Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 10 nov 2017 11:30

Aegon maakt opnieuw indruk

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Aegon heeft in alle opzichten de wind mee. De onderneming schroeft het resultaat duidelijk op dankzij lagere claimuitgaven, besparingen en een goed beursklimaat en verbetert de kapitaalpositie.

De cijfers die Aegon donderdag presenteerde, bewijzen dat het sterke tweede kwartaal geen toevalstreffer was. Het onderliggend resultaat veerde met 21% op naar €556 mln ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal kwam die stijging op 23% uit. Net als in die periode profiteerde de verzekeraar ook nu weer van de gunstige omstandigheden op financiële markten. De brutostortingen namen met 65% toe naar €41 mrd, volgens Aegon door uitzonderlijke stortingen in vermogensbeheer. Stijgende inkomsten en vergoedingen voor beleggingsgerelateerde diensten waren goed voor ongeveer een derde van de resultaatverbetering (€33 mln). Daarnaast profiteerde Aegon van een daling van de uitgekeerde schadeclaims (€40 mln) en van kostenbesparingen in de Verenigde Staten (€20 mln). Onderaan de streep liep de nettowinst met 31% op naar €469 mln.

Twijfels wegnemen

Drie maanden geleden stond de cijferpresentatie in het teken van de versterking van de Nederlandse Solvency II ratio. Met name door het overhevelen van kapitaal vanuit holdingniveau schoot die omhoog van 140 naar 175%. Hiermee werden de twijfels over de houdbaarheid van de dividenduitkering overtuigend weggenomen. Deze keer ging de aandacht juist uit naar de stijging van de Solvency II op concernniveau van 185% eind juni naar 195% eind september. Die toename werd weliswaar voor een deel veroorzaakt door een wijziging in de modellen voor het berekenen van de ratio. Maar kapitaalgeneratie en de verkoop van de Britse annuïteitenportefeuille speelden een minstens even grote rol bij de stijging.

Mooie cijfers

De flink verbeterde kapitaalpositie zet de deur open voor kleine overnames of een grotere inkoop van eigen aandelen. Momenteel loopt alleen een bescheiden inkoopprogramma om het verwaterende effect van stockdividend te compenseren. De mooie cijfers werden op de beurs beloond met een koersstijging van bijna 5%. De goede operationele gang van zaken, het vooruitzicht van aanvullende kostenbesparingen en het aantrekkelijke (en goed te handhaven) dividendrendement van 5,3%, leiden ertoe dat het drie maanden geleden afgegeven koopadvies wordt herhaald.

Aegon heeft doelen in zicht
Het sterke kwartaal heeft Aegon een stap dichterbij de doelen voor eind volgend jaar flink dichterbij gebracht. De nagestreefde verkoopgroei van ten minste 10% tussen 2016 en 2018 wordt bijvoorbeeld gehaald. Dat geldt ook voor de kostenbesparingen van €350 mln. Van de openstaande €180 mln heeft het grootste deel volgens topman Alex Wynaendts betrekking op de Amerikaanse activiteiten. Dankzij de resultaatverbetering in het afgelopen kwartaal nam het rendement op eigen vermogen toe van 7,7% vorig jaar naar 8,9%. De verzekeraar wil in 2018 op 10% uitkomen. Afgezien van een kleine groei van de kapitaalreserve is de grootste uitdaging om voldoende geld aan de aandeelhouders uit te keren. Aegon streeft naar €2,1 mrd en de teller staat nu op €1,2 mrd.
Sterk kwartaal Aegonkw3 2017kw3 2016
Onderliggend resultaat voor belastingen€556 mln€461 mln
Nettowinst€469 mln€358 mln
Verkoop€4,5 mrd€2,9 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee