Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 18 aug 2017 11:51

Mooi aandeel te koop op laagste stand in drie jaar tijd

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaar 2017 wordt gekenmerkt door forse koersdalingen voor bepaalde subsectoren, met ook nieuwe dieptepunten voor voormalige hoogvliegers. De dividendtip voor augustus heeft een schuldvrije balans en keert nagenoeg de volledige cashflow uit in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen.

Een centraal thema zijn de Amerikaanse winkelcentra, waar je via een flink aantal Real Estate Invesment Trusts (REIT’s)in kunt beleggen. Veranderend consumentengedrag, een dalende ‘foot traffic’ en vooral zorgen over de toekomst van shopping malls (de trend verschuift naar online winkelen) drukken niet alleen de koersen van de vele REIT’s, maar ook van andere aandelen die op welke manier dan ook voor een deel afhankelijk zijn van de ‘malls’, wat zich vertaalt in een groeiend aantal beleggers dat middels shortposities speculeert op een (verdere) koersdaling, ook bij Cheesecake.

The Cheesecake Factory is een aandeel dat deels ook geraakt wordt door de retailmalaise, aangezien de restaurantketen met name de laatste jaren een groeiend aantal vestigingen in shopping malls (o.a. Simon Property) heeft.

The Cheesecake Factory is een zogenaamde casual dining restaurantketen die zowel lunch als diner verzorgt. De naam is ontleend aan de cheesecakes die in de restaurants na het diner als dessert worden geserveerd (een aanrader voor wie op vakantie is in de Verenigde Staten!). De cheesecakes worden gebakken in eigen bakkerijen en vervolgens verscheept naar de ruim 200 restaurants.

Deze week tikte het aandeel Cheesecake Factory (ticker: CAKE) een laagste jaarkoers aan, nadat een lager dan verwachte omzet van $574,6 mln over tweede kwartaal was gerapporteerd, nadat het bedrijf eerder deze maand al zijn outlook voor 2017 had verlaagd. Na een flinke expansie in de voorgaande jaren opende CAKE in 2017 tot dusverre slechts één nieuw filiaal, waarmee het bedrijf flink gas terugneemt ten opzichte van 2016 (7), 2015 (11) en 2014 (10).

Na een aantal ijzersterke jaren (de gemiddelde wpa-groei over de laatste vijf jaar bedroeg 12%) kwakkelt CAKE met een voor dit jaar voorziene licht lagere wpa en een vlakke omzet. Het bedrijf ontvangt minder bezoekers in zijn restaurants (het laatste kwartaal -2,4%) maar weet wel meer inkomsten te genereren (de gemiddelde rekening steeg in het laatste kwartaal met 1,9%). Tegenover een gemiddeld hogere kassabon staan echter ook hogere loonkosten binnen de sector (zie ook de lezersvraag over Cracker Barrel van eerder dit jaar) waardoor CAKE toch zijn omzet zal moeten opschroeven om de marges op peil te houden.

Analisten rekenen op een wpa van $2,67 voor 2017, wat mogelijk nog te hoog gegrepen is gezien de recente ontwikkelingen en met het oog op de door CAKE zelf afgegeven range van $2,62-2,70. Wat een belangrijke rol speelt is de inkoop van eigen aandelen (zie onderaan). Als we uitgaan van de onderkant van die range, komt de geschatte k/w voor dit jaar uit op 16,8 bij een koers van $44,15. Daarbij is het belangrijk te weten dat het derde en vooral vierde kwartaal traditiegetrouw de zwakste zijn voor het bedrijf, dat het vooral van de eerste jaarhelft moet hebben.

Voor 2018 ligt de gemiddelde wpa-taxatie nog steeds op $2,90 bij een omzetgroei van 4,8% tot $2,39 mrd. Veel analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keer ‘houden’, 1 keer ‘verkopen’) zijn voorzichtig vanwege het lastige klimaat voor casual dining, met veel kleinere concurrenten die marktaandeel proberen weg te snoepen en teruglopende bezoekersaantallen. Groot pluspunt van CAKE is echter dat het bedrijf een grote schare van trouwe ‘fans’ heeft (waar ik mijzelf ook onder schaar als ik in de VS ben) die niet alleen voor de cheesecakes maar ook voor het zeer uitgebreide menu en de prima service blijven terugkomen. Dit gegeven (alle CAKE vestigingen hebben een herkenbare standaard indeling met bar, vitrine met cheesecakes, die ook los gekocht kunnen worden, en restaurantgedeelte) is heel belangrijk en maakt het aandeel na een enorme dreun de voorbije weken een zeer interessante koopkandidaat voor de lange termijn. Bovendien heeft CAKE op termijn nog veel mogelijkheden om internationaal uit te breiden (nagenoeg de volledige omzet wordt momenteel nog in de Verenigde Staten gerealiseerd).

Dividend en aandeleninkoop
Wat het aandeel ook speciaal maakt is de enorme focus op het creëren van aandeelhouderswaarde. Vrijwel de gehele vrije kasstroom wordt jaarlijks gespendeerd aan dividend en inkoop van aandelen. CAKE keert sinds 2012 dividend uit en verhoogde dat sindsdien jaarlijks fors. Eerder deze maand werd het dividend, net als in de voorliggende jaren, met ruim 20% verhoogd, tot $0,29 per kwartaal, wat resulteert in een actueel dividendrendement van 2,6%. Daarnaast is het bedrijf zeer actief met het inkopen van eigen aandelen, wat gezien de ijzersterke cashflow goed te verantwoorden is. CAKE streeft ernaar om jaarlijks 2,5-4% van het aantal uitstaande aandelen terug te kopen. Vorig jaar was dat 2,6%, en analisten rekenen voor de komende jaren op een versnelling, wat gezien de koersdaling natuurlijk zeer wenselijk is voor de aandeelhouder. Bovendien sloot CAKE het jaar 2016 af met een nettokaspositie van bijna €54 mln, waardoor er veel flexibiliteit is en er desgewenst extra gas gegeven kan worden op het gebied van aandeleninkoop.

The Cheesecake Factory
TickerCAKE
Koers 17/8/2017$44,19
Rendement 2017-26,5%
Beurswaarde$2,1 mrd
Kwartaaldividend$0,29
Dividendrendement2,6%
Aantal jaren verhoogd5
Laatste verhoging20,8%
SectorConsumer Discr.

Ook voor de komende jaren mag gerekend worden op een dubbelcijferige dividendgroei voor CAKE, dat op dit moment een beurswaarde van $2,1 mrd heeft. In 2017 tot dusver daalt het aandeel 26,5% op $44,19, waarmee de laagste koers in drie jaar tijd is bereikt. Dat levert een prima instapmoment op voor dit mooie dividendaandeel.

Tekst: Menno van Hoven, 17 augustus 2017 (de auteur heeft een positie in CAKE).


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!