Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 13 nov 2017 15:33

Allianz is niet immuun voor rampen

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Orkanen, aardbevingen en andere natuurrampen drukten in het derde kwartaal de winst van Allianz. De Duitse verzekeraar houdt toch zicht op de eigen doelen.

Allianz kreeg in het derde kwartaal te maken met de gevolgen van verschillende natuurrampen. De schade-uitkeringen namen toe als gevolg van orkanen Harvey, Irma en Maria, aardbevingen in Mexico en bosbranden in Californië. Hierdoor daalde de operationele winst bij de schadetak met 28% naar €1,0 mrd. De combined ratio – de verhouding tussen ontvangen premies en uitgekeerde claims – verslechterde van 93,5% naar 96,9%. Bij de levensverzekeringsactiviteiten viel de operationele winst met 10% terug naar €1,1 mrd. Die daling werd veroorzaakt door een boekwinst op de verkoop van Frans vastgoed een jaar eerder en nadelige wisselkoerseffecten. Binnen dit segment was een groei van de nieuwe productie met 29% naar €410 mln een gunstige ontwikkeling.

Prognose 2017
Op concernniveau namen de inkomsten met 2% toe naar €28,3 mrd. De operationele winst daalde met 17% naar €2,5 mrd. Onderaan de streep viel de nettowinst eveneens met 17% terug naar €1,6 mrd, wat neerkomt op €3,52 per aandeel. De winstdaling komt na het grote aantal natuurrampen niet als een verrassing. Op de beurs opende Allianz zelfs in de plus. Beleggers werden gerust gesteld doordat het concern de prognose van een operationele winst van €10,3 tot €11,3 mrd herhaalde. Financieel topman Dieter Wemmer voorspelde dat het bedrag in de bovenste helft van de bandbreedte terecht komt. Eerder hield hij rekening met een winst vlakbij de bovenkant van de range.

Robuust bedrijfsmodel
De slechts kleine bijstelling onderstreept dat Allianz een robuust bedrijfsmodel heeft. De aankondiging om voor €2 mrd eigen aandelen in te kopen doet dat ook. De Solvency II ratio is in het afgelopen kwartaal opgelopen van 219% naar 227%. Hieraan hangt een prijskaartje. Met een (geschatte) k/w van 12,0 is Allianz duidelijk wat duurder dan wat gebruikelijk is voor Europese verzekeraars. Met een degelijke resultaatontwikkeling in een lastig jaar maakt het concern die premie voorlopig meer dan waar. Het dividendrendement van 4% vormt tot slot een aantrekkelijke inkomstenbron voor beleggers. Het koopadvies blijft van kracht.

Operationele winst per divisiekw3 2017k3 2016
Schade€1,04 mrd€1,44 mrd
Leven/ziektekosten€1,07 mrd€1,19 mrd
Vermogensbeheer€588 mln€604 mln

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee