Updates

Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 4 okt 2017 09:45

Terugval Brill geen reden voor paniek

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Beleggers hadden in augustus terecht weinig oog voor de matige winstcijfers van Brill. De schaalvoordelen die door de uitdijende omzetbasis ontstaan, brengen het margedoel dichterbij.

Op het Beursplein is er niets van te merken dat 2017 voor Brill een overgangsjaar is. Het op de lokale markt verhandelde aandeel noteert ruim 30% hoger dan eind vorig jaar. De winstcijfers laten voorlopig echter een ander beeld zien dan de beurskoers Eind augustus maakte het uitgeversbedrijf uit Leiden bekend dat de ebitda in het eerste halfjaar daalde van €1,7 naar €1,1 mln. De nettowinst viel terug van €699.000 naar €383.000 (€0,20 per aandeel).

Er zijn drie redenen om niet ongerust te worden over die terugval. In de eerste plaats werden de resultaten het eerste halfjaar beïnvloed door kosten voor de overname van de Duitse branchegenoot Schöningh & Fink, investeringen in de opening van een nieuw kantoor in Peking – dat in augustus de deuren heeft geopend – en eenmalig hogere royalty-uitgaven.

De tweede reden dat beleggers zich niet van de wijs moeten laten brengen door de winstdaling in het eerste halfjaar is omdat de tweede jaarhelft normaal veruit de sterkste periode is voor het concern. Brill boekte vorig jaar 55% van de omzet en 70% van de winst tussen begin juli en eind december.

Online in opkomst
Ten derde speelt mee dat de uitgeverij er financieel heel sterk voorstaat (solvabiliteit 60%) en de belangrijkste omslag al heeft gemaakt. Vorig jaar lagen de inkomsten uit online verkopen hoger dan de afzet van papieren boeken. Die trend zet zich dit jaar door. De overname van Schöningh & Fink is de enige reden dat print toch een omzetgroei liet zien. Zonder die aankoop zou de afzet met 1,5% zijn gedaald.

De inkomsten uit eBooks en Journals groeiden met 5%. De totale omzet nam met 11% toe naar €16,0 mln. Dankzij de 1 juli afgeronde overname van Sense Publishers heeft het bedrijf de omzetbasis verder uitgebouwd. In combinatie met autonome groei ontstaan schaalvoordelen die de operationele ebitda-marge volgend jaar ruim binnen de eigen doelstelling kunnen brengen: een bandbreedte van 15 tot 20% (2014: 14,0%). Hoewel het aandeel behoorlijk aan de prijs lijkt (k/w 26,4) op basis van een winst per aandeel die in 2017 mogelijk net iets lager ligt dan de €1,49 van vorig jaar, blijft Brill voorlopig absoluut het aanhouden waard.


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles