Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 25 okt 2017 12:11

Opkomende markten belangrijk voor Heineken

0 0 Leestijd ongeveer

Heineken’s derdekwartaalupdate bevatte vooral cijfers over het aantal verkochte hectoliters, en toch ook een nettowinstcijfer.

De autonome toename van de bierverkoop is afhankelijk van één dominante factor: het weer. Natuurlijk zijn er ook de prestaties van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, maar ook die zijn beïnvloed door het weer.

Niet geweldig
Heineken kende in 2017 wisselende cijfers. In het eerste kwartaal steeg de autonome omzet met 0,6%. In het tweede kwartaal was er een knappe groei van 4,2%, wat het gemiddelde bracht op 2,6%. Het derde kwartaal was met een autonome hectolitergroei van 2,5% gemiddeld. De Europese zomer was niet geweldig, wat leidde tot een autonome omzetdaling van 2,8% (in hectoliters gemeten). Ook in de VS was sprake van lagere verkopen.

De opkomende markten droegen de omzetstijging. In het derde kwartaal waren de groeicijfers in Zuid-Afrika, Ethiopië, Rusland, Vietnam, Cambodja en Maleisië bijzonder goed, met meer dan 10%. Dit zal in de toekomst het belangrijkste beeld blijven.

Wisselkoerseffect
De EUR/USD-koers zit de bierbrouwer tegen. Elk kwartaal worden de negatieve effecten van de wisselkoers groter en dat wordt zichtbaar in de nettowinst. Die kwam over de negen maanden in 2017 uit op €1486 mln. In 2016 was dat €1239 mln, maar toen had Heineken een buitengewone last van €233 mln. Er zit in de nettowinst momenteel dus weinig groei.

Bij de analyses gaan we echter uit van autonome cijfers, dus zonder wisselkoerseffecten. Dat geeft een beter beeld van de onderliggende prestaties. Uitgaande van deze maatstaf waren de derdekwartaalcijfers gemiddeld. Heineken zag dan ook geen reden om de eerder uitgesproken verwachting voor het hele jaar te wijzigen. De belangrijkste verwachting is een autonome operationele margestijging van 0,4%. Bij een k/w van 21,7 handhaven wij ons koopadvies.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!