Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 31 okt 2017 15:15

ECB en Catalonië stuwen Europese aandelenmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen

Twee ontwikkelingen stuwden afgelopen week vooral de Europese aandelenmarkten. In de eerste plaats opluchting over het ECB-besluit om het opkopen van leningen te temperen. In de tweede plaatst het wegebben van de angst voor een harde confrontatie in Catalonië. Positieve kwartaalcijfers deden daar nog een schepje bovenop.

Van de grote marktplaatsen die wij volgen, waren van de opkomende landen de Braziliaanse IBOV (-0,8%) en de Russische RTSI (-0,6%) de achterblijvers. In Europa verloren de Zwitserse SMI (-0,8%) en de Britse FTSE100 (-0,5%) terrein.  Ook de Belgische Bel20 (-0,3%) daalde licht, met name omdat zwaargewicht AB InBev (-3,0%) donderdag teleurstellende cijfers presenteerde. Ons fundamenteel advies op de bierbrouwer blijft ‘verkopen’.

Steun voor Spaanse eenheid

Koplopers waren vorige week de Indiase Sensex (+2,3%) en de Spaanse IBEX (+2,8%). De beurs in Madrid was vooral maandag een positieve uitschieter. Dit nadat honderdduizenden mensen zondag in Barcelona de straat op waren gegaan om hun steun uit te spreken voor Spaanse eenheid. Gerekend vanaf het dieptepunt op 4 oktober, in de week na het Catalaans referendum, bedraagt het rendement van de Mardrileense hoofdgraadmeter +4,8%. Dit jaar tot nu toe is het resultaat van de IBEX +11,7%.

Winsten tot +2,0%

Op alle belangrijke marktplaatsen werden afgelopen week winsten tot +2,0% geboekt. Binnen de Stoxx50 (+1,5%) behoorden Volkswagen (+9,6%), LVMH (+5,7%) en Santander (+5,2%) tot de koplopers. Op LVMH hanteren wij een koopadvies, Volkswagen en Santander adviseren wij van de hand te doen. In dezelfde index waren Bayer (-4,7%) en Sanofi (-3,3%) achterblijvers. De adviezen waren en blijven in beide gevallen ‘houden’. De breed samenngestelde Stoxx600 rendeerde +0,8%.

Op Wall Street boekten zowel de SA&P500 als de Dow Jones minimale vooruitgang (+0,3%).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.