Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 29 nov 2017 15:58

AB Inbev brouwt minder hectoliters bier

0 0 Leestijd ongeveer

AB InBev heeft problemen, al blijkt dat niet uit de operationele cijfers. Meer mensen moeten aan het bier wil de brouwer toekomstige groei kunnen garanderen.

De Belgische brouwer AB InBev rapporteerde in het derde kwartaal groeicijfers. Toch waren wij niet echt enthousiast. Want nadat in het tweede kwartaal de hoeveelheid verkochte hectoliters voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2015 was toegenomen, rapporteerde de brouwer in kwartaal 3 toch weer een daling in hectoliters van 1,2%.

VS zijn probleem
Het grootste probleem ligt in de Verenigde Staten. Deze grootste markt kende een hectoliterdaling van maar liefst 6,1%, deels door de stormen in het land. De VS kenmerken zich door een erosie van marktaandeel. Volgens Euromonitor is het marktaandeel gedaald van ruim 50% in 2008 naar ruim 44% in 2016. De concurrentie van hippe bieren is effectief en dit baart ons zorgen wat betreft AB Inbev. Ook belangrijke markten als Brazilië en China kenden een volumedaling.

Compensatie voor de hoeveelheidsafname kan worden gevonden in prijsstijging. Dat zou onder meer kunnen worden gerealiseerd door de klanten te overreden meer van de duurdere premiummerken te drinken. De opbrengsten (volume plus prijs) van Budweiser daalden echter met 2,2%. Dat gebeurde met name in de VS, want daarbuiten stegen ze met 4,4%. De andere wereldwijde premiummerken Stella Artois en Corona vertoonden wel opbrenstgroei. Stella Artois groeide 0,9% en Corona spande de kroon met een stijging van 9,6%. De derdekwartaalopbrengst of -omzet steeg daardoor toch autonoom (dat wil zeggen zonder wisselkoersen en buitengewone effecten zoals overnames) met 3,6%, tot $14,7 mrd.

Kostenreducties
AB Inbev is een meester in kostenreducties. En na de overname van SABMiller zijn er daar veel van te realiseren. Het operationeel resultaat steeg daardoor met ruim 17%, naar $4,7 mrd. De uit de overname te behalen kostenreducties werden bovendien naar boven bijgesteld. Dat komt goed uit, want AB InBev zal veel inspanningen moeten doen om de consument ertoe te bewegen meer van zijn bier te drinken. Dat is immers de belangrijkste garantie voor toekomstige groei. Bij een hoge k/w van ruim 30 blijven wij nu bij ons verkoopadvies. We prefereren Heineken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!