Updates

Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
image description
Advies Christian Slagter, 19 sep 2017 11:06

Eerste kwartaal Oracle stelt teleur

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Oracle heeft een goed kwartaal achter de rug dankzij de clouddivisie. Hooggespannen verwachtingen bij beleggers zorgden echter voor gefronste wenkbrauwen.

Oracle heeft de laatste tijd flink ingezet op het vergroten van zijn omzet in de sector cloud computing. Zo kondigde het Amerikaanse softwarebedrijf eind augustus aan op zoek te zijn naar nog eens 5000 medewerkers voor zijn clouddivisie, bovenop de 4000 mensen die al eerder dit jaar werden aangetrokken. Over het afgelopen boekjaar, dat 31 mei eindigde, kwam de omzet van de divisie uit op $4,6 mrd. Oracle heeft in deze sector wel te maken met toenemende concurrentie van Amazon, Salesforce en Microsoft.

Kwartaalresultaten
Op 22 juni gaven wij de verwachting af dat Oracle het positieve momentum zou weten vast te houden. De resultaten over het eerste kwartaal, dat eindigde op 31 augustus, bevestigden dit. De aangepaste omzet op jaarbasis steeg met 7% tot $9,2 mrd. Dit was deels te danken aan de omzetstijging van 51,3% voor de cloudactiviteiten tot $1,5 mrd, ofwel 16% van de totale omzet. Het betekende voor de divisie wel een vertraging van de omzetgroei, na de 58% van het voorgaande kwartaal. Bij de traditionele licentieactiviteiten steeg de omzet met 1,6%, tot $5,9 mrd. De omzet uit hardware daalde licht tot $943 mln en die voor services steeg licht tot $860 mln. Op jaarbasis steeg de aangepaste nettowinst van Oracle in het eerste kwartaal met 14%, tot $2,7 mrd of $0,62 per aandeel. De operationele marge ging van 39 naar 41%.

Vooruitzichten
Voor het lopende kwartaal verwacht Oracle dat de omzetgroei van de cloudactiviteiten zal vertragen tot 39-43%, waarbij de totale omzetgroei wordt geschat op 2-4%. De aangepaste winst per aandeel komt uit tussen $0,64 en $0,68, wat lager is dan de analistenverwachtingen. De winst zal onder meer gedrukt worden door investeringen in de infrastructuur voor cloud computing. Verder heeft Oracle aangegeven autonoom te willen groeien, ook omdat het geen overnamekandidaten meer ziet.
Op 22 juni schreven wij dat, gezien de koers, beleggers al enigszins vooruitgelopen waren op de vooruitzichten. Dit bleek ook wel uit de licht teleurgestelde marktreactie op de eerstekwartaalcijfers. Ten opzichte van ons laatste advies staat de koers 2,3% hoger en wij zien vooralsnog geen reden om ons houdadvies te wijzigen.

Oracle richt pijlen op Amazon Web Services
Topman Larry Ellison kondigde bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers aan dat Oracle eind dit jaar op basis van machine learning een volledig autonome database zal uitbrengen, waarvan de details op 1 oktober worden bekendgemaakt tijdens Oracle’s conferentie OpenWorld. Met de nieuwe databaseversie wil Oracle de groei van zijn clouddivisie aanjagen en vooral de strijd aangaan met Amazon, dat met zijn Web Services (AWS) marktleider is in de cloudsector. Oracle pronkt ermee dat zijn dienst, in tegenstelling tot de oplossingen van Amazon, geen menselijke handelingen vergt. Daardoor kunnen de arbeids- en opzetkosten worden verlaagd. Bedrijven die straks overstappen van de clouddiensten van Amazon naar die van Oracle, kunnen volgens Ellison hun kosten met de helft verlagen.

 


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles