Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Opinie Hildo Laman, 13 dec 2017 12:35

Moeilijk jaar ETF portefeuille, toch 3,6% rendement

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

2017 is wat rendement betreft het minste jaar tot nu toe geworden voor de ETF-portefeuille. Het jaarrendement is blijven steken op 3,6%. Een van de oorzaken is de Amerikaanse dollar, die dit jaar ruim 10% is gedaald.

Voor de ETF-portefeuille is dat ongunstig, omdat 54,1% van de beleggingen een dollarnotering heeft. In voorgaande jaren zat de koers over het algemeen juist mee. Toen we in maart 2014 met de portefeuille begonnen, stond de EUR/USD op ongeveer 1,38. Nu is dat 1,18. Een lagere EUR/USD betekent een hogere waarde van de dollar, en dus een hogere waarde gerekend in euro van ETF’s met een dollarnotering. Vanaf de start gezien is de daling van de dollar dus juist gunstig voor de portefeuille.

We hebben dit jaar een aantal verkooptransacties gedaan. Dat ging steeds om ETF’s met een dollarnotering, waardoor we de invloed van de Amerikaanse munt dus wel enigszins hebben weten te beperken. Toch is het huidige gewicht van dollarnoteringen (54,1%) hoger dan bij de start (46,5%). Dit komt vooral door het succes van veel dollar-ETF’s. Winnaars moet je niet te snel verkopen. Maar als zich in 2018 een (verkoop)kans voordoet, zullen we het gewicht van de dollar in de portefeuille toch verkleinen.

Vastgoed ETF
Het beste rendement dit jaar noteerden de vastgoed ETF’s: 4,8%. Onze twee vastgoed ETF’s laten wel een tegenovergesteld beeld zien; de Europese ETF staat op +13,2%, terwijl de Amerikaanse -8,9% noteert. Ook hier speelt de dollar een grote rol. Daarnaast zijn Amerikaanse winkelcentra dit jaar bij beleggers niet populair door afnemende bezoekersaantallen.

Aandelen ETF’s deden het redelijk, met een winst van 4,6%. Obligaties daarentegen zorgen per saldo voor een verlies, van 3,3%. Dat komt vooral door één ETF: de iShares JPMorgan $ EM bond ETF (ISIN-code: IE00B2NPKVV68). Deze ETF heeft dit jaar een verlies van 6,6% opgeleverd, wederom vooral door de gedaalde dollarkoers.

De Europese obligatie ETF’s staan dit jaar wel in de plus, al is het niet veel. De zilver ETF is de treurwilg van de portefeuille, met een verlies van 12,1%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!