Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 24 okt 2017 12:02

Dividendportefeuille: Positieve en negatieve uitschieters

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille bleef de afgelopen week goed liggen, met zowel in positieve als negatieve zin enkele flinke uitschieters. Na de automatische verkoop van Roche is er weer een kleine kaspositie.

De dividendportefeuille is dit jaar goed voor een rendement van 9,5%. Het aandeel Roche werd uitstopt op een koers van CHF 242,50, wat resulteert in een kaspositie van 2,2%.

De afgelopen week waren er enkele grote uitschieters, zowel in positieve als negatieve zin. Zwaargewicht Unilever was met een min van 8% op weekbasis de schlemiel, en zag daardoor ook het rendement voor dit jaar flink terugvallen tot iets meer dan 22%.

Ook de Britse sectorgenoot Reckitt-Benckiser deed een stapje terug (-5,9%) na zwakke cijfers. Na een eerdere outlookverlaging stelde het bedrijf achter onder meer Durex, Dettol en Cillit Bang teleur met het nieuws dat er voor 2017 geen organische groei wordt voorzien. Ook kondigde Reckitt aan begin volgend jaar het bedrijf te willen opsplitsen in RB Health (inclusief het overgenomen Mead Johnson) en RB Hygiene Home (schoonmaakproducten en wasmiddelen). Uitblinkers waren de healthcare-aandelen Becton Dickinson (+5%) en Johnson & Johnson (+6%) met hoogste koersen ooit na sterke cijfers.

Nog beter verging het VF Corporation, dat juist lange tijd een grote achterblijver was in de dividendportefeuille. Het aandeel achter onder andere The North Face en Timberland sloot op weekbasis bijna 10% hoger na sterke kwartaalcijfers en vooral ook een forse outlookverhoging voor 2017. VF rekent voor dit jaar nu op een omzet van $12,1 mrd (voorheen $11,85 mrd) dankzij een sterke groei in Europa en China. Ook kondigde VF aan het dividend te verhogen met bijna 10%, goed voor het 45ste opeenvolgende jaar van dividendverhogingen. Intel, tot slot, sloot voor het eerst in lange tijd boven de magische grens van $40 en bereikte de hoogste koers in 17 jaar tijd.

VF Corp en Akzo verhogen dividend
Met nog iets minder dan twee maanden te gaan ligt de dividendportefeuille ook dit jaar weer goed op schema, met inmiddels 32 dividendverhogingen op in totaal 40 aandelen. VF Corporation verhoogde deze week het dividend met 10% en AkzoNobel kondigde aan een ruim 50% hoger interimdividend uit te gaan keren. Akzo, dat vorig jaar juist werd gekocht vanwege het potentieel ten aanzien van het dividend, stelt wat dat betreft allerminst teleur. Bovendien kunnen aandeelhouders in december een extra dividenduitkering van in totaal €1 mrd verwachten, goed voor een rendement van 5% bij een huidige beurswaarde van iets minder dan €20 mrd. Voor nog zeker vijf andere aandelen reken ik de komende twee maanden nog op een hoger dividend: Sodexo, Coloplast, Abbott Laboratories, Becton Dickinson en Ecolab. Mogelijk komt daar ook Chevron (met een kleine verhoging) nog bij.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!