Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 22 dec 2017 10:51

Disney verzet zich hevig tegen disruptie mediasector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

Disney is vastbesloten om tot de overlevers te behoren. De mediasector wordt geplaagd door disruptie. De tv-sector verliest kijkers en adverteerders. De kijkers willen steeds meer de video-on-demand die Netflix, Amazon Prime en Hulu bieden en ‘snijden hun verbinding met de tv door’ (cord cutting). Vooral jongeren doen dat. Dit gaat ook nog eens ten koste van het bioscoopbezoek, althans in de VS in het boekjaar 2016/17. Adverteerders worden steeds meer gelokt door grote platformbedrijven als Alphabet (ex-Google), Amazon en Facebook. Voor deze bedrijven zijn advertenties de dominante inkomstenbron.

Deze disruptieve ontwikkelingen zijn in 2016/17 zichtbaar geworden in de operationele cijfers van Disney, met name in het vierde kwartaal. De divisies Media Networks (kabel en tv) en Filmed Entertainment, in 2015/6 samen goed voor meer dan 66% van de omzet en het operationeel resultaat, toonden in 2016/17 lagere cijfers. Dit was eerder reden om mijn verkoopadvies te handhaven.

Tegenstappen

Als reactie op de marktontwikkelingen heeft Disney bekendgemaakt zijn aanbod bij Netflix in kalenderjaar 2019 terug te trekken en zelf twee video-on-demand-diensten op te zetten. Een voor sportuitzendingen en een tweede voor gezinsamusement. Het bedrijf bezat overigens ook een derde van de aandelen van Hulu en 75% in een streamingdienst over de Major League Baseball.

Recent bood zich een kans aan om de disruptieve ontwikkelingen agressiever tegemoet te treden. 21st Century Fox gooide de handdoek in de ring; het ziet geen bloeiende toekomst voor zichzelf meer door de ontwrichtende marktontwikkelingen. Disney heeft een waarschijnlijk succesvol bod van $66 mrd gedaan op een deel van de bezittingen van het mediabedrijf. Het gaat vooral om kabeldiensten, Britse betaal-tv,  Indiase tv- en streamingactiviteiten en om de filmactiviteiten van 21st Century Fox (onder meer maker van Avatar en X-Men). Veel Fox-activiteiten blijven bij 21st Century Fox. Bij de overname zit ook een derde van het aandelenbezit van Hulu. Hier zou Disney, bij het afronden van de overname, de zeggenschap in deze video-on-demand-leverancier krijgen (Comcast bezit met NBCUniversal ook nog een derde).

Effect van de overname

Disney betaalt de overname in aandelen. Er komen ruim 500 miljoen aandelen bij; dat is ruwweg een derde meer dan er nu circuleren. Overigens zullen de mededingingsautoriteiten de overname gaan bekijken. Getuige de moeilijkheden die AT&T ondervindt bij de overname van Time Warner staan die autoriteiten op scherp. Mocht de overname doorgaan, ergens in 2018, dan zal zij in eerste instantie waarschijnlijk de nettowinst per aandeel nadelig beïnvloeden.

Advies over Disney

Bovenop de inspanningen van de overname zal Disney veel moeten investeren in (de voorbereiding van) streamingdiensten. Bovendien zullen de kabel- en tv-activiteiten de druk van minder abonnees en lagere advertentie-inkomsten in boekjaar 2017/18 blijven voelen. Wel kan het uitbrengen van veel films (in ieder geval vier Marvel-films, twee Star Wars-films en twee Pixar-films) de inkomsten flink verhogen tegenover 2016/17. Het wordt, met andere woorden, een uitdagend jaar voor Disney.

De aandelenkoers reageerde weliswaar positief op de overnameplannen, maar met een stijging van 5% is het aandeel in 2017 een achterblijver in de S&P-index die met 20% steeg. Er is voor mij vooralsnog bij een k/w van 17,9 geen reden om het verkoopadvies te veranderen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee