Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 7 dec 2017 10:00

Maak u portefeuille ‘2018-proof’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden

In december ontkomen we er niet aan. Terugblikken op de afgelopen twaalf maanden en vooruitblikken op het nieuwe jaar. Ook de financiële wereld doet er aan mee, met de bekende lijstjes van beste beleggingen in het aflopende jaar. En de favorietenlijstjes voor de komende twaalf maanden.

De jaarwisseling is voor de markten een willekeurig moment. Maar kennelijk voorziet deze reflectie in een behoefte.

In het laatste nummer van 2017, volgende week, en het eerste nummer van het nieuwe jaar op 5 januari zullen ook wij dus uitgebreid stilstaan bij wat er dit jaar is gebeurd. En, voor beleggers veel belangrijker: wat er gaat gebeuren. Onze bijgewerkte lijsten met koop- en verkoopadviezen aan het einde van het jaar kunnen u wellicht tot inspiratie dienen. Dit om uw portefeuille voor het einde van jaar ‘2018-proof’ te maken.

In nieuwe jaar weer lastiger

Ook zullen de redacteuren van Beleggers Belangen u in het eerste nummer van het nieuwe jaar traditiegetrouw hun ‘persoonlijke’ tips geven. Zowel met onze lijsten met koop- en verkoopadviezen, als voor de ‘persoonlijke’ tips hebben we wel een moeilijkheid. De opgelopen koersen en waarderingen maken de keuze voor aandelen, obligaties of andere vermogenscategorieën lastiger.

Daarbij komt dat tien jaar na het begin van de kredietcrisis de angst vrijwel volledig uit de markt verdwenen is. De VIX-index, ook wel angstbarometer genoemd, stond vorige maand op de laagste stand sinds de invoering in 1990 (de hoogte stand was in 2008). Ook dit is een indicator dat de rendementen de komende jaren juist zullen tegenvallen. Er lijkt een einde te komen aan het tijdperk van irrationale zelfgenoegzaamheid.

Ommekeer in de markt

Maar waar we meegaan in de redenering dat het huidige klimaat niet zal voortduren, zijn we ons er ook van bewust dat markttiming heel moeilijk is, zo niet onmogelijk. De ommekeer in de markt kan over drie dagen, drie maanden of drie jaar plaatsvinden. Spreiding tussen vermogenscategorieën, regio’s en sectoren is dé manier waarop u zich tegen deze onzekerheid kunt wapenen.

Na deze week volgen dus enkele weken waarin u veel overzichten en bespiegelingen van zowel eigen redacteuren als externe deskundigen kunt verwachten. En vooral veel tips. En mocht u zelf over originele beleggingsideeën beschikken, ook dit jaar kunt u weer meedoen met onze eigen beleggingscompetitie. Mail uw tip voor 2018 vóór het einde van het jaar naar: beleggersbelangencompetitie@onebusiness.nl.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!