Updates

Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
image description
Tips Hildo Laman, 11 okt 2017 13:16

Chirurgische robots veroveren het ziekenhuis

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Het Amerikaanse Intuitive Surgical produceert operatierobots en opereert in een snel groeiende markt. Het bedrijf is schuldenvrij en heeft een sterke cashpositie, maar het aandeel is niet goedkoop.

Intuitive Surgical maakt chirurgische robots die assisteren bij verschillende soorten operaties. De robots kunnen preciezer opereren dan mensen, denk bijvoorbeeld aan kleinere incisies. Dankzij de robots zijn er ook minder complicaties, hebben patiënten vaak minder hersteltijd nodig en lijden ze vaak minder pijn. Dit laatste is vooral in de Verenigde Staten belangrijk vanwege het probleem van verslaving aan pijnstillers. Met de robots kan de gezondheidszorg kosten besparen, wat al jarenlang een belangrijk punt van aandacht is.

Het zal niet verbazen dat de sector groeit. Met de producten van Intuitive zijn al vier miljoen operaties uitgevoerd. De omzet is de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 9,0% per jaar gegroeid en neemt verder toe: voor dit jaar verwacht het bedrijf een omzetgroei van 14 tot 15%. Dat is realistisch, want in het eerste halfjaar is de omzet met 13,1% gestegen. Het bedrijf is al jaren winstgevend en wat ook niet onbelangrijk is: op de balans staan geen leningen. Intuitive is dus schuldenvrij en daarbij komt nog een cashpositie van $1,8 mrd.

Waardering
De markt is natuurlijk niet gek, dus de prijs van een aandeel van een groeiend, winstgevend bedrijf met een riante cashpositie is aan de hoge kant. De k/w is ongeveer 40 à 50, afhankelijk van de vraag of je de wpa-taxatie van dit of volgend jaar gebruikt. Die hoogte zal veel beleggers afschrikken. Maar dit aandeel is al heel lang duur. Eind 2014 bedroeg de k/w circa 47, maar sindsdien is de koers wel verdubbeld. We zeggen niet dat dit de komende drie jaar weer gebeurt, maar als het goed gaat met een bedrijf zal het aandeel voor een langere periode aan de prijzige kant zijn. Beleggers die het aandeel toch te duur vinden zouden een eventuele koersdaling kunnen afwachten, met het risico om de boot te missen. Let wel: op 6 oktober is het aandeel gesplitst in de verhouding 3 op 1.

Intuitive Surgical
Fondscode: ISRG
Beurs Nasdaq
Hoogste koers 12 mnd $367,50
Laagste koers 12 mnd $203,57
Beurswaarde $39,7 mrd
Koers-winstverhouding 2017 (t) 51,4
Dividendrendement (t)
Jaaromzet 2016 $2,7 mrd
Nettowinst 2016 $753,9 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles