Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 14 sep 2017 10:06

Commentaar: Geen reden voor paniek om Nederlandse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Wat hebben Gemalto, Intertrust en Probiodrug met elkaar gemeen? Het zijn alledrie Nederlandse aandelen die de afgelopen maanden op de beurs hard zijn afgestraft. En het zijn helaas niet de enige fondsen die in de zomer op het Beursplein hard onderuit zijn gegaan. Van de 75 aandelen in de AEX, AMX en AScX stonden er, gerekend over  het derde kwartaal met slotkoersen van maandag, maar liefst tien op een verlies van 10% of meer.

Naast het genoemde trio doken sinds 1 juli onder meer klinkende namen als Ahold Delhaize, Vopak, PostNL en Acomo in het rood. Het zijn aandelen die door vele particuliere Nederlandse beleggers worden bemind. Dat was bijvoorbeeld te merken aan de negatieve reacties op onze berichtgeving over Ahold, waarvan wij eind juni het advies verlaagden van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Desalniettemin bespaarden we beleggers daarmee dus wel een verlies van meer dan 10%.

Maar eerlijk is eerlijk: ook wij ontkomen niet aan forse koersdalingen voor onze favoriete aandelen. Zo rendeerde Acomo – waarop wij een houdadvies hanteren en dat deel uitmaakt van zowel de Nederlandse als de defensieve portefeuille – dit kwartaal tot nu toe -13,4%. Toch waren de volgens veel investeerders tegenvallende halfjaarcijfers en de daaropvolgende koersreactie geen aanleiding voor ons om ons advies te wijzigen of om dit aandeel uit de portefeuilles te halen. Maar pijn doet het zeker.

Van alle tijden

Grote koersdalingen zijn van alle tijden. Maar door de beurshausse van de afgelopen jaren, met veel aandelen die rond de hoogste koers ooit noteren, moeten beleggers meer dan tijdens een bearmarkt rekening houden met een zeperd. Dat bleek dus tijdens het halfjaarcijferseizoen, en dat zal niet anders zijn als vanaf oktober de bedrijven hun cijfers over het derde kwartaal presenteren. Om die reden publiceren we deze week ook een educatief artikel over hoe beleggers met plotselinge koersdalingen moeten omgaan.

‘Verkoop nooit in paniek’ is onze eerste vuistregel, en ook wijzelf proberen die uiteraard zo veel mogelijk toe te passen. Veel handelen is sowieso uit den boze. Van de tien Nederlandse aandelen die in het derde kwartaal met meer dan 10% onderuit gingen, wijzigden wij alleen voor Vopak ons advies. En dat gebeurde niet in paniek, maar zeer weloverwogen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!