Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 24 nov 2017 09:00

Educatie: Kies ik voor technische of voor fundamentele analyse?

0 0 Leestijd ongeveer

Door de koersstijgingen op de beurs is een groot verschil ontstaan tussen het aantal kooptips op basis van fundamentele analyse en dat op basis van technische analyse. Hoe verhouden deze twee methodes zich tot elkaar?

Fundamentele analyse (FA) en technische analyse (TA) zijn de twee belangrijkste en meest gebruikte manieren om te bepalen of een aandeel koopwaardig is. Op grond van technische analyse heeft Beleggers Belangen momenteel ruim honderd koopadviezen, tegen ‘slechts’ 33 op basis van fundamentele analyse? Hoe valt dat grote verschil te verklaren en welke van beide methoden zou de voorkeur moeten genieten?

Overweging 1
Cijfers of grafieken
Bij fundamentele analyse is de analist volledig gefocust op cijfers. Dit kunnen bedrijfscijfers zijn, maar bijvoorbeeld ook economische data. Er zijn vele maatstaven waarlangs een analist een bedrijf op fundamentele gronden kan analyseren, maar in de kern komt het erop neer dat hij onderzoekt welke winst de onderneming in de komende jaren kan laten zien. Hij bepaalt vervolgens wat een passende koers-winstverhouding (k/w) voor het bedrijf is en welke k/w hij maximaal gerechtvaardigd vindt. Via een rekensom komt hij dan tot een maximale koers waarop het aandeel nog aantrekkelijk is. Noteert de koers onder dit niveau, dan zet de analist het aandeel op ‘kopen’. Staat de koers hoger, dan is het advies ‘houden’ en staat de koers aanmerkelijk hoger dan is het advies ‘verkopen’.

Bij technische analyse wordt uitsluitend naar de koersgrafiek gekeken. De gedachte hierachter is dat alle informatie al in die grafiek is verwerkt. De actuele koers is tenslotte niets anders dan de opgetelde mening van elke belegger.  Net als met fundamentele analyse zijn er ook vele manieren om technische analyse toe te passen. Eén daarvan is kopen zolang het 200-daags gemiddelde stijgt. Dit gemiddelde stijgt als de koers van vandaag hoger is dan de koers van 200 dagen geleden. De technische analist oordeelt dat het goed gaat met het bedrijf, want anders zou het voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 200 dagen immers niet stijgen. Het advies is dan ook ‘kopen’. De methode heeft raakvlakken met het weer. Wanneer het de hele dag heeft gevroren, is de kans klein dat het morgen opeens dertig graden is. Als een bedrijf vandaag slecht presteert, zal het morgen niet ineens goed gaan draaien.

Overweging 2
Haat of liefde
Analisten hebben vaak een duidelijke voorkeur voor één van beide methoden, en meestal is er dan meteen ook een duidelijke afkeer van de andere methode. Fundamentele beleggers zeggen graag dat technische analyse een methode is voor investeerders die hun huiswerk niet willen maken. Een kind van vier kan immers het verschil zien tussen een stijgende lijn en een dalende lijn. Dat kind weet dus ook of het advies dan ‘kopen’ of ‘verkopen’ is. Een technische analist wijst er graag op dat de fundamentele analist allerlei informatie mist. Het effect van een ceo die groot aan het inkopen is voor zijn eigen portefeuille of insiders die aandelen aan het dumpen zijn, komen immers al in de koers tot uitdrukking voordat het nieuws via de officiële wegen naar buiten komt. De fundamentele analyse is daarom altijd te laat om te profiteren van een stijging of daling van de koers, meent de technisch analist.

Overweging 3
Adviezen kunnen onderling afwijken
Op onze website publiceren wij wekelijks een lijst van onze koopadviezen. In een vierweekse cyclus komen de fundamentele Nederlandse kooptips, de fundamentele internationale kooptips, de Nederlandse kooptips op basis van technische analyse en de internationale technische kooptips voorbij. De wereldwijde aandelenmarkt heeft de laatste tijd natuurlijk fantastisch gepresteerd. Tussen februari en september schommelde de totale waarde van al de aandelen die wereldwijd een notering hebben rond de €65 bln. Vanaf september schoot dit bedrag bijna in een rechte lijn omhoog naar een nieuwe alltime high van €81 bln. Een stijging van 25% voor de aandelen wereldwijd is werkelijk bizar. Het gevolg is dat het aantal koopadviezen via de methode van technische analyse op een recordstand staat.

Voor de Nederlandse aandelen in de Koerswijzer zijn dat 51 aandelen en voor onze internationale aandelen zijn dat er 53. Via de analyse van bedrijfscijfers en het economisch klimaat zijn wij een stuk minder enthousiast. Op grond van deze fundamentele methode vinden wij op dit moment ‘slechts’ achttien Nederlandse en vijftien internationale aandelen aantrekkelijk genoeg om te kopen. Wij hebben echter ook negen aandelen waarvan het fundamentele advies precies het tegenovergestelde is van het technische advies. Dit zijn AkzoNobel, Euronext, Roche, Bank of America, Santander, Volkswagen, Vivendi, Hewlett-Packard en Danone. Hoe komt dat? In de kaders rechts leggen wij dat uit aan de hand van drie van deze aandelen.

Overweging 4
Beleggen versus speculeren
De vraag wat de beste methode is, hangt helemaal af van uw beleggingsstijl en uw emoties. Wanneer een aandeel als Unilever tijdens de financiële crisis van 2008 met 50% daalt dan hebben de fundamentele beleggers daar vrede mee. De omzet, de winst en het dividend gingen in het crisisjaar immers omhoog. De balans verslechterde bovendien niet. De enige reden dat het aandeel Unilever met 50% onderuit ging, was omdat elk aandeel op de beurs in deze periode met 50% onderuit ging. De koersdaling leverde zelfs op lange termijn extra rendement op, de dividenden werden immers op lagere koersen opnieuw geïnvesteerd. Dit betekent dat er 50% extra aandelen gekocht konden worden van het dividend. Dit is beleggen.

Technische analyse heeft meer met speculeren te maken. De belegger is niet geïnteresseerd in winsten, dividenden of waardering. Het enige dat hij wil, is koerswinst. De technisch analist weet dat hij op twee momenten compleet verkeerd zit. Dit zijn de toppen van de markt en de bodems van de markt, maar hier tussenin liggen mooie winsten in het verschiet.

 

Elke methode zijn eigen klassieker
Fundamentele analisten zweren bij het boek Security Analysis van Benjamin Graham and David L. Dodd. Dit boek van meer dan 700 pagina’s is geschreven in 1934. De bijbel van de technische analyse is Technical Analysis of Stock Trends uit 1948, van de hand van Robert D. Edwards, John Magee en W.H.C. Bassetti. Technische en fundamentele analyse hebben beide als basis de emotie van de mens. De menselijke emotie is door de tijd niet wezenlijk veranderd en dat betekent dat deze twee boeken vandaag de dag nog steeds actueel zijn en het verdienen om gelezen te worden.

 

Volkswagen
Toen onze technisch analist Hendrik Jan Davids onlangs naar de koers van Volkswagen keek, zag hij dat het startschot is gegeven voor een nieuwe stijgende trend. Op een termijn van enkele weken verwacht hij dat het aandeel doorschiet naar de hoogste koers sinds in 2015 het dieselschandaal aan het licht kwam. Hij hanteert een koersdoel van $180. Dit ligt 20% boven de huidige koers. Onze fundamenteel analist Michiel Pekelharing heeft juist een verkoopadvies op Volkswagen omdat hij denkt dat beleggers teveel oog hebben voor de toekomstplannen en te weinig voor de verschillende risico’s. Het is volgens hem niet denkbeeldig dat Volkswagen binnenkort de ambities zal moeten bijstellen. Zijn advies luidt: ‘verkopen’.

Hewlett-Packard
In het aandeel Hewlett-Packard hebben kooplustige beleggers volgens Hendrik Jan Davids de overhand gekregen. Op een termijn van enkele maanden kan het aandeel doorstoten naar het koersdoel op $17. Op de korte termijn oogt het technische beeld eveneens positief met een fraaie opwaartse kruising van de MACD-indicator. Hewlett-Packard verdient een nieuw koopadvies. Fundamenteel analist Michiel Pekelharing is juist negatief over Hewlett-Packard. Hij ziet de heel hoge waardering in de toekomst zwaarder op de koers wegen, dan de kansen: ‘verkopen’.

Santander
Technisch analist Hendrik Jan Davids zag dat Santander rond de laatste jaarwisseling boven de weerstand van €4,50 uitbrak. Dat was het startschot voor een stijgende trend die tot op de dag van vandaag intact is. Wel hebben beleggers tussen mei en augustus een correctie in het aandeel moeten doorstaan. Deze correctie is keurig opgevangen door het 40-weeks gemiddelde. Inmiddels is het aandeel weer opgeveerd en breekt het boven een kleine weerstandslijn. Daarmee herpakt de stijgende trend zich. Analist Michiel Pekelharing is juist negatief over Santander. De onverwachte overname van het noodlijdende Banco Popular brengt extra risico’s met zich mee en de bank heeft geen buffers om deze op te vangen. Het aandeel is daarnaast hoog gewaardeerd, wat het verkoopadvies verklaart.

 

 

 

Koerswijzer
In de Koerswijzer achterin ons blad houden wij na elke technische en fundamentele advieswijziging het rendement bij. Deze rendementen kunt u vinden in kolommen 3 en 5. Bij elke advieswijziging begint het rendement weer te lopen vanaf 0%.

Beste adviezen
Het hoogste rendement op basis van de technische analyse is behaald op het aandeel Facebook. Sinds het koopadvies in de herfst van 2013 is de waarde van het aandeel van het grootste wereldwijde sociale netwerk gestegen met 408,5%. De beste fundamentele tip is het aandeel Besi. Het Nederlandse techfonds steeg sinds de kooptip van ongeveer een jaar geleden met 118%.

Dubbel advies
In onze Koerswijzer staan twintig aandelen die wij zowel volgens de technische als de fundamentele analyse koopwaardig vinden. Daarnaast zijn er twaalf aandelen met een dubbel verkoopadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!