Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 10 nov 2017 15:50

ArcelorMittal heeft vertrouwen in 2018

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

ArcelorMittal plukt de vruchten van de aantrekkende staalmarkt. Een kleine stijging van de schuldpositie is geen punt van zorg.

ArcelorMittal verscheepte in het derde kwartaal 7% meer staal dan een jaar geleden. De omzet nam met 21% toe naar $17,6 mrd. Die relatief snelle stijging is te danken aan hogere staalprijzen. De ebitda bleef echter stabiel op $1,9 mrd, aangezien de kosten ook toenamen. Dat geldt met name voor de Noord-Amerikaanse markt, waar de ebitda met 33% daalde naar $381 mln. Als gevolg van gunstige valuta-effecten een lagere belastingdruk schoot de winst met 75% omhoog naar $1,2 mrd. Over de eerste negen maanden van dit jaar komt de winst op $3,5 mrd ($3,46 per aandeel) tegenover $1,4 mrd in 2016.

Werkkapitaal

Ondanks de degelijke resultaten liep de nettoschuldpositie het afgelopen kwartaal iets op, van $11,9 naar $12,0 mrd. Die toename is in de eerste plaats een gevolg van een flinke stijging ($801 mln) van het werkkapitaal. Als gevolg van de gunstige marktomstandigheden nemen de voorraden en de waarde van openstaande rekeningen snel toe. Deze bedragen lagen maar liefst respectievelijk $3,0 mrd en $1,5 mrd boven het niveau van een jaar eerder. De onderneming voorspelt dat het werkkapitaal in het vierde kwartaal daalt van $3,5 mrd naar circa $2,0 mrd. Die beweging gaat ervoor zorgen dat de nettoschuldpositie er aan het eind van 2017 beduidend beter uitziet.

Wankele basis

De afzetgroei en de toename van de gemiddelde verkoopprijs zijn een duidelijk bewijs van de verbeterde marktomstandigheden. Volgens topman Lakshmi Mittal komt daar volgend jaar waarschijnlijk geen verandering in. Die optimistische vooruitblik is een belangrijke reden voor de koersstijging van ruim 4% na de cijferpublicatie. Mittal merkte echter wel op dat het bedrijf nog altijd te maken heeft met felle concurrentie. Chinese producenten die kampen met grote overcapaciteit proberen hun producten tegen lage prijzen te verkopen in Europa en de Verenigde Staten. Het concern is dan ook sterk afhankelijk van protectionistische wetgeving voor het handhaven van de hogere verkoopprijs. Die wat wankele basis onder het huidige cyclische herstel vormt aanleiding om niet verder te gaan dan een houdadvies.

Goed kwartaal ArcelorMittalkw3 2017kw3 2016
Omzet$17,6 mrd$14,5 mrd
Ebitda$1,9 mrd$1,9 mrd
Nettowinst$1,2 mrd$680 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!