Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 15 aug 2017 14:36

Olie blijft gevangen in nauwe prijsvork

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Ruwe olie werd tussen eind juni en begin augustus bijna 20% duurder maar zoals de voorbije twee jaar wel vaker het geval was, zette de herstelbeweging niet door. Olie blijft daardoor gevangen in een vrij nauwe prijsvork.

De Amerikaanse West Texas Intermediate-variant (september-termijncontract) kon het niveau van $50 niet vasthouden en werd vorige week 1,5% goedkoper. Ook Brent-Noordzeeolie moest 0,6% inleveren. Positieve en minder positieve aspecten van de fundamentele vraag- en aanbodsituatie houden elkaar min of meer in evenwicht. Toch is het opmerkelijk dat olie amper kan profiteren van de goedkopere dollar. De dollarindex verloor dit jaar nochtans al meer dan 9%. Tegenover de euro loopt het verlies zelfs op tot ruim 12%.

Onrust in Nigeria
De OPEC voorspelde vorige week in een nieuw rapport een toename van de consumptie in 2018. De vraag naar OPEC-olie zal volgend jaar klimmen naar 32,42 miljoen vaten per dag tegenover een eerdere prognose van 32,2 miljoen vaten. OPEC ziet de globale vraag naar ruwe olie volgend jaar 1,28 miljoen vaten per dag hoger uitkomen dan in 2017. In juli produceerden de leden van het kartel gezamenlijk 32,87 miljoen vaten per dag, onder meer door een hogere output in Saoedi-Arabië, Nigeria en Libië.

Nigeria exporteerde vorige maand per dag gemiddeld 2 miljoen vaten ruwe olie, het hoogste niveau sinds anderhalf jaar. Maar vorige week stak de sociale onrust in het land weer de kop op waardoor Shell force majeure (overmacht) moest inroepen voor een aantal geplande leveringen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stelde zijn prognose voor de vraag naar OPEC-olie voor zowel dit als volgend jaar met 400.000 vaten per dag neerwaarts bij. Het IEA is wel iets optimistischer wat het globale olieverbruik betreft en verwacht voor 2018 een klim met 1,5 miljoen vaten.

Vlakke curve
De Amerikaanse olievoorraden daalden vorige week met 6,5 miljoen vaten maar bevinden zich nog steeds ver boven het vijfjaars gemiddelde. De raffinageactiviteit ligt op het hoogste niveau in twaalf jaar maar verwacht wordt dat dit de komende maanden weer zal afnemen. Chinese raffinaderijen verwerkten vorige maand 10,71 miljoen vaten ruwe olie. Dit was minder dan verwacht en het laagste cijfer sinds september vorig jaar.

We schreven eerder al dat de prijscurve van de termijncontracten sinds begin 2016 steeds vlakker is geworden. Dit proces heeft zich de voorbije vier weken nog verder versneld. De zogenaamde kalenderspreads of prijsverschillen tussen de termijncontracten worden steeds kleiner. Bij Brent heeft de contango nu zelfs plaats gemaakt voor backwardation.

Koper
Vorige maand had het er nog alle schijn van dat de koperprijs zou blijven steken nabij de grens van $6000 per ton. Maar dit niveau werd intussen flink overschreden waardoor koper nu aan het hoogste niveau in meer dan twee jaar noteert. Nieuw fundamenteel nieuws viel de voorbije weken nochtans niet te rapen. Dit belette de speculatieve investeerders niet om hun posities fors uit te breiden. Op de Amerikaanse termijnbeurs Comex steeg het aantal uitstaande termijncontracten naar een nieuw record van 320.000. Daarbij hadden de long-contracten (om in te spelen op verdere prijsstijgingen) ruim de bovenhand. Tot vorig jaar werd nooit de grens van 200.000 overschreden. Het is met andere woorden glashelder waar de prijsstijging vandaan komt.

Lees ook: Geopolitieke spanningen drukken de beurskoersen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.