Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 14 sep 2017 09:30

Het is alles goud wat er blinkt

0 0 Leestijd ongeveer

Goud bereikte vorige week zijn hoogste punt in een jaar tijd. Dit jaar is het edelmetaal al meer dan 15% in koers gestegen en het einde van die trend lijkt nog niet in zicht.

Goud zit al een tijdlang in de lift. De verklaringen daarvoor lijken voor de hand te liggen, gezien de geopolitieke spanningen van deze tijd en de status van goud als veilige haven. Het is echter te gemakkelijk om de prijsstijging van goud louter te verklaren uit de spanning om Noord-Korea, de chaos in Venezuela of de schade van orkaan Irma. Geopolitieke gebeurtenissen dragen vaak op korte termijn zeker bij aan koerswinst van goud. Nu lijkt er echter meer aan de hand.

De goudprijs wordt uitgedrukt in dollars en heeft dus een inverse relatie met de Amerikaanse munt. Een zwakke dollar geeft goud groen licht en vice versa. Juist de dollar verzwakt nu al maanden. Dat is een tendens die veel analisten voorlopig niet zien veranderen.

Tegenvallers

De economische cijfers uit de Verenigde Staten vallen de laatste tijd wat tegen. Vorige week kende wat dat betreft een dieptepunt, in de vorm van het hoogste aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen sinds 2015. Verder wil de inflatie maar niet aantrekken. Daarmee wordt de kans op een snelle (dollar ondersteunende) renteverhoging van de Fed almaar kleiner.

Ook de Amerikaanse president Trump voedt de zwakte van de dollar. Het is onduidelijk of hij zijn beloften ooit gaat waarmaken. Ook baart de onenigheid in het Witte Huis veel beleggers zorgen. Sinds zijn inauguratie heeft Trump nog geen zinvolle maatregel genomen. Door de recente verhoging van het schuldenplafond wordt de geldkraan bovendien nog verder opengedraaid. Gevolg: een nog zwakkere dollar.

Schuldenlasten blijven wereldwijd een probleem. Die maken economische groei mondiaal gevoelig voor rentestijgingen en de daarmee gepaard gaande oplopende kosten van terugbetaling. Centrale banken zullen dus geen haast maken om rentetarieven te verhogen, waardoor de reële rente – een belangrijke factor bij de goudprijs – lange tijd laag zal blijven, of zelfs negatief zal worden in het geval de inflatie toch nog de hoogte in gaat.

En dan zijn er nog de hoge Amerikaanse aandelenwaarderingen, ver boven hun historisch gemiddelde, die deels zijn ontstaan door een te grote mate van zelfgenoegzaamheid. Dat laatste komt tot uiting in de volatiliteitsindex, de VIX, die het hele jaar al rond een 27-jarig dieptepunt bungelt. In het verleden is gebleken dat aan een correctie in de aandelenmarkt vaak een periode van lage risico- en volatiliteitsverwachting vooraf gaat. Ook is gebleken dat goud dikwijls goed presteert ten tijde van zwakte op de aandelenmarkten.

Valkuilen?

Sceptici van goud hameren er vaak op dat het edelmetaal geen intrinsieke waarde heeft, kasstromen en inkomen genereert of rente opbrengt; rendement wordt alleen door koersstijging gerealiseerd. Hierom moeten beleggers de totstandkoming van de goudprijs, alsook de marktpositionering, goed in ogenschouw nemen.

De geaccumuleerde longpositie in goud op de futuresmarkt begint grote vormen aan te nemen. Daarin kan wat gevaar schuilen. De ‘papieren’ markt blijft goud kopen, maar de ‘echte’ markt (fysiek goud) blijft achter. Daar wordt bij prijsstijgingen nog steeds winst genomen. Wat nodig is om goud een serieuze en langdurige steun in de rug te geven, zijn beleggers in fysiek goud die ook kopen in een stijgende markt en niet slechts instappen bij prijscorrecties. Zo ging het tussen 2000 en 2011, tijdens de laatste bullmarkt in goud.

Desalniettemin luidt een marktwijsheid dat niets in een rechte lijn omhoog gaat. Beleggers doen er verstandig aan om de komende maanden prijsdips te gebruiken om (fysiek) goud toe te voegen aan een gediversifieerde beleggingsportefeuille als verzekering tegen mindere tijden – die vroeg of laat toch weer komen.

 

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!