Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 30 nov 2017 10:01

Steeds meer huurders op huizenmarkt VS

0 0 Leestijd ongeveer

Steeds meer Amerikaanse millennials kiezen ervoor om een woning te huren in plaats van te kopen. Vastgoedbedrijven die hun inkomsten vooral halen uit de verhuur van woningen, kunnen van deze trend profiteren. Beleggers ook.

In het afgelopen decennium heeft de millenniumgeneratie, geboren tussen 1982 en 2000, de vraag naar huurwoningen in de Verenigde Staten flink aangewakkerd. Door een stijging van de geboortecijfers en het toegenomen aantal immigranten, overtreft de verzameling millennials tegenwoordig het aantal mensen dat behoort tot ‘Generation X’, de groep die werd geboren tussen 1965 en 1982.
De toegenomen vraag naar huurwoningen valt echter niet louter te verklaren uit het aantal millennials. Zowel de recessie als sociale factoren – later gaan samenwonen en kinderen krijgen – hebben er aan bijgedragen dat millennials langer in een huurwoning (met name appartementen) blijven zitten dan eerdere generaties. Daardoor is het percentage huiseigenaren, dat in 2004 een piek bereikte op 69%, gestaag teruggelopen, tot 63% medio 2016.

Doorgroeiwensen
De oudere millennials (halverwege de dertig) zoeken, met het oog op gezinsuitbreiding, naar grotere woonruimte. Die willen ze vooral op goede locaties: in de nabijheid van scholen en transportverbindingen en dichtbij snelwegknooppunten en/of openbaar vervoer. Met de doorgroeiwensen van deze groep millennials zou de markt voor grotere, stedelijke eengezinswoningen voor een grote opleving kunnen staan.
De hoge kosten die het leven in de stad met zich meebrengt in combinatie met het tekort aan betaalbare gezinswoningen in het koopsegment aldaar, betekent dat veel millennials waarschijnlijk voorlopig (moeten) blijven huren. Dit biedt grote mogelijkheden voor bedrijven met een focus op deze specifieke huurmarkt.

Het tekort aan onroerend goed in juist díe sector, heeft de prijzen aanzienlijk opgedreven. Dat heeft geleid tot het instappen van grote beursgenoteerde vastgoedbedrijven, met toegang tot veel en goedkoop kapitaal. Die uitbreiding van portefeuilles werd overigens al in gang gezet net na het uitbreken van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt, toen woningen massaal in de uitverkoop gingen. De grote beursfondsen kochten dit residentieel vastgoed massaal op, om het vervolgens aan gezinnen te verhuren. De huuropbrengsten zorgen daarbij voor een aanzienlijke en constante stroom aan inkomsten.

Onbereikbare droom
De recente fusie van Starwood Waypoint Homes en Invitation Homes heeft de grootste Real Estate Investment Trust (REIT) gevormd voor eengezinshuurwoningen in de Verenigde Staten. REIT’s zijn beursgenoteerde ondernemingen met vastgoedportefeuilles, die een groot deel van hun inkomen genereren uit huuropbrengsten.
Starwood Waypoint-Invitation Homes is in totaal zo’n $20 mrd waard (inclusief schulden) en heeft ongeveer 80.000 woningen in portefeuille. Met blootstelling aan toplocaties op de Amerikaanse stadswoningenmarkt is dit vastgoedbedrijf uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de wensen van millennials die willen verhuizen naar grotere woningen met toegang tot kwalitatief hoogwaardige voorzieningen.

In eerdere economische cycli zou het voor de meeste millennials een ‘no-brainer’ zijn geweest om een woning te kopen. Maar gezien de hoge grondprijzen in steden, waar veel van hen nog altijd graag willen blijven wonen, is de nieuwbouw van eengezinswoningen achtergebleven. Daarnaast is er ook nog een tekort aan bestaande woningen, dat deels is ontstaan doordat veel babyboomers er nog niet aan toe zijn om hun huis in de verkoop te zetten.
Het kopen van een eigen huis zal voor veel millennials voorlopig een onbereikbare droom blijven. Beleggers doen er daarom goed aan om bedrijven te volgen die grote aantallen (met name grotere) huurwoningen in portefeuille hebben.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!