Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Opinie Hildo Laman, 18 okt 2017 12:30

Hoe kan ik voorkomen dat ik op het verkeerde moment koop en verkoop?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

U geeft aan dat het u vaak gebeurt dat de koers van een aandeel daalt kort nadat u het heeft gekocht, en stijgt kort nadat u het heeft verkocht. Wat kunt u daaraan doen?

Bijna iedereen zal merken dat er emoties komen kijken bij beleggen. Het gaat tenslotte om echt geld, en vaak om veel geld. Maar het is zaak om de emoties niet te laten overheersen bij beslissingen. Als het goed is, zijn er goede redenen waarom u een aandeel, obligatie of ander financieel product heeft gekocht. Zolang die redenen niet zijn veranderd, zijn koersschommelingen op korte termijn geen reden om actie te ondernemen. Beurzen kunnen nu eenmaal van tijd tot tijd bewegingen vertonen die je als belegger het gevoel geven dat je in een achtbaan zit zonder beschermbeugel.

Maak een plan

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat bij beslissingen (koop of verkoop) de ratio een grotere rol speelt dan de emotie. Een vrij eenvoudige is om een plan te maken, bij voorkeur op papier. Het hoeft zeker geen boekwerk te zijn. Stel uzelf een paar vragen. Waarom koop ik dit of dat? Voor hoeveel? Voor hoe lang. Et cetera. Ook nuttig: een vuistregel om te bepalen wanneer er moet worden ingegrepen als de zaken onverhoopt anders lopen dan verwacht. Mochten koersontwikkelingen nadelig uitpakken, dan kan het plan erbij gepakt worden om te bekijken of de situatie aanleiding geeft tot ingrijpen. Dat geeft houvast.

Een andere methode is om over beleggingsbeslissingen te praten met anderen. Een gesprek dwingt u ertoe goed na te denken over de situatie zodat u uw keuzes goed uit kunt leggen. Dat kan voor meer helderheid zorgen en leiden tot een meer rationele beslissing. Ook ervaring helpt hierbij: hoe vaker u een bepaalde situatie ziet, hoe minder emotioneel u reageert.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.