Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 31 aug 2017 12:35

De meerwaarde van valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

Wie in een gediversifieerde portefeuille volatiliteit wil verminderen of beleggingsrendement verhogen, zou een deel van zijn investeringskapitaal moeten beleggen in valuta’s. Een paar concrete voorbeelden.

Meerwaarde

Bij valuta’s is altijd sprake van beleggen in een ‘paar’: je koopt de ene munt en verkoopt (tegen) de andere (zie ook ons omslagartikel van deze week, op pagina 16). Dat stelt beleggers in staat om een fundamentele visie tot uitdrukking te brengen op twee verschillende economieën onderling, waarmee geprofiteerd kan worden van economische ongelijkheden in de wereld.

Rendementen worden op twee manieren behaald: door een verandering in wisselkoers en/of door het renteverschil – de zogeheten ‘carry’ – tussen de desbetreffende valuta’s. Daarnaast wordt valuta-allocatie in een beleggingsportefeuille vaak gebruikt om diversificatievoordeel te behalen of (valuta)risico af te dekken.

Roepie sterk, frank zwak
Een goed voorbeeld van een valutavisie op het ene land ten opzichte van het andere, zien we in een recente publicatie van Aberdeen Standard Investments. De vermogensbeheerder prijst de Indiase roepie aan ten opzichte van de Zwitserse frank.

De regering en de centrale bank van India voeren een geloofwaardig hervormingsbeleid, aldus Aberdeen, met inflatiedoelstellingen en het verminderen van het tekort op de lopende rekening. Tel daarbij op de robuuste groei, de relatief lage inflatie en de toenemende buitenlandse directe investeringen, en dan is het aannemelijk dat de waarde van de roepie zal (blijven) stijgen ten opzichte van de Zwitserse frank.
De vooruitzichten voor de Zwitserse economie zijn namelijk minder florissant. De jarenlange status van de Zwitserse frank als veilige haven leidde tot groeiende vraag en hierdoor nam de waarde van de munt toe. Dat leidde echter tot lagere binnenlandse prijzen, tragere groei van bedrijfsactiviteiten en ernstige ondermijning van de concurrentiepositie. De Zwitserse beleidsmakers proberen nu de frank te verzwakken om deflatie af te wenden en de economie te doen opleven.

Maar zelfs al zou de wisselkoers tussen frank en roepie niet bewegen, dan nog is het mogelijk om een positief rendement te maken. Op basis van het verschil tussen de (negatieve) Zwitserse en Indiase rentevoet kan geprofiteerd worden van een positieve carry (momenteel rond 7%).

Veiligheidspositie
De Japanse yen heeft de status van veilige haven overgenomen van de frank. De munt wordt nog interessanter als we hem bekijken tegenover de Zuid-Koreaanse won. Dit valutapaar heeft een aantal eigenschappen die het een sterke schokdemper maken in geval van toenemende volatiliteit door spanning op de financiële markten. Het is historisch gezien grotendeels ongevoelig voor fundamentele factoren die op de meeste andere valutaparen wel van invloed zijn. Zo is er sinds 2000 slechts een zwakke correlatie tussen het rendement op de long yen/short won-positie en factoren als economische groei, inflatie en rentetarieven.

Ook is er jarenlang een zeer hoge negatieve correlatie tussen dit valutapaar en de wereldwijde aandelenmarkten geweest. Uitzonderingen daargelaten – zoals in 2000, toen de techbubbel barstte – gold de long yen/short won-positie dus vaak als goede verdediging tegen een terugslag op de aandelenmarkten.

Onvoorziene gebeurtenissen zouden nog een extra motivatie kunnen zijn voor een belegging in een valutapaar. De deze week afgevuurde Noord-Koreaanse raket deed de koers van de JPY/KRW meteen met meer dan een procent oplopen.

ETF Securities zag vorig jaar rond de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum al een flinke toename in het aantal beleggers in valuta-ETF’s, waarin volgens hen meer dan driekwart vanuit puur speculatief oogpunt handelt. Verkopers die het Britse pond vóór het referendum hadden verkocht, zouden na de uitslag in ieder geval een prachtig rendement hebben geboekt.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!