Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Hildo Laman, 10 nov 2017 10:30

Siemens gaat verder herstructureren

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

De groei in het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar viel tegen en ook de winst per aandeel bleef achter bij onze verwachtingen. Toch timmert het bedrijf goed aan de weg en blijven we potentieel zien.

Siemens heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar minder groei gerealiseerd dan werd verwacht. De organische groei in deze periode bedroeg volgens het Duitse bedrijf 1%. Een belangrijke tegenvaller was de grootste divisie, Power and Gas. Die heeft 19,7% minder omzet gedraaid. De winst van deze divisie daalde zelfs met 40,5%. De winst per aandeel (wpa) steeg sterker dan de omzet, met 7,0% naar €1,53. Dit kwam onder andere door lagere belastingen.

Herstructuren

De wpa voor het hele boekjaar is uitgekomen op €7,38, onder onze taxatie van €7,87. Siemens verwacht dat de wpa in het nieuwe boekjaar zal uitkomen tussen de €7,20-7,70. We verlagen daarom onze taxatie voor 2018 naar €7,50 (van €8,03). Komend jaar zal Siemens doorgaan met de herstructurering van het bedrijf. Eerder werd Osram (verlichting) al afgestoten, en windenergie is ondergebracht in een joint venture met Gamesa. Siemens heeft een belang van 59% in deze joint venture. Komend jaar staat er nog meer op het programma; in de eerste helft van 2018 staat de beursgang gepland van de gezondheidszorgdivisie (Healthineers genaamd). Ook zal volgend jaar de divisie Mobility worden samengevoegd met het een vergelijkbare tak van het Franse Alstom. Deze joint venture zal treinen, trams en aanverwante transportproducten gaan maken. Het idee is dat de combinatie van deze bedrijven beter de concurrentie met onder andere het Chinese bedrijf CRRC aan zou kunnen.

Naast de herindeling van verschillende bedrijfsonderdelen zullen er ook flink wat banen verdwijnen. Dat zal in het nieuwe boekjaar wat extra kosten met zich meebrengen, maar zal zich later moeten vertalen in hogere winstmarges. Deze kosten zijn niet meegenomen in de wpa-schatting die Siemens heeft gegeven.
Door alle geplande maatregelen denken we dat het aandeel nog steeds koopwaardig is. De nieuwe structuur kan er voor zorgen dat de losse onderdelen beter functioneren, en daardoor een hogere waarde gaan krijgen. Dat zou goed zijn voor de koers van het aandeel. Daarnaast is de waardering nog steeds redelijk; de k/w op basis van onze 2018 taxatie is 15,9 en het dividendrendement is 3,1%. We herhalen dus ons advies: ‘kopen’.

 

Ingrijpende hervormingen bij General Electric
General Electric heeft bij de presentatie van maandag 13 november laten weten dat het een aantal bedrijfsonderdelen zal gaan verkopen. De gezamenlijke waarde van deze onderdelen bedraagt volgens GE $20 mrd. De onderdelen die met name genoemd worden zijn Transportation, Industrial Solutions en Current & Lighting. De bedoeling is dat het afgeslankte GE de komende jaren betere resultaten zal boeken. Verder wordt het dividend gehalveerd, naar $0,12 per kwartaal. Voor beleggers gaan de hervormingen kennelijk niet ver genoeg; de koers zakte ruim 7% na de presentatie. Het lagere dividend is vervelend, maar de reorganisatie de komende jaren kan er wel voor zorgen dat de toekomst er beter uit komt te zien. Er is al heel wat van de koers af, we blijven daarom bij ons houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee