Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 3 sep 2017 09:00

Snurer blikt vooruit: September, ‘r’ in de maand

0 0 Leestijd ongeveer

En dan is het zomaar weer september. De eerste maand uit een reeks van acht met de ‘r’ erin. Vorig jaar was september een rustige maand. De laatste keer dat de beurzen in september instortten, was in 2001, als gevolg van de vliegtuigaanslagen op 9/11, de Amerikaanse notatie voor 11 september.

Wat zich in de Verenigde Staten op 11 september 2001 voltrok, was een groot drama. Het verschrikkelijke nieuws van de vliegtuigaanslagen deed de effectenbeurzen wereldwijd dalen. De Amerikaanse aandelenmarkten bleven na de aanslagen dagenlang dicht. Per saldo sloten de Europese beurzen aan het einde van die middag op een verlies van ruim 6%. De dag erna ging ook in Japan de beurs met 6% onderuit. Op Wall Street werd de handel pas zes dagen later hervat, op 17 september. De Dow Jones verloor die dag in één klap 7%. Dat was nog minder dan gevreesd, want wie in die dagen het nieuws op de voet had gevolgd, kreeg het gevoel dat de Derde Wereldoorlog was uitgebroken. Het Pentagon was deels verwoest, ruim 2600 mensen lieten het leven in de Twin Towers van het World Trade Center. De directe impact op het financiële hart van de Verenigde Staten was verwoestend. Niettemin ging na die onheilspellende 11 september het leven weer gewoon door, ook op de beurs. De Federal Reserve stond paraat om miljarden in de economie te pompen als hysterische spaarders hun tegoeden massaal zouden opvragen en banken over de kop konden gaan. Maar na het dieptepunt van 21 september herstelden de beurzen weer; 2001 was sowieso al een zwak jaar.

Ook in september 2002 verloren aandelen flink terrein. De mondiale economie zat middenin een recessie, en in het Midden-Oosten liepen de geopolitieke spanningen behoorlijk op. Na de vliegtuigaanslagen op 11 september 2001 kondigde George W. Bush, de toenmalig Republikeinse president van de Verenigde Staten, de oorlog tegen het terrorisme af. Hij trok echter met name ten strijde in Irak, dat met de aanslagen niks te maken had, zogenaamd vanwege de massavernietigingswapens die Saddam Hoessein zou bezitten. De tweede Golfoorlog brak uit.

Ook in 2008 was september de maand waarin de beurs instortte, ditmaal als gevolg van de kredietcrisis. In het zog van Lehman Brothers gingen wereldwijd banken over de kop. Het bankroet van de Amerikaanse zakenbank was de voorbode van de Grote Recessie. Ook in 2011 was september geen goede maand voor beleggers. Grote boosdoener van dienst was ditmaal de Europese schuldencrisis.

Zoals de zaken er nu voorstaan, is het weinig waarschijnlijk dat de aandelenmarkten in de loop van de maand september zwaar onderuit zullen gaan. Een dip van 10 à 15% is echter nooit uitgesloten. Analisten roepen al een poos dat de beurzen rijp zijn voor een correctie. Een dergelijke daling zou echter geen directe bedreiging vormen voor de opwaartse trend van de afgelopen jaren. Houd wel rekening met de mogelijkheid dat de S&P500 eind deze maand een procent of twee lager noteert dan eind augustus, en de Stoxx600 een procent of vier. De maand september is Europese aandelen doorgaans minder gunstig gezind dan Amerikaanse. Door de bank genomen is op Wall Street augustus een moeilijke maand.

Lees ook: Weinig beweging in bedrijfsobligaties


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!