Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 27 nov 2017 10:26

Kendrion gaat slagvaardig 2018 in

0 0 Leestijd ongeveer

Kendrion schakelt naar een hogere groeiversnelling dankzij het goede economische klimaat en een grotere nadruk op groei buiten de West-Europese thuismarkt. De organisatie wordt bovendien een stuk slagvaardiger.

Kendrion trekt dit jaar de aandacht op het Beursplein, met een koersstijging van ruim 50%. De belangrijkste reden voor deze opmars is dat het concern schakelt naar een hoger groeitempo. In de afgelopen vijf jaar sprong in dit opzicht alleen 2014 eruit, met een autonome omzettoename van 8,2%. In de andere jaren schommelde dat percentage tussen 4,1% krimp en 3,1% groei.

Voorlopig is Kendrion goed op weg om de doelstelling van een autonome groei van 5% in 2017 in te lossen. In de eerste drie kwartalen namen de inkomsten toe van €335,5 mln naar €352,3 mln. De groei lijkt in het tweede halfjaar wat te versnellen.

Wind in de rug
Topman Joep van Beurden zal overigens de eerste zijn om te waarschuwen dat beleggers niet te veel moeten lezen in de resultaatontwikkeling binnen één specifiek kwartaal. Daarvoor worden de cijfers te veel beïnvloed door de timing bij het opleveren van orders.

Op de middellange termijn heeft Kendrion in twee opzichten de wind in de rug qua omzetontwikkeling. Het grootste deel van de omzet is afkomstig uit de auto-industrie. De grote wagenmakers zien dankzij het goede economische klimaat de afzet groeien. De elektromagneten van Kendrion worden onder meer gebruikt in schokdempers en remmen. Daarnaast is het concern continu op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Een voorbeeld daarvan is de sound actuator. Bij dit systeem stuurt een magneet een membraan aan, net zoals bijvoorbeeld bij een luidspreker gebeurt. Met deze techniek kan de carrosserie van een auto als klankkast fungeren, waardoor verkeersdeelnemers stille elektrische wagens veel beter horen aankomen.

Groei in China
Naast de auto-industrie leunt Kendrion sterk op industriële klanten. De magneten van het bedrijf zorgen ervoor dat de deuren goed sluiten voordat de lift je naar de gewenste etage brengt en dat de wasmachinedeur vergrendeld blijft tot het water is afgevoerd. Het conjunctuurgevoelige karakter van deze afzetmarkten geeft de omzetgroei momenteel een impuls, en dat geldt ook voor de geografische verschuiving waar het concern op inzet. Kendrion boekt minder dan 5% van de omzet in China. Dat land is echter goed voor ongeveer een vijfde van de totale afzet van de producten die het bedrijf maakt.

Inspirerende aandeelhouders
Een groot deel van de aandelen Kendrion is in handen van grote partijen. Dat zijn onder meer een aantal bekende en succesvolle mid- en smallcapbeleggers. Zowel Teslin (12,3%), het Kempen Orange Fonds (6,0%), Monolith (5,2%) en het Add Value Fund (iets minder dan 3%) hebben een belang in de onderneming.

Het concern is echter hard op weg om daar verandering in te brengen. De al bijna volledig benutte capaciteit van de vestiging in het Chinese Suzhou wordt momenteel verdubbeld. Kendrion neemt de nieuwe faciliteiten in de tweede helft van volgend jaar in gebruik. Rond die tijd zal het concern ook een nieuwe strategie ontvouwen.

Doelstellingen
De huidige doelstellingen gelden voor de periode tot eind 2018. Behalve een autonome omzetgroei van gemiddeld 5%, streeft het concern ook naar een ebita-marge van ten minste 10%. Laatstgenoemde doelstelling ligt binnen handbereik, met een niveau van 8,8% over de eerste negen maanden van dit jaar. In dezelfde periode van 2016 lag dat percentage nog op 7,2%.

Over heel 2015 kwam de ebita-marge uit op 5,8%. De verbetering is te danken aan hetzelfde vliegwieleffect dat er ook voor zorgt dat het bedrijfsresultaat en de nettowinst dit jaar veel sneller groeien dan de omzet. In de eerste negen maanden van 2017 klom de ebitda met 17% naar €46,2 mln. De nettowinst nam zelfs met 31% toe naar €19,6 mln.

Inspelen op marktveranderingen
Het grote verschil in groeitempo met de omzet wordt voornamelijk verklaard door de kostenbesparingen waar Van Beurden op inzet. Zijn insteek is daarbij niet zozeer het verlagen van de kosten, als wel het slagvaardiger maken van de onderneming. Door het wegsnijden van managementlagen wil hij ervoor zorgen dat een groter deel van de organisatie dichter bij klanten komt te staan. Hierdoor kan Kendrion beter inspelen op verschuivingen binnen afzetmarkten. Een bijkomend voordeel is dat de kostenbasis met €4 mln wordt verlaagd. Naar verwachting staat het concern er dan ook goed voor als Van Beurden de nieuwe strategische doelen van de organisatie ontvouwt. De kans is groot dat hij met name op het vlak van omzetontwikkeling de koers van Kendrion een wat ambitieuzer aanzien geeft.

Focus
In een recent interview benadrukte de topman dat een inkomstenstijging van gemiddeld 5% al decennialang de standaard is voor Kendrion. Ook liet hij doorschemeren dat het tijd wordt om meer focus aan te brengen binnen de activiteiten. Momenteel richt het bedrijf zich op circa 30 segmenten, waarvan bijvoorbeeld robotica en China veel sneller groeien dan het concerngemiddelde.

Behalve door het verschuiven van de nadruk binnen de eigen organisatie, kan Kendrion ook de groei via overnames aanwakkeren. De financiële positie, met een nettoschuld van €60 mln en een solvabiliteit van ruim 50%, biedt daarvoor absoluut de ruimte. Van Beurden is echter selectief. Een aankoop moet passen binnen zowel de strategie als bedrijfscultuur en moet bijdragen aan margeverbetering.

Vertrouwen
De recente koersstijging en de belangen die verschillende toonaangevende investeerders hebben opgebouwd (zie kader ‘Inspirerende aandeelhouders’) geven aan dat veel partijen vertrouwen hebben in de koers die Van Beurden uitzet. Daar valt, met het oog op het toenemend innovatieve karakter en de groei in China, absoluut wat voor te zeggen. Bij een omzetgroei van gemiddeld 6% en een ebita-marge van 12% in 2020 kan de winst per aandeel dan uitkomen op ruim €3. De toekomstige k/w van 13 biedt op de lange termijn behoorlijk wat opwaarts potentieel.

Bij een horizon van 12 maanden ligt dat net wat anders. Het aandeel oogt dan vrij prijzig (k/w 21,4) en lijkt kwetsbaar voor tijdelijke afzwakking van de economische groei. Voor beleggers met een middellange horizon blijft het houdadvies dan ook van kracht.

Kendrion in de lift 2017 (jan-sep) 2016 (jan-sep)
Omzet €352,3 mln €335,5 mln
Ebita €31,0 mln €24,2 mln
Nettowinst €19,6 mln €15,0 mln
Groeispurt: overnames maken het verschil
Over de afgelopen vijf jaar kwam de autonome omzetgroei van Kendrion uit op net iets meer dan 1%. Toch is de omzet van 2012 tot en met 2016 toegenomen van €284,8 mln naar €443,4 mln, een stijging van meer dan 50%. Het concern heeft onder meer in 2013 het Duitse Kuhnke ingelijfd voor circa €80 mln. Bij deze en andere aankopen lag de marge niet altijd even hoog als bij Kendrion. De ebitda steeg dan ook tussen 2012 en 2016 veel minder snel dan de omzet: met 39% naar €31,3 mln. In dit opzicht vormt de koers van Van Beurden een trendbreuk. Hij richt zich in de eerste plaats op autonome groei in plaats van totale groei. Nieuwe aankopen mogen bovendien niet ten koste gaan van de marge.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ