Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 4 dec 2017 15:44

Pershing Square: ‘superbelegger’ Bill Ackman kan het verschil niet meer maken

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van Pershing Square ligt een flink stuk onder de intrinsieke waarde. Zolang goede beleggingsprestaties uitblijven, komt daar geen verandering in.

Pershing Square is sinds de marktintroductie, ruim drie jaar geleden, een wat vreemde eend in de bijt op de Amsterdamse beurs. Met een beurswaarde van (omgerekend) bijna €3 mrd zou een plaats in de AMX niet misstaan. Pershing Square is echter geen gewoon bedrijf, maar een investeringsmaatschappij van hedgefondsmanager Bill Ackman.

Zijn strategie heeft sinds 2004 een gemiddeld jaarrendement opgeleverd van ruim 12%, maar de laatste jaren vallen de rendementen tegen. Dat heeft voor een groot deel te maken met een grote positie in farmaciebedrijf Valeant. De koers van de Canadese onderneming is gedaald van bijna $270 in 2015 tot minder dan $10 eerder dit jaar. Ackman maakte een verlies van $3 mrd op deze belegging. Hij heeft de positie in Valeant begin dit jaar verkocht.

Matige prestaties
Door de matige beleggingsprestaties is het verschil tussen beurskoers en intrinsieke waarde gegroeid. Eind november lag de waarde van de portefeuille van $17,66 per aandeel precies even hoog als eind maart. De beurskoers is echter gedaald van $15,20 naar $13,81. Beleggers kunnen dus met een korting van 22% participeren in de strategie van Ackman. Ondanks de komst van een dubbelnotering in Londen, eerder dit jaar, en de inkoop van eigen stukken, slaagt Pershing Square er maar niet in om die korting te verkleinen.

De beste remedie daarvoor zijn goede beleggingsresultaten. In het verleden nam de instroom van investeerders toe, waardoor de korting verdampte. Halverwege 2015 werd het aandeel zelfs even tegen een premie verhandeld.

Advieswijziging
Vooralsnog is het lastig te zien hoe de resultaatverbetering vorm moet krijgen. In het eerste halfjaar werd de portefeuille van Pershing Square 2,3% minder waard. Daarbij lijkt de minder onaantastbare positie van Ackman zelf ook een rol te spelen. Het kost hem meer moeite om andere aandeelhouders mee te krijgen voor het afdwingen van veranderingen bij bedrijven. Eerder dit jaar greep hij bijvoorbeeld op pijnlijke wijze naast een bestuurszetel bij het Amerikaans ADP.

Hoewel de flinke korting en het imposante trackrecord van Ackman aanleiding zijn Pershing Square voor de lange termijn vast te houden, geldt nu voor beleggers met een horizon van twaalf maanden een verkoopadvies.

Portefeuille Pershing Square H1 2017Grootste winnaarsGrootste verliezers
Restaurant Brands Int +5,8%Herbalife -4,3%
Nomad Foods Ltd. +1,3%Fannie Mae -2,6%
Chipotle Mexican Grill +1,1%Mondelez Int -2,5%

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!