf maanden geleden zonder meer voor getekend had.

November
Analisten

Hogere koersdoelen voor Microsoft na sterke cijfers
4 november – De technologiereus kwam met sterke cijfers, die door analisten doorgaans positief werden ontvangen. Het aandeel Microsoft bereikte een hoogste koers ooit op ruim $86 na sterke kwartaalcijfers met vooral een hoofdrol voor de snel groeiende clouddiensten. Veel analisten verhoogden hun koersdoel voor Microsoft, dat nu gemiddeld op ruim $89 ligt.

Commentaar

Zeven jaar op rij nog altijd mogelijk
23 november – De dividendportefeuille ligt nog steeds op schema om het zevende opeenvolgende jaar af te sluiten met een dubbelcijferig rendement.

Koop vooral ook de de grootste stijgers
3 november – Bij beleggen is de verleiding soms groot om je geld te steken in grote achterblijvers. Dat is echter lang niet altijd verstandig, zo blijkt uit de ontwikkeling van de dividendportefeuille van Beleggers Belangen. Ook in 2017 zijn het vooral de uitblinkers van de voorgaande jaren die wederom het best presteren.

De hoogste dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen van dit moment
24 november – Royal Dutch Shell is nog altijd het aandeel met het hoogste dividendrendement binnen de AEX-index, gevolgd door een aantal financials en vastgoedfonds Unibail-Rodamco.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Weer negatieve hoofdrol voor dollar
28 november – De dividendportefeuille kende een relatief sterke week, maar blijft dit jaar qua rendement steken op 9,5% door de weer wat verder wegzakkende dollar. Een negatieve hoofdrol voor dollar.

Dividendportefeuille: Henkel en Marriott in spotlights
21 november – De dividendportefeuille blijft met een rendement van 9,8% in 2017 nog altijd in de buurt van de recordstand die eerder deze maand werd bereikt.

Dividendportefeuille: Stapje terug in lijn met beurzen
13 november – Ook de dividendportefeuille leverde in lijn met de markten iets in. Zonder duidelijk aanwijsbare reden waren het een aantal achterblijvers die op weekbasis sterk presteerden.

Dividendportefeuille: Nieuwe recordstand
7 november – De dividendportefeuille bereikte maandag een nieuwe recordstand, met een totale waarde van €271.907. Het rendement in 2017 is door een prima performance van het grootste deel van de portefeuille opgelopen tot +11,9%.

Dividendportefeuille: Zwaargewichten blinken uit
1 november – De dividendportefeuille kende een prima week dankzij uitblinkende zwaargewichten die na sterke cijfers nieuwe records bereikten. Ook de dividendportefeuille tikte vorige week, na de koerssprong van Microsoft en Intel, een hoogste stand ooit aan, om maandag weer wat terug te vallen.

Educatie: Dividend op dividend

Beter Beleggen: dividend op dividend
30 november – Aandelenbeleggers zijn vaak in de eerste plaats gericht op koerswinst. Toch wordt het rendement voor een zeer aanzienlijk deel bepaald door het (stijgende) dividend. Voor wie de tijd neemt althans, en voor wie over een aanzienlijke hoeveelheid geduld beschikt. Dividend op dividend.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht november/december
15 november – In november en december zullen nog flink wat aandelen ex-dividend noteren. Deze week zijn dat onder meer drie Nederlandse aandelen en zes aandelen die zijn opgenomen in de dividendportefeuille. Begin december is bovendien AkzoNobel aan de beurt met de speciale dividenduitkering die goed is voor een rendement van ruim 5%.

Lezersvragen

Wat is uw mening over Kinnevik?
23 november – De Zweedse investeringsmaatschappij Kinnevik heeft een groot aantal deelnemingen in zowel beursgenoteerde als private bedrijven. Is het aandeel rond de hoogste jaarkoers nog koopwaardig?

Wat is uw mening over het aandeel Bonduelle?
15 november – Het aandeel van de Franse producent van diepvries- en blikgroenten Bonduelle presteert in 2017 uitstekend met een winst van inmiddels ruim 53% op een koers van €38,36.

Thema: Toekomstige Dividend Aristocrats

Acht toekomstige Amerikaanse Dividend Aristocrats
15 november – De Verenigde Staten zijn uniek als het gaat om dividendaandelen. We maken een selectie van sterke dividendbetalers die alles in zich hebben om op termijn uit te kunnen groeien tot Dividend Aristocrat.

Tip van de maand

Uitblinkende Duitse smallcap is speculatief koopwaardig
29 november – De Duitse producent van industriële camera’s Basler behoort in 2017 tot de grote Europese outperformers. Mede daardoor is deze fraaie smallcap vooral interessant voor de meer speculatief ingestelde belegger.

Breed gespreid beleggen in kwaliteitsaandelen
1 november – De tip van de week is deze keer een ETF die belegt in Amerikaanse kwaliteitsaandelen met sterke vooruitzichten op langere termijn. Deze ETF, die elke maand dividend uitkeert, is koopwaardig op dagen van koerszwakte.

Tipterugblik

Tipterugblik De’Longhi: mooi dividendrendement
6 november – In 2016 was de Italiaanse producent van koffiemachines De’Longhi tip van de maand in het Dividend E-magazine van november.

Oktober
Analisten

Negen Amerikaanse favorieten Credit Suisse
29 oktober – Bekijk de beste researchideeën van de analisten van Credit Suisse.

Analisten verdeeld over General Electric
28 oktober – Verschillende analisten verlaagden hun advies voor General Electric in anticipatie op een dividendverlaging. Ook zien sommige experts de koersdaling voor het aandeel juist als een koopmoment.

Commentaar

Niet treuzelen met dividendverlaging
26 oktober – De kans is groot dat General Electric binnenkort het dividend verlaagd.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Positieve en negatieve uitschieters
24 oktober – De dividendportefeuille bleef de afgelopen week goed liggen, met zowel in positieve als negatieve zin enkele flinke uitschieters. Na de automatische verkoop van Roche is er weer een kleine kaspositie.

Dividendportefeuille: Vervanger Walgreens en nieuwe stop-loss
17 oktober – De dividendportefeuille kende een sterke week waarin het rendement in 2017 opliep tot 9,3% waardoor het totaalrendement sinds 2011 is opgelopen tot +165,7%. Vorige week donderdag werd de opbrengst van het verkochte aandeel Walgreens Boots Alliance belegd in een nieuwe positie.

Dividendportefeuille: Afscheid van Walgreens Boots Alliance
10 oktober – De dividendportefeuille liep verder op met een rendement van nu +8,3% in 2017. Walgreens werd uit voorzorg dan toch verkocht op $71,80.

Dividendportefeuille: Aankopen 2017 doen het prima
3 oktober – De dividendportefeuille kende een sterke week, met een rendement dat opliep naar inmiddels +7,5% in 2017. De aankopen 2017 doen het prima.

Dividendnieuws

Meer dividend voor aandelen dividendportefeuille
30 oktober – Het was in oktober vooral druk op dividendgebied in de Verenigde Staten. Voor de dividendportefeuille waren er in totaal vijf aandelen die hun dividend verhoogden, waaronder twee uit Europa.

De hoogste dividendrendementen

Top-10 dividendrendementen Europa en VS
18 oktober – Bekijk de aandelen met het hoogste dividendrendement voor Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht oktober/november
12 oktober – De maanden oktober en november worden vooral gekenmerkt door een volle Amerikaanse ex-dividendagenda. In Nederland zullen naast Shell en Unilever nog minimaal drie andere aandelen ex-dividend gaan.

Lezersvragen

Lezersvraag Renewi
25 oktober – Wat is uw mening over het Britse aandeel Renewi?

Lezersvraag XP Power
11 oktober – De koers van XP Power is met 70% opgelopen. Wat is nu uw visie?

Lezersvraag Chevron
5 oktober – Moet ik mijn aandelen Chevron verkopen na de recente koersstijging?

Tips 2017

Update redactietips 2017
3 oktober – De rendementen voor alledrie de eerder dit jaar gegeven kooptips, CoreSite Realty, De’Longhi en Amer Sports, liepen het afgelopen kwartaal wat verder op.

Tip van de maand

Tip van de maand: Groeiaandeel met veel potentieel
12 oktober -De Amerikaanse IT-dienstverlener CDW Corp profiteert volop van de groeiende investeringen van bedrijven in nieuwe technologieën. Naast een forse koersstijging werden beleggers de voorbije jaren extra beloond in de vorm van dividend en aandeleninkoop.

Tipterugblik

Tipterugblik PPG Industries
16 oktober – Een jaar geleden was de Amerikaanse verf- en coatingsproducent PPG Industries tip van de week, op een koers van $92,66.

Video webinar dividend

Webinar dividendbeleggen
27 oktober – Kijk het webinar dividendbeleggen van donderdag 26 oktober terug. In de video van ongeveer 1 uur is er uitgebreid aandacht voor de dividendportefeuille en worden 8 dividendtoppers besproken, inclusief de laatste aankopen voor de dividendportefeuille van dit jaar.

September
Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Veel meevallers maar General Mills in mineur
26 september – Het was een bewogen week voor de dividendportefeuille, waarin het rendement in 2017 opliep tot 6,1%. Ditmaal was er wel een positieve valutabijdrage, met een euro die op $1,1831 het laagste niveau ten opzichte van de dollar bereikte sinds 31 augustus.

Dividendportefeuille: Valuta blijft bepalend
19 september – Het oplopende pond drukte de koersen van de Britse aandelen in de dividendportefeuille. Tegenover een verder wegzakkende dollar stonden wel koerswinsten voor de meeste Amerikaanse aandelen.

Dividendportefeuille: Microsoft wordt #31
12 september – De dividendportefeuille blijft onder druk staan door de sterke euro, en doet het gemeten in lokale valuta helemaal niet zo slecht. Inmiddels verhoogden 30 van de 41 aandelen hun dividend.

Dividendnieuws

Microsoft zet mooie reeks voort
22 september – Bekijk het laatste dividendnieuws voor Nederland, Europa en de Verenigde Staten. Voor de dividendportefeuille was er deze maand nieuws omtrent zwaargewicht Microsoft.

De hoogste dividendrendementen

Top-10 dividendrendementen Europa en VS
14 september – Bekijk de aandelen met het hoogste dividendrendement voor Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht september/oktober
15 september – De maanden september en oktober worden vooral gekenmerkt door een volle Amerikaanse ex-dividendagenda. In Nederland zal er slechts één aandeel ex-dividend gaan in de komende weken.

Lezersvragen

Lezersvraag Whitbread
21 sep – Komt het nog goed met Whitbread?

Lezersvraag Omnicom
18 sep – Omnicom is dit jaar flink gedaald. Wat vindt u nu van het aandeel?

Thema & Commentaar

De grootste dividendbetalers
28 september – Niet alleen de beste maar ook de grootste dividendbetalers staan genoteerd in de Verenigde Staten. Meer dividend betekent vaak minder groei. We zetten Microsoft af tegen Shell.

Tip van de maand

Tip van de maand: Degelijk Duits aandeel met korting
20 sep – De Duitse tip van de week is vooral bekend van de kenmerkende schoonmaakproducten die ook bij veel Nederlandse huishoudens aanwezig zijn. De recente outlookverlaging biedt een nieuw koopmoment voor dit mooie dividendaandeel.

Tipterugblik

Tipterugblik Kroger
12 september – Bekijk de tipterugblik voor Kroger, de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten, van een jaar geleden.

Augustus
Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: kleine dalingen maar over een breed front
29 augustus – De dividendportefeuille deed deze week een klein stapje terug. Het rendement over 2017 daalde in een week tijd van 4,7 naar 2,8%.

Dividendportefeuille: VF, Henkel en Coloplast in spotlights
17 augustus – De bedrijfscijfers blijven, net als de sterke euro, een stempel drukken op de dividendportefeuille, die in 2017 goed is voor een rendement van 5,5%. Henkel en Coloplast leverden in na cijfers, VF Corp deed een overname en verhoogde zijn outlook.

Dividendportefeuille: Inhaalslag voor achterblijvers
8 augustus – De winst voor de dividendportefeuille blijft dit jaar steken op 5,2% door met name de sterke euro. Het grootste deel van de aandelen presteert prima, met recent een mooi herstel voor enkele achterblijvers.

Dividendportefeuille: Diageo, Chevron en VF blinken uit
1 augustus – De dividendportefeuille blijft onder druk staan door de sterke euro, met een koers van inmiddels $1,18 (op 30 december was dat nog $1,05). Grote winnaars waren Diageo, Chevron en VF Corp.

Dividendnieuws

Veel dividendgeweld na halfjaarcijfers
Het cijferseizoen is nog steeds in volle gang en leverde inmiddels al veel informatie op, ook ten aanzien van het dividend. We zetten de laatste ontwikkelingen op een rijtje met speciale aandacht voor Nederland en de aandelen die zijn opgenomen in de dividendportefeuille.

De hoogste dividendrendementen

Top-10 dividendrendementen Europa en VS
4 augustus – Bekijk de aandelen met het hoogste dividendrendement voor Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht augustus/september
14 augustus – De stroom aan halfjaarcijfers leverde ook veel dividendacties op. Inmiddels gingen veel aandelen reeds ex-dividend, ook fondsen in de dividendportefeuille.

Lezersvragen

Lezersvraag Johnson Controls
4 augustus – Wat is er aan de hand bij Johnson Controls?

Lezersvraag Hexagon
3 augustus – Wat is uw mening over het Zweedse bedrijf Hexagon?

Lezersvraag Ion Beam Applications
27 juli – Waarom is de koers van Ion Beam Applications zo hard gedaald?

Thema: hoog dividend Europa

Vijf royale dividendbetalers uit Europa
2 augustus - Bekijk het hoofdartikel voor de maand augustus: Vijf royale dividendbetalers uit Europa. We bekijken vijf aandelen met een minimaal dividendrendement van 5% die koopwaardig zijn voor de lange termijn.

Tip van de maand

Tip augustus: Mooi aandeel te koop op laagste stand in drie jaar tijd
17 augustus – Het jaar 2017 wordt gekenmerkt door forse koersdalingen voor bepaalde subsectoren, met ook nieuwe dieptepunten voor voormalige hoogvliegers. De dividendtip voor augustus heeft een schuldvrije balans en keert nagenoeg de volledige cashflow uit in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen.

Tipterugblik

Tipterugblik Lam Research
16 augustus – Bekijk de tipterugblik voor Lam Research, een producent van halfgeleiderapparatuur, van een jaar geleden.

Juli
Commentaar: Profiteren van tegenvallende kwartaalcijfers

Profiteren van tegenvallende kwartaalcijfers
21 juli – De stroom kwartaalcijfers komt langzaam op gang en levert gelijk al flink wat uitschieters op, zowel in positieve als negatieve zin. Ook voor de dividendportefeuille is het vier keer per jaar weer afwachten hoe beleggers reageren op de jongste kwartaalcijfers en vooral prognoses voor de rest van het jaar. Het is van groot belang onderscheid te maken tussen de korte en lange termijn.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Record voor Microsoft
24 juli - De dividendportefeuille zakte weer iets verder terug, met niet verrassend de sterke euro en de jongste kwartaalcijfers als belangrijkste oorzaak. Zwaargewicht Microsoft bereikte een hoogste koers ooit.

Dividendportefeuille: Zwaargewichten belangrijk
19 juli - De dividendportefeuille is in 2017 goed voor een winst van 6,9%. Met 53,6% belegd in Amerikaanse aandelen blijft de dollar dit jaar een belangrijke stempel drukken op het rendement, waarbij wel opgemerkt moet worden dat het valuta-effect gemeten vanaf de start in 2011 nog altijd positief is.

Dividendportefeuille: Nieuwe aankoop
11 juli - Voor de dividendportefeuille werd afscheid genomen van Publicis Groupe. De nieuwe aankoop is een oude bekende.

Dividendportefeuille: Gunstig herbeleggen
6 juli - De lagere beurskoersen en vooral ook de sterkere euro van afgelopen week misten ook hun uitwerking niet. Het rendement voor 2017 zakte terug naar +7,1%. Wel zijn de lagere koersen van de afgelopen weken gunstig in verband met herbeleggen. Voor de dividendportefeuille gebeurt dat vier keer per jaar aan het einde van elk kwartaal.

Dividendnieuws

Meer dividend voor bekende namen
11 juli – De afgelopen weken was het zeer rustig op dividendgebied, met name in Europa. Van eigen bodem was er wel nieuws van Lucas Bols, dat later dit jaar een hoger slotdividend zal uitkeren.

De hoogste dividendrendementen

Top-10 dividendrendementen Europa en VS
5 juli – Bekijk de aandelen met het hoogste dividendrendement.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht juli/augustus
5 juli – Bekijk het laatste ex-dividend overzicht voor Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Lezersvragen

Lezersvraag Dow Chemical
20 juli – Wat is het gevolg van de fusie van Dow Chemical en Dupont voor de dividendportefeuille?

Lezersvraag CSX
20 juli – Waarom daalde de koers van CSX zo hard?

Thema: Tour de France

8 prachtige Tour de France-aandelen
14 juli - Bekijk het hoofdartikel voor de maand juli: We kijken naar een aantal interessante bedrijven die als sponsor hun naam verbonden hebben aan de Tour met in het bijzonder aandacht voor het dividend en de dividendportefeuille.

Tips 2017

Drie dividendknallers
6 juli – Eind vorig jaar tipte ik twee aandelen (CoreSite Realty en De’Longhi) voor 2017, waarbij ik wel voorzichtig was in verband met de stevige waarderingen, vooral voor Amerikaanse aandelen.

Tipterugblik

Marathon Petroleum
26 juni – Bekijk de tipterugblik voor Marathon Petroleum van een jaar geleden.

Juni
Commentaar: Ook 2017 is een prima dividendjaar

Redactioneel: Ook 2017 is een prima dividendjaar
29 juni – Het tweede kwartaal van 2017 zit er bijna op. Inmiddels verhoogde al ruim twee derde van de nu 41 aandelen in portefeuille dit jaar het dividend. Het negatieve wisselkoerseffect remt niet alleen de dividendportefeuille, maar ook de groei van het dividendinkomen omgerekend naar euro’s.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen
8 juni - Bekijk hiet overzicht met de hoogste dividendrendementen voor Europa en de VS.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht juni
1 juni - Bekijk hiet overzicht van aandelen die deze maand ex-dividend gaan.

Lezersvragen

Lezersvraag Croda International
15 juni - Wat is nu het advies voor Croda International, dat in december 2013 werd getipt?

Nieuws

Amerikaanse aandelen verhogen dividend
8 juni - Bekijk het laatste dividendnieuws.

Tip

Tip van de maand: Zweedse nieuwkomer met potentie
15 juni - Bekijk de nieuwe tip van de maand.

Tipterugblik

Atea en Johnson Controls
2 juni - Bekijk de tipterugblik voor het Noorse Atea en het Amerikaanse Johnson Controls.

Thema: maandelijks dividend

8 sterke maandelijkse dividendbetalers
22 juni - Bekijk het hoofdartikel voor de maand juni: 8 aandelen die maandelijks uitkeren.

Thema: Aandelen voor de lange termijn

15 aandelen voor de lange termijn
9 juni - De Total Return Model Portfolio van CFRA Research is gericht op het behalen van een maximaal totaalrendement op lange termijn, vergelijkbaar met de dividendportefeuille.

Mei
Commentaar: Hier met dat dividend!

Redactioneel: Hier met dat dividend!
30 mei – Het Duitse Beiersdorf weigert een hoger dividend uit te keren, ondanks record resultaten over het laatste boekjaar. Toch is (jaarlijkse) dividendgroei niet altijd de beste oplossing.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Vijf grote uitblinkers in 2017
22 mei – De dividendportefeuille deed een stapje terug en is dit jaar nog goed voor een winst van 7%.

Dividendportefeuille: Geduld is het belangrijkste
17 mei –  De dividendportefeuille leverde vooral dankzij de zwakkere dollar iets in, maar is dit jaar nog altijd goed voor een winst van 8,5%. Marriott International is de uitblinker, Simon Property de schlemiel.
[/su_box]

Dividendportefeuille: Ondanks zwakke dollar opnieuw prima jaar
9 mei – De dividendportefeuille kende een goede week die werd afgesloten met een nieuwe recordstand. In 2017 is er een winst van 9,2%, ondanks de zwakke Amerikaanse dollar.
[/su_box]

Dividendportefeuille: mooie serie nog altijd intact
25 april – De dividendportefeuille doet het ook in 2017 prima met +8,1%, waardoor een zevende jaar op rij met een dubbelcijferig rendement nog altijd mogelijk is.

Dividendnieuws

Nieuws: Vooral veel Amerikaans dividendgeweld
5 mei – De afgelopen weken lieten vooral veel Amerikaanse bedrijven van zich horen op dividendgebied, met deze week als laatste wapenfeit een dividendverhoging van ruim 10% door Apple.

Top-10 dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen
4 mei – Bekijk het overzicht met de hoogste dividendrendementen per 4 mei.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend Nederland
5 mei – Bekijk het laatste ex-dividend overzicht voor Nederland.

Lezersvragen

Wat vindt u van het aandeel Tractor Supply?
27 mei – Het aandeel van de Amerikaanse retailer Tractor Supply Company doet het in 2017, overigens geheel in lijn met de sector, slecht met een verlies van ruim 28%.

Is Simon Property koopwaardig?
12 mei – Het aandeel Simon Property is dit jaar één van de achterblijvers in de dividendportefeuille en noteert rond de laagste jaarkoers. De hele sector ligt onder druk doordat consumenten minder vaak naar winkelcentra gaan en steeds vaker online shoppen. Toch zijn er grote verschillen tussen gespecialiseerde Real Estate Investment Trusts.

Moet ik mij zorgen maken over General Mills?
8 mei – General Mills noteert rond de laagste jaarkoers. Moet ik mij zorgen maken?

Wat vindt u nu van het aandeel BIC?
2 mei – Het Franse BIC, eerder tip in het Dividend E-magazine en opgenomen in de offensieve portefeuille van Beleggers Belangen, kreeg een harde klap na teleurstellende cijfers.

Kunt u Kempen en DWS afzetten tegen de dividendportefeuille?
27 april – De dividendportefeuille is goed voor een totaalrendement van 160%. Hoe verhoudt dat resultaat zich tot Kempen Global High Dividend en DWS Top Dividende? 
[/su_box]

Tip van de maand

Tip van de maand: Onterechte afstraffing voor uitblinker Nordstrom
26 mei – De Amerikaanse warenhuisketens verliezen dit jaar vele tientallen procenten op de beurs, waarbij ook de kwalitatief betere aandelen meegesleurd worden in het negatieve sentiment. De onderlinge verschillen zijn echter groot met één aandeel als absolute uitblinker.

Tipterugblik

Tipterugblik: XP Power
2 mei – De kooptip voor de Britse smallcap XP Power van een jaar geleden is inmiddels goed voor een totaalrendement van ruim 70%.

Thema: Dividend Aristocrats

Dividend Aristocrats blijven achter in 2017
12 mei – De gemiddelde Dividend Aristocrat is in 2017 goed voor een rendement van 6,7% en blijft daarmee iets achter ten opzichte van de S&P500. We kijken naar de grootste uitblinkers, hoogste dividendrendementen en het laatste nieuws omtrent de aandelen die hun dividend al minimaal 25 jaar op rij hebben verhoogd.

US Focus List Credit Suisse

De 15 favoriete Amerikaanse aandelen van Credit Suisse
24 mei – De US Focus List van Credit Suisse bestaat uit de beste researchideeën van de analisten van de bank. In 2017 werden er vijf nieuwe aandelen toegevoegd, met als laatste wapenfeit de toevoeging van US Foods op 15 mei.

April
Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: mooie serie nog altijd intact
25 april - De dividendportefeuille doet het ook in 2017 prima met +8,1%, waardoor een zevende jaar op rij met een dubbelcijferig rendement nog altijd mogelijk is.

Dividendportefeuille: Verliezers krabbelen langzaam weer op
19 april -  De dividendportefeuille blijft het dit jaar vooralsnog prima doen, mede geholpen door de grote achterblijvers die een mooi herstel laten zien.

Dividendportefeuille: Opmars gaat gewoon door
5 april -  De dividendportefeuille bereikte deze week een nieuwe recordstand met een totale waarde van €258.452 sinds de lancering eind 2011. De belangrijkste periode van het jaar is inmiddels begonnen.

Educatie: Dividendbeleggen voor beginners

Educatie: Dividendbeleggen voor beginners
4 april – Een veelgestelde vraag is nog altijd hoe de dividendportefeuille van Beleggers Belangen het beste nagebootst kan worden door beleggers die nu nog willen starten.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht Europa en VS
1 april – Bekijk het laatste ex-dividend overzicht voor Europa (exclusief Nederland) en de Verenigde Staten.

Bekijk hier het complete ex-dividend 2017 overzicht voor Nederland dat reeds op 27 maart werd gepubliceerd.

Thema: Nederlandse dividendaandelen

Thema: Ex-dividendseizoen Nederland 2017
20 april – De komende weken gaat een groot deel van de Nederlandse aandelen traditiegetrouw weer ex-dividend. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen op dividendgebied voor dit jaar op een rijtje.

Tip van de maand

Tip van de maand: speculatieve koop na koersdaling
24 april – Deze Amerikaanse producent van snacks kreeg een enorme dreun na een winstwaarschuwing. Dat levert een nieuw koopmoment op voor deze meer volatiele kleine concurrent van onder meer Kellogg en General Mills.

Tips 2017

Update Tips 2017: Eindelijk herstel De’Longhi
6 april – De twee kooptips voor 2017 zijn inmiddels goed voor een dubbelcijferig rendement. Ook wordt een derde tip voor dit jaar toegevoegd.

Lezersvraag (video): Hoe bouw ik een dividendportefeuille op?

Video: Hoe kan ik de dividendportefeuille zelf nabootsen?
4 april – Een veelgestelde vraag is hoe de dividendportefeuille het beste gekopieerd kan worden.

Maart
Commentaar: Kijk vooral ook verder!

Commentaar: Kijk vooral ook verder!
16 maart – De dividendportefeuille bestaat nu uit 40 aandelen, met vooral een dominante weging voor largecaps. Een veelgestelde vraag is waarom ik een bepaald aandeel, vaak na een kooptip of positief artikel, niet heb opgenomen in de portefeuille.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Hoogste jaarkoersen voor veel aandelen
22 maart - De dividendportefeuille moest vooral vanwege de dollar een stapje terug doen deze week. Toch is er voor veel aandelen sprake van een hoogste jaarkoers, waaronder Marriott International, Coloplast en natuurlijk Akzo Nobel.

Dividendportefeuille: Twee nieuwe aankopen
15 maart - De dividendportefeuille is in 2017 goed voor een winst van ruim 5%. Vorige week kocht ik twee nieuwe aandelen en werd er afscheid genomen van één positie.

Dividendportefeuille: Kroger in mineur
8 maart - De dividendportefeuille is bij de slotkoersen van dinsdag goed voor een winst van 4,7% in 2017. Kroger staat op de verkooplijst.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht Nederland
27 maart – Bekijk nu het nagenoeg complete ex-dividend 2017 overzicht voor Nederland.

De hoogste dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen per 21 maart
22 maart – Bekijk nu het maandelijkse overzicht van de hoogste dividendrendementen voor de AEX, AMX, AScX, Eurostoxx50, Dow Jones en S&P500.

Dividendnieuws

Stortvloed aan dividendnieuws

1 maart – Het regende de voorbije weken dividendnieuws, met zowel positieve als negatieve verrassingen, ook in Nederland.

Lezersvraag: Atea

Moet ik Atea vasthouden na de koersstijging?
23 maart – Het aandeel van het Noorse IT-services bedrijf Atea staat inmiddels op NOK100 en tikte deze week een hoogste koers ooit aan.

Thema: Smallcaps Europa

Vijf Europese kleintjes voor de lange termijn
8 maart – De vijf Europese smallcap-tips in het Dividend E-magazine van januari vorig jaar deden het gemiddeld gezien prima. Ook dit keer selecteer ik vijf mooie kleinere dividendaandelen voor de lange termijn.

Tip Terugblik: Henkel

Tipterugblik: Henkel
13 februari – Het Duitse Henkel was na een forse koersdaling tip van de maand in het Dividend E-magazine van vorig jaar februari. Ruim een jaar later staat het aandeel bijna 25% hoger, niet ver verwijderd van de hoogste koers ooit.

Februari
Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Records blijven sneuvelen

22 februari - De dividendportefeuille is in 2017 inmiddels goed voor een rendement van 5%. Van de 17 Europese aandelen verhoogden er al 13 hun dividend dit jaar, waaronder deze week SEB en Bayer.

Dividendportefeuille: Nieuwe aankoop
8 februari - De dividendportefeuille presteert met een winst van 1,1% per 7 februari naar behoren. Er werd één nieuw Europees aandeel gekocht.

De hoogste dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen per 15 februari
15 februari – Het maandelijkse overzicht van de hoogste dividendrendementen voor de AEX, AMX, AScX, Eurostoxx50, Dow Jones en S&P500 laat ditmaal enkele forse verschuivingen zien.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht Nederland en Europa
23 februari –  Veel bedrijven kwamen reeds met jaarcijfers. Ruim 30 Nederlandse aandelen gaan de komende maanden ex-dividend. Bekijk het complete overzicht per 22 februari.

Commentaar: Vers (dividend) bloed

Vers (dividend) bloed
8 februari – Eén keer per jaar bekijkt Standard & Poor’s de samenstelling van befaamde Dividend Aristocrats Index. Bij de jaarlijkse herbalancering eind januari werden twee nieuwe aandelen toegevoegd en werd één aandeel geschrapt. Ook was er vorige week een nieuwe aankoop voor de dividendportefeuille.

Thema: Smallcaps Verenigde Staten

Vijf veelbelovende Amerikaanse small- en midcaps
2 februari – Het jaar 2016 verliep uitstekend voor Amerikaanse smallcaps met uiteindelijk forse koerswinsten voor de vijf tips van het Dividend E-magazine van december 2015. Desondanks zijn er nog genoeg kansrijke aandelen die met het oog op de lange termijn gekocht kunnen worden. Net als inmiddels ruim een jaar geleden bekijk ik vijf veelbelovende Amerikaanse smallcaps. In februari zal ik hetzelfde doen voor Europa.

Tip Terugblik: Swatch Group

Tipterugblik: Swatch Group
13 februari – In het het Dividend E-magazine van februari 2016 gaf ik een kooptip voor de Zwitserse horlogemaker Swatch, die op dat moment hard afgestraft was op de beurs.

Januari
Dividendnieuws

Dividendnieuws stroomt binnen
30 januari – In 2017 is er inmiddels veel positief nieuws te melden op het dividendfront, ook voor de dividendportefeuille. Met de vele jaarcijfers druppelen ook de verschillende dividendaankondigingen binnen, ook van eigen bodem. In de Verenigde Staten waren het in januari veel Dividend Aristocrats die met nieuws kwamen.

De hoogste dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen per 12 januari
12 januari – Aandelen van nutsbedrijven, banken en verzekeraars, vastgoed en energiegerelateerde bedrijven domineren nog altijd de lijstjes van hoogste dividendrendementen.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht januari/februari 2017
24 januari –  De dividendagenda voor de komende maanden is nog relatief leeg maar vult zich snel nu veel Europese bedrijven met jaarcijfers komen.

Lezersvraag: FMC Corporation

Wat vindt u van FMC Corporation na de recente koersstijging?
12 januari – Het Amerikaanse FMC Corporation wist analisten ondanks de moeilijke marktomstandigheden in positieve zin te verrassen.

Portefeuille

Dividendportefeuille: CSX blinkt uit
25 januari - Dankzij grote uitblinker CSX staat de dividendportefeuille in 2017 op winst.

Dividendportefeuille: Exit Procter & Gamble
17 januari - Na de verkoop van Procter & Gamble op 11 januari (Zie Twitter: www.twitter.com/mennovanhoven) bestaat de dividendportefeuille nog uit 38 aandelen en is de kaspositie opgelopen tot ruim zes procent.

Dividendportefeuille: ook dubbele cijfers in 2016
6 januari - Na een sterk slotakkoord, met vooral veel hulp van de sterke dollar, wist de dividendportefeuille het jaar 2016 uiteindelijk af te sluiten met een rendement van 10,05%. Het is daarmee het zesde opeenvolgende jaar dat er een dubbelcijferig rendement werd gerealiseerd.

Tip van de maand

Tip van de maand
27 januari –  Met een beurswaarde van €3,5 mrd relatief kleine Franse cateraar Elior is in vijftien landen actief en heeft pas sinds 2014 een beursnotering. Gezien de aantrekkelijke waardering en de recente koerszwakte is een mooie koopkans ontstaan voor de lange termijn.

Tip Terugblik: Oracle Corporation

Tipterugblik: Oracle
19 januari – In het het Dividend E-magazine van januari 2016 gaf ik een kooptip voor de Amerikaanse techreus Oracle, die op dat moment na teleurstellende cijfers dicht bij de laagste jaarkoers noteerde.

December
Dividendnieuws

Bekende namen verhogen dividend
27 december – De laatste weken was er nog veel mooi dividendnieuws uit de Verenigde Staten, met forse verhogingen voor een aantal bekende namen. Voor de dividendportefeuille verhoogden Dividend Aristocrats Becton Dickinson, Abbott Laboratories en Pentair als laatste hun dividend.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht december/januari
21 december – De komende weken is het traditiegetrouw rustig op dividendgebied. Van eigen bodem gaan er de komende weken nog twee aandelen ex-dividend. In de Verenigde Staten, waar een kwartaaluitkering standaard is, zijn er nog veel mooie aandelen die in de laatste anderhalve week van dit jaar ex-dividend gaan.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen per 13 december
13 december – Het maandelijkse overzicht van de hoogste dividendrendementen voor AEX, AMX, AscX, Eurostoxx50, Dow Jones en S&P500 levert dit keer geen grote verrassingen op. De top-10 lijstjes worden gedomineerd door aandelen van banken, verzekeraars en vastgoedbedrijven.

Portefeuille

Dividendportefeuille terug naar 39 aandelen
22 december – Met een winst van 11,6% per 21 december is het (toch nog) goed mogelijk dat de dividendportefeuille voor het zesde opeenvolgende jaar met een dubbelcijferig rendement gaat afsluiten. Vorige week nam ik afscheid van één Amerikaans aandeel.

Jaaroverzicht 2016: dividendportefeuille
15 december – Het jaar 2016 was zonder twijfel het lastigste voor de dividendportefeuille sinds de start in september 2011. De kans is dan ook groot dat er voor het eerst in vijf jaar geen dubbelcijferig rendement gerealiseerd gaat worden.

Tip van de maand

Tip van de maand
29 december – Het nog altijd groeiende internetverkeer legt de gespecialiseerde vastgoedbedrijven binnen de sector bepaald geen windeieren. Eén van de snelste groeiers is een relatief onbekende Real Estate Investment Trust, dat een hoog dividendrendement combineert met een (zeer) forse groei.

Tip Terugblik: Sodexo en Vectren

Tipterugblik dividend: Sodexo
17 december – Ook Sodexo, opgenomen in de dividendportefeuille, was een jaar geleden één van de drie kooptips in het Dividend E-magazine (samen met CVS Health en Vectren) op een koers van €92,18.

Tipterugblik dividend: Vectren Corp
16 december – In het Dividend E-magazine van vorig jaar december tipte ik drie aandelen, waaronder het Amerikaanse nutsbedrijf Vectren Corporation.

Thema/Sector

Bewogen jaar voor Dividend Aristocrats
6 december – 2016 verloopt bijzonder voor dividendaandelen, met grote verschuivingen op sectorniveau. Vooral healthcare en consumentengerelateerde aandelen hebben een moeilijk jaar, terwijl de voorheen grote achterblijvers als industrials en financials het juist goed doen.

November
Agenda
Bomvolle ex-dividend agenda
15 november – De komende dagen en weken zal een groot aantal – vooral Amerikaanse – aandelen ex-dividend gaan. Voor de dividendportefeuille zijn dat er in november en december ten minste 11, waarvan 8 de komende twee weken.

Commentaar
Onnodig einde aan fraai record
16 november – Het aanstaande presidentschap van Donald Trump legt de dividendportefeuille (+5,1% in 2016 per 15 november) vooralsnog geen windeieren, met vooral de sector sector Industrials als een van de grote uitblinkers.
Educatie
Herbeleggen essentieel voor kapitaalgroei
3 november – De dividendportefeuille bestaat inmiddels ruim vijf jaar en is sinds de start in september 2011 goed voor een totaalrendement van bijna 130%.  Wie voor de lange termijn investeert, kan door herbeleggen automatisch profiteren van tussentijdse koersdalingen en een mooi kapitaal opbouwen.
Lezersvraag: Cracker Barrel Old Country Store

Is het aandeel Cracker Barrel geschikt voor mijn dividendportefeuille?
8 november – Het Amerikaanse Cracker Barrel Old Country Store is een full-service restaurantketen met 640 vestigingen. Het in 1969 opgerichte concern exploiteert familierestaurants met daarin een gift shop.

Nieuws

Vooral veel positief dividendnieuws
22 november – De laatste stroom kwartaalcijfers leverde zoals gebruikelijk ook weer veel dividendaankondigingen op, met van eigen bodem onder meer nieuws van Lucas Bols, Beter Bed en HAL Trust. In de Verenigde Staten regende het dividendverhogingen, met vooral veel Dividend Aristocrats die met goed nieuws voor hun aandeelhouders kwamen.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen per 8 november
10 november – Aandelen van nutsbedrijven, banken en verzekeraars, vastgoed en energiegerelateerde bedrijven domineren nog altijd de lijstjes van hoogste dividendrendementen in Nederland en Europa.

Portefeuille

Dividendportefeuille: nieuw record met dank aan VS
29 november – De dividendportefeuille bereikte eind november een nieuwe recordstand dankzij enkele grote uitblinkers en vooral de zware weging in Amerikaanse aandelen. Veel achterblijvers herstelden sterk met daarbij een hoofdrol voor de sector Industrials in nasleep van de Amerikaanse verkiezingen.

Dividendportefeuille: Records blijven sneuvelen
22 november – De dividendportefeuille is bij de slotkoersen van maandag 21 november goed voor een winst van 6,3% in 2016. Het totaalrendement is opgelopen tot +134,7% en daarmee nog slechts 0,04%, ofwel €104 verwijderd van de hoogste slotstand ooit van 15 augustus 2016.

Trump jaagt dividendportefeuille omhoog
10 november – De dividendportefeuille is met de slotkoersen van woensdag 9 november goed voor een winst van 4,9% in 2016. Een sterk herstel werd aangevoerd door de sectoren healthcare en industrials, die hard opliepen in verband met de Amerikaanse verkiezingen, daarbij nog eens extra geholpen door de aansterkende dollar ten opzichte van de euro.

Tip van de maand

Tip dividend: Rustig wachten op herstel

25 november – In tegenstelling tot het Franse SEB Groupe, één van de absolute uitblinkers in de dividendportefeuille, presteert de kleinere Italiaanse concurrent dit jaar zwak. De geduldige belegger kan daarvan profiteren en krijgt in afwachting van herstel een veilig en jaarlijks groeiend dividend uitgekeerd.

Tip Terugblik: CVS Health

Tipterugblik: CVS Health

21 november – Het aandeel van het Amerikaanse CVS Health kreeg enkele weken geleden rake klappen op de beurs, volgend op het nieuws dat de apothekersketen volgend jaar naar schatting 40 miljoen ‘prescriptions’ zal verliezen aan concurrent Walgreens Boots Alliance (opgenomen in de dividendportefeuille).
[/su_box]

Video

Belbel actueel: Dividend

23 november – Belbel actueel: Dividend

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!