Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 7 dec 2017 11:00

Obligatiebeleggers bijten op een houtje

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden

Het uitkeren van periodieke inkomsten is een van de aantrekkelijkste eigenschappen van een obligatie. Bedrijfsobligaties bieden echter een steeds lager inkomen en dat wordt er de komende jaren niet beter op.

De wereldwijde aandelenmarkten laten dit jaar een buitengewoon positief rendement zien. Dat geldt, tot op zekere hoogte, ook voor de markten voor bedrijfsobligaties. Risicovolle, in euro’s uitgegeven bedrijfsobligaties staan dit jaar op (totaal)rendement van 6,3%. Een herhaling van dit rendement in 2018 lijkt Deutsche Bank echter onwaarschijnlijk. Daarvoor zou het economisch klimaat wereldwijd bijna nog positiever moeten zijn dan dit jaar al het geval was, en dat is niet het scenario in de vooruitblik op de markt voor bedrijfsobligaties die Deutsche Bank recent publiceerde. De broker verwacht geen grote tegenvallers, maar vermoedt wel dat de mondiale economische groei simpelweg iets lager zal zijn dan vorig jaar.

Weinig wanbetaling

Er is echter niets dat wijst op een toename van het aantal wanbetalers. Zo zijn de kredietvoorwaarden van banken aan bedrijven versoepeld en dat heeft een gunstige invloed op het aantal wanbetalingen. Volgens Deutsche Bank zal het percentage wanbetalers in Europa rond een lage 1-2% blijven en in de VS dalen van 3 tot 2%.

Société Générale (SG) komt tot een soortgelijke conclusie. Volgens SG zijn de kredietratio’s voor bedrijven die in euro’s lenen in het algemeen verbeterd. De gezonde economische groei heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat bedrijven meer winst maken. Daardoor is de verhouding tussen schuld en winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van immateriële activa – beter bekend als ebitda – voor uitgevers van solide bedrijfsobligaties dit jaar gedaald. De rentedekking, de verhouding tussen de ebitda en de rentelasten, is gestegen.

Dalende rentelasten

Dat is niet alleen het gevolg van de stijgende ebitda. Ook de dalende rentelasten spelen hier een positieve rol. SG meet de rentelasten door de gemiddelde coupon voor een brede index van solide en van risicovolle euro-bedrijfsobligaties te berekenen. Uit de grafiek wordt duidelijk hoe sterk de rentelasten de laatste vijf jaar wel niet zijn teruggelopen. Solide bedrijven betaalden eind 2013 gemiddeld nog een coupon van zo’n 4,5% op hun leningen. Dat is gehalveerd tot 2,2% nu. De meer risicovolle bedrijven konden eind 2013 gemiddeld tegen een coupon van ongeveer 7% lenen. Dat is gedaald tot 4,8%. Dat is gunstig voor bedrijven, maar minder gunstig voor wie in bedrijfsobligaties belegt met het doel daar een aantrekkelijk inkomen mee te behalen.

Dat wordt duidelijk uit de dividenduitkeringen van ETF’s die in brede indeces van euro-bedrijfsobligaties beleggen. De iShares­ Euro High Yield Corp Bond ETF, die in risicovolle euro-bedrijfsobligaties belegt, keerde in 2013 nog een dividend van €7,23 uit, tegen €4,05 dit jaar. Dat is een inkomensdaling van meer dan 40% in drie jaar tijd.

Nog slechter dan dat is het beleggers in de iShares Euro Corp Bond Large Cap ETF vergaan. Deze in solide euro-bedrijfsobligaties beleggende ETF keerde in 2013 nog een dividend uit van €3,25. Afgelopen jaar was dat nog slechts €1,72. En wanneer later deze maand het slotdividend over 2017 is uitgekeerd, verwachten wij dat de totale dividenduitkering rond de €1,50 blijft steken. Dat is meer dan een halvering van het inkomen sinds 2013.

Steeds lagere coupons

Helaas is deze trend nog niet ten einde. Want dit jaar bedraagt de gemiddelde coupon van nieuwe solide euro-bedrijfsobligaties slechts 1,17%, zo berekende SG. Dat is beduidend minder dan de huidige gemiddelde coupon van 2,2%. Ook voor risicovolle bedrijfsobligaties is de gemiddelde coupon dit jaar gedaald. Deze nieuwe leningen met een lage coupon komen in verschillende indices terecht die door ETF’s worden nagebouwd en door fondsbeheerders als benchmark worden gebruikt. Dat betekent dat de couponuitkeringen ook de komende tijd nog onder druk zullen blijven staan. En het betekent dat de markt voor euro-bedrijfsobligaties als inkomensverschaffer steeds wat minder aantrekkelijk wordt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!