Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ellen Engelhart, 26 nov 2017 11:00

Lage vergoeding highyield obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Amerikaanse hoogrenderende bedrijfsobligaties hebben een kleine twee jaar lang prima gepresteerd. Eind oktober was de vergoeding op dit soort obligaties echter naar zeer lage niveaus gedaald. Tijd om een stapje terug te doen.

Begin 2016 vonden wij Amerikaanse hoogrenderende ofwel highyield-bedrijfsobligaties aantrekkelijk gewaardeerd. De vergoeding was sterk opgelopen en bedroeg toen circa 10%. Sindsdien heeft deze obligatiecategorie sterk gepresteerd. De vergoeding op een mandje Amerikaanse highyield-bedrijfsobligaties bedraagt, volgens Bank of America Merrill Lynch, begin november circa 5,6%. Beleggers die in februari 2016 in zo’n mandje zijn ingestapt, hebben een rendement gemaakt van ruim 28% in dollars. Dit is nog altijd ruim 20% als de valuta was afgedekt naar euro’s. Hoewel de economie nog goed draait, vinden wij deze risicovolle bedrijfsobligaties nu stevig geprijsd. Bovendien liggen er risico’s op de loer.

Waardering
Een belangrijke maatstaf om te beoordelen hoe highyield­obligaties gewaardeerd zijn is de risicopremie. Deze moet in ieder geval voldoende compensatie bieden voor het faillissementsrisico. Eind oktober was deze risicopremie 340 basispunten. Anders gezegd, beleggers krijgen een vergoeding die 3,4%-punt hoger is dan voor qua looptijd vergelijkbare Amerikaanse staatsobligaties. Deze premie compenseert op korte termijn nog wel voor het risico dat bedrijven omvallen. Het faillissementspercentage onder Amerikaanse highyield-bedrijven is nu met 3,3% namelijk zeer laag, en kan volgens Moody’s de komende maanden zelfs nog dalen richting 3%. Als we echter onze langetermijnbril opzetten en veronderstellen dat het faillissementspercentage op enig moment oploopt naar het langjarig historisch gemiddelde van circa 4,5% voor een mandje met een gemiddelde B-rating, dan komen we tot de conclusie dat huidige risicopremie te laag is.

Fundamentals
Dankzij de gunstige economische ontwikkelingen is een zeer sterk oplopend faillissementscijfer niet direct te verwachten. De lage renteniveaus en de relatief stabiele grondstofprijzen helpen hier nu bij. Risicofactoren zijn echter een snel oplopende rente waardoor de rentelasten van bedrijven stijgen, de winst daalt en de mogelijkheid om aan de rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen afneemt. Daar komt bij dat de beschermende voorwaarden, verbonden aan de obligatieleningen die zijn uitgegeven, volgens Moody’s, de laatste tijd zeer zwak zijn. Dit betekent dat als op termijn sprake is van een faillissement, beleggers waarschijnlijk ook weinig van hun inleg terug zien. Beleggers nemen nu genoegen met dit soort obligaties met slechte voorwaarden doordat de vraag naar leningen groter is dan het aanbod.

Sentiment
Door het zeer ruime monetaire beleid van verschillende centrale banken in de wereld is de vraag naar obligatiebeleggingen met een hogere vergoeding, dan bijvoorbeeld staatsobligaties, gestimuleerd. Nu de Amerikaanse centrale bank (Fed) de balans langzaam gaat afbouwen, neemt het risico toe dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgt. Ook verdere verhogingen van het officiële beleidstarief van de Fed kunnen een katalysator zijn voor afnemende vraag naar highyield-bedrijfsobligaties. Daarnaast weten we uit ervaring dat de verhandelbaarheid van dit soort obligatieleningen snel kan opdrogen als het sentiment verslechtert en de risicobereidheid van beleggers afneemt. In zo’n situatie ontstaat een sterk neerwaartse (prijs)spiraal, die nu mogelijk nog versterkt wordt doordat de afgelopen tijd niet-traditionele highyield-beleggers zijn ingestapt vanwege het hogere rendement. Dit moment willen we dan ook voor zijn en het belang in deze obligaties tijdig afbouwen.

Conclusie
Er is nu sprake van een goldilocks-scenario voor Amerikaanse highyield-bedrijfsobligaties. De economie en lage faillissementscijfers zijn zeer gunstig. Ook drukt de sterke vraag van beleggers naar obligaties met een hoger rendement de vergoeding omlaag. We sluiten niet uit dat dit positieve klimaat nog even aanhoudt. Maar de risicopremie biedt naar onze mening nu nauwelijks ruimte om tegenvallers op te vangen. Daarnaast is het zeer moeilijk te voorspellen wanneer de markt precies gaat draaien en weten we dat diverse risicofactoren op de loer liggen. Wat ons betreft, is het bij deze lage vergoedingen daarom tijd om een stapje terug te doen uit deze obligatiecategorie.

 

Kijk voor meer informatie op www.vanlanschot.nl/disclaimer/beleggingsinformatie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!