Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 5 okt 2017 09:49

Commentaar: Geen jubel bij de hoogste stand in bijna tien jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Dinsdag sloot de AEX op 542,25 punten, een nieuwe hoogste stand van het jaar. Sterker nog, de laatste keer dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter op een dergelijk hoog niveau sloot, is bijna tien jaar geleden. Op 31 oktober 2007 klonk op het Beursplein de slotbel op 547,85 punten. Vanaf dat punt zette een daling in, uitmondend in de befaamde crash van september 2008 tot maart 2009. Echter, als de AEX deze maand ongeveer gelijk blijft, beleven we dus over zo’n vier weken de hoogste stand in tien jaar.

Of deze mijlpaal goed of slecht nieuws is, hangt af van uw (persoonlijk) perspectief. Hoe vaak en vooral wanneer bent u het afgelopen decennium in- en uitgestapt? En heeft u dus per saldo veel geld gewonnen of verloren? Ook is de vergelijking met hoofdgraadmeters in andere landen interessant, en die stemt niet positief. Weliswaar doet Amsterdam het iets beter dan Brussel of Parijs, maar in andere delen van de wereld hebben aandelenbeleggers de afgelopen tien jaar veel meer geld kunnen verdienen.

Vooral het verschil met Wall Street springt in het oog. Daar waar de AEX na tien jaar weer zo goed als terug is bij af, hebben beleggers in de Dow Jones en S&P500 – gemeten in dollars – de afgelopen tien jaar meer dan 60% rendement  kunnen boeken. En ook in Tokio (+23,0%) en Londen (+11,1%) zijn de hoofdgraadmeters – weer in lokale valuta’s – sinds 2009 beter hersteld dan de AEX. De FTSE100 bereikte dit voorjaar een hoogste stand ooit en op Wall Street zijn recordstanden een bijna dagelijks fenomeen.

Mid- en smallcaps

Fijn voor Nederlandse beleggers is wel weer dat onze mid- en smallcaps het de afgelopen tien jaar beduidend beter deden dan de AEX. Ten opzichte van bijna tien jaar geleden bedraagt het rendement van de AMX nu +13,4% en van de AScX +35,8%. De moraal van het verhaal, ook voor de komende tien jaar: staar u niet blind op de AEX, maar neem ook onze koopadviezen voor Nederlandse mid- en smallcaps serieus. En durf ook een stevig belang te nemen in Amerikaanse aandelen.

Een overzicht van onze koopadviezen op Nederlandse aandelen alsmede onze actuele kooptips op internationale aandelen staan op de website. En ook onze portefeuille met Nederlandse aandelen of offensieve voorbeeldportefeuille kunnen u hopelijk tot inspiratie dienen. In Amsterdam en daarbuiten is nog genoeg te koop waaraan u de komende tien jaar veel plezier kan beleven.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!