Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Christian Slagter-Koster, 24 sep 2017 10:00

Skagen blijft positief over opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds 2016 laten opkomende markten een voortdurend opgaande lijn zien en presteren ze volgens Skagen beter dan andere aandelenmarkten. Dit jaar zijn de opkomende markten met 12% gestegen, tegen 0% voor de wereldwijde aandelenmarkten. De vermogensbeheerder wijst erop dat de sterkste prestaties zijn gerealiseerd in Turkije, China en Zuid-Korea, terwijl Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika zich in de achterhoede bevinden.

Demografie

Volgens Skagen fungeren twee belangrijke langetermijntrends als steunpilaren. Allereerst de superieure demografische ontwikkelingen. Volgens de Verenigde Naties vindt 97% van de bevolkingsgroei tussen nu en 2050 plaats in opkomende markten, wat zorgt voor 2,3 miljard extra potentiële consumenten en arbeidskrachten. In de ontwikkelde markten is dit slechts 100 miljoen. De andere positieve trend is urbanisatie. Die is, met een graad van 50% in opkomende markten nog niet helemaal uitgewerkt, vergeleken met 80% in ontwikkelde markten.

Ook op bedrijfsniveau is er volgens Skagen sprake van een positieve ontwikkeling. De afgelopen zes jaar hadden aandelen uit opkomende markten last van neerwaartse winstbijstellingen, maar deze trend is in 2017 doorbroken. De winst per aandeel is dit jaar gegroeid van 15 naar 20%, wat vooral te danken is aan hogere marges en productiviteitsgroei.

Fundamentele factoren

Een andere reden dat Skagen positief blijft over opkomende markten, is de verbetering van de fundamentele factoren, zowel historisch gezien als in vergelijking met ontwikkelde markten. Daarnaast lijken valuta’s uit opkomende markten goedkoop op basis van koopkrachtpariteit. Dit biedt volgens de vermogensbeheerder perspectief voor een herwaardering van de valuta’s als de economische opbrengst per hoofd van de bevolking meer in lijn komt met de ontwikkelde markten. Wel nemen wereldwijd de politieke risico’s toe, maar relatief gezien is het volgens Skagen in de opkomende markten stabiel gebleven of zelfs verbeterd. Op korte termijn kan zelfs de vraag worden gesteld of deze risico’s momenteel niet groter zijn in de ontwikkelde markten.

De combinatie van een sterke, aantrekkende groei en lage inflatie schept volgens Skagen goede omstandigheden voor wereldwijde aandelen. Het aandelenrendement in opkomende markten ligt daarbij momenteel hoger dan in ontwikkelde markten, terwijl voor aandelenkoersen van opkomende markten een korting van 25% op basis van de koers-boekwaarde geldt vergeleken met ontwikkelde markten. Skagen concludeert daarom dat de opkomende aandelenmarkten er net zo sterk voor staan als begin dit jaar.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!