Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 4 dec 2017 17:24

Stijgende kosten Hunter Douglas

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Hunter Douglas, het Rotterdamse bedrijf dat bekend is van het merk Luxaflex, rapporteerde enigszins teleurstellende negenmaandscijfers.

Raambekleder Hunter Douglas rapporteert in Amerikaanse dollars. Doordat het grootste deel van de productie en afzet (51%) in Noord-Amerika plaatsvindt en veel productievestigingen in landen zijn gesitueerd waarvan de valuta’s weinig tegenover de dollar zijn afgeweken, was het wisselkoerseffect de laatste tijd beperkt. Europa vormt met een omzetaandeel van 36% het grootste wisselkoersrisico. Over negen maanden genomen kwam het wisselkoerseffect uit op -0,3%. De omzetcijfers weerspiegelen dus de omzet van de bestaande lokaties en van de overnames.

Niet denderend
De negenmaandscijfers waren bepaald niet denderend te noemen. De omzet steeg met 13,8%, tot $2,3 mrd, maar van die stijging kwam 11,4 procentpunt van overnames en slechts 2,7 procentpunt uit verkopen van eerder bestaande lokaties. Dit terwijl in de VS de huizenmarkt floreert en ook de economische condities elders in de wereld gunstig zijn. De brutomarge – omzet minus grondstoffen en dergelijke – daalde van 41,8 naar 41,4%. Er is al enige tijd druk op deze marge, die over 2015 bijvoorbeeld nog 44,5% bedroeg.

Voorts stijgen met de omzet ook de andere kosten, zoals de uitgaven voor marketing, promotie en administratie. De overnames doen ook de afschrijvingen toenemen. Het operationeel resultaat zonder herstructurerings- en integratiekosten was door de last van deze hogere ‘kosten’ over de eerste negen maanden van 2017 met nog maar 2,9% gestegen.

De niet-terugkerende posten op de verlies- en winstrekening – herstructureringskosten en beleggingsopbrengsten van de beleggingsportefeuille die het bedrijf heeft – zorgden dat er na belasting een winst overbleef van $145 mln. Dat was 2% hoger dan in de eerste negen maanden van 2016. Overnames en beleggingswinsten, plus het gunstige omzetklimaat leidden dus slechts tot een beperkte nettowinststijging. De overnames creëren vast wel meer potentieel dan dit, maar we verlagen toch ons advies naar ‘houden.’


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!