Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Peter Schutte, 21 dec 2017 12:19

Strijd Gemalto lijkt beslecht

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Na de afwijzing van het bod van Atos heeft Gemalto zich geschaard achter het bod van het eveneens Franse Thales. Thales biedt €51 per aandeel. Atos heeft zich direct teruggetrokken.

Niet geheel onverwacht lanceerde Atos begin december 2017 een bod van €46 per aandeel op het veelgeplaagde Gemalto. De Franse digitale beveiliger deelde het afgelopen jaar liefst drie winstwaarschuwingen uit. Het derde kwartaal verliep weer wat beter en dat lokte het bod van Atos uit.

Grote stap
Nog geen week later was daar echter de bieding van Thales. Gemalto en Thales blijken al meerdere maanden in gesprek te zijn. Gemalto zal worden ondergebracht in een nieuwe divisie van Thales, gericht op digitalisering. Thales staat vooral bekend om zijn activiteiten op het gebied van transport en ruimtevaart. Het concern heeft de laatste tijd echter groot ingezet op tal van andere terreinen, zoals connectivity, digitale beveiliging, data-analyse, biometrie en kunstmatige intelligentie. Hier werd al meer dan €1 mrd in geïnvesteerd, onder meer via een aantal overnames.

De overname van Gemalto is een grote stap. Het volledige cash-bod van Thales waardeert Gemalto op circa €4,8 mrd en een voor 2018 verwachte EV/ebitda van 18. Ter vergelijking: Thales heeft een beurswaarde van circa €20 mrd.  Het bod representeert een premie van 57% op de beurskoers van 8 december, de laatste slotkoers voor het bod van Atos.

Spel gespeeld
Atos heeft laten weten bereid te zijn met Gemalto te blijven praten over een combinatie, mocht het er met Thales niet uitkomen. De Franse staat heeft een belang van 25,8% in Thales en 8,3% in Gemalto. Dit zal achter de schermen ook zeker van invloed zijn geweest voor de steun aan Thales’ keuze en het snelle afhaken van Atos. Thales zal het bod al gestand doen bij een aanmelding van 67%.

Het Franse transportconcern ziet kostenbesparingsmogelijkheden van €100-€150 mln vanaf 2021 alsmede extra omzetkansen. Ook zonder deze synergetische voordelen verwacht Thales dat Gemalto meteen na het eerste jaar van afronding van de overname 5-10% aan de aangepaste winst per aandeel zal bijdragen. Wij denken dat het spel is gespeeld en adviseren beleggers die nog niet waren uitgestapt dit alsnog te doen.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!