Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 8 nov 2017 16:14

Ahold Delhaize versnelt groei

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Ahold Delhaize vertoonde vooral vooruitgang bij de voormalige Delhaize-activiteiten. Alleen de omzetontwikkeling in België was teleurstellend.

Het is minder dan een jaar geleden dat Ahold en Delhaize hun cijfers bij elkaar voegden. We gaan dus uit van de pro-formacijfers (zie tabel) die het bedrijf presenteert alsof de samengevoegde onderneming als langer bestaat.

Kwartaalcijfers
De pro forma kwartaalomzet daalde met 1%, naar €15,1 mrd. Zonder wisselkoerseffecten was er echter toch sprake van een plus van 2,1%. In de VS, waar bijna tweederde van de omzet van het bedrijf vandaan komt, werd 3,6% minder verkocht, maar juist daar was er compensatie van wisselkoersen. Ahold USA groeide minder dan de prijsstijging, Delhaize USA meer. De Nederlandse omzetten presteerden sterk, in België was voor het vierde kwartaal achtereen geen sprake van groei.

De onderliggende operationele marge (onderliggend staat voor autonoom, dus zonder bijzonder kosten) steeg in België juist: van 2 naar 3,1%. In Nederland en bij Ahold USA bleven de marges over langere tijd bekeken ongeveer constant (respectievelijk 4,9 en 4,0%). Bij Delhaize USA is sprake van een stijgende trend, richting 4,0%. Delhaize presteerde dus beter dan voor de fusie.

Bij de iets hogere omzet en marge steeg het onderliggende operationeel resultaat zonder wisselkoerseffecten met 13%, naar €595 mln. De onderliggende nettowinst per aandeel van de voortgezette activiteiten nam toe van €0,27 naar €0,32 (zie tabel). Al met al waren de resultaten beter dan verwacht. Bij de groeicijfers moet echter in gedachten worden gehouden dat het derde kwartaal van 2016 relatief zwak was. Dat zorgde dit kwartaal voor een gunstige vergelijkingsbasis.

Aandeleninkoop
Ahold Delhaize heeft tevens bekendgemaakt dat in 2018 voor €2 mrd aan aandelen zal worden ingekocht. Dat is iets minder dan 10% van de huidige marktwaarde. Wij hadden liever gezien dat een deel van dat geld zou worden benut om de activiteiten in de VS verder te versterken, want wij denken dat de toenemende concurrentie van Amazon, Lidl, Aldi en Wal-Mart er voor moeilijke tijden zal zorgen. Bij een k/w van 13,3 handhaven wij daarom ons verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!