Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 11 aug 2017 10:45

Succesanalist Conner Whipple: ‘Er zijn nog genoeg aantrekkelijke aandelen’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Een jong fondsenhuis met zeven fondsen waarvan er vijf wegens succes gesloten zijn voor verdere kapitaaltoestroom. Dat is het verhaal van Grandeur Peak. Een gesprek met analist Conner Whipple.

Grandeur Peak is een succesvol Amerikaans fondsenhuis. Zes jaar na de oprichting in 2011 heeft het $3,6 mrd onder beheer in zeven fondsen, waarvan er inmiddels vijf vanwege het grote succes gesloten zijn. We spraken met Conner Whipple, beleggingsanalist van Grandeur Peak, want we waren benieuwd hoe het kan dat de zeven fondsen allemaal de benchmark verslaan.

Tussen 2011 en vandaag zijn wereldwijd de koersen sneller gestegen dan de winsten. Dit betekent dat de waarderingen overal zijn toegenomen. Is beleggen in 2017 niet veel moeilijker dan in 2011?
‘Het is inderdaad lastiger om aantrekkelijke aandelen te vinden, maar ons voordeel is dat wij overal op de wereld kunnen beleggen in elke sector. Is een sector in een bepaald werelddeel te duur, dan blijven wij ervan af. Maar op de wereld zijn 22.381 aandelen met een beurswaarde van meer dan $100 mln. Er zijn nog genoeg aantrekkelijke aandelen over.’

De gemiddelde jaarlijkse rendementen van de fondsen lopen uiteen van 7,4 tot 19,4%. Zijn deze rendementen houdbaar gedurende een cyclus, als er ook een bearmarkt is geweest?
‘Wij beseffen dat de rendementen naar beneden gaan als het lastiger is om aantrekkelijke aandelen te vinden. Onze strategie is om aandelen te kopen die de komende vijf jaar gaan verdubbelen in omzet. Als de waarderingen redelijk zijn, zal de aandelenkoers waarschijnlijk ook verdubbelen. Dit is ongeveer 15% per jaar. De meeste van onze fondsen zullen met de huidige waardering uitkomen in de range van 10 tot 12%.’

Hoe vinden jullie de aandelen die je wilt hebben, met 22.381 aandelen wereldwijd?
‘Het begint met het screenen van bedrijven. Elke week screenen wij een regio plus sector. Wij zoeken als eerste naar de winstgroei, omzetgroei en de kracht van de balans. Het belangrijkste waar wij naar zoeken is de Return On Capital, of ROC, maar de getallen waar we naar kijken zijn voor elke sector anders: een ROC van 2% is voor een bank goed, maar voor elke andere sector slecht. Vervolgens printen wij de data van de afgelopen tien jaar uit op één groot vel papier. Zo vergelijken wij de bedrijven met elkaar en vinden wij trends. De volgende stap is het jaarverslag induiken, en bellen met bedrijven zelf. Ook gaan we altijd op bedrijfsbezoek.’

Waar kijkt u naar wanneer u bedrijven bezoekt?
‘Het belangrijkste dat ik wil zien te achterhalen is het concurrentievoordeel: hoe kan het bedrijf dit uitbuiten? Begrijpt het managementteam de business? Hoe wordt er geïnnoveerd? Hoe denken de managers over de toekomst? Wat is het belangrijkste waar zij nu mee bezig zijn? Hoe kijken ze aan tegen de concurrentie? Weten ze wie dat is? Hoe goed kennen ze de concurrentie? Weten ze wat die aan het doen is en wat ze de komende jaren gaat doen? Hoe gaat het bedrijf zijn marktpositie beschermen, zodat het de concurrentie telkens twee stappen voor blijft? Hoe denkt het management over de kracht van de balans? Hoe kijkt het bedrijf aan tegen het teruggeven van kapitaal aan de aandeelhouder? Als ik dat allemaal weet, ga ik scenario’s maken: wat als de concurrentie dit doet, wat als de toezichthouder dat doet? Op die manier wil ik zekerheid krijgen dat het concurrentievoordeel ijzersterk is. Vervolgens gaan we praten met lokale analisten om te zien of de cijfers werkelijk kloppen. Wij vragen dan bijvoorbeeld naar een cijfer dat wij op andere plaatsen in de wereld niet tegenkomen: is het normaal dat dit land het op deze manier doet? Dat vragen we ook na bij andere fondshuizen: hoe kijken jullie hier tegenaan? Zo blijven wij graven. Al het voorgaande is maar een momentopname. Het belangrijkste is de veranderingen tussen de verschillende momentopnamen.’

In het Emerging Markets Opportunities Fund is de grootste overweging voor de regio Afrika en het Midden-Oosten? Wat gebeurt daar?
‘Onze aanpak is volkomen bottom-up. Het is niet zo dat Afrika er goed uit ziet, maar er komen wel Afrikaanse bedrijven uit onze screening. Ze hebben het hele proces doorlopen en wij vinden ze interessant. Zo kan het gebeuren dat één bepaalde regio een heel zware weging heeft. Wij stellen geen maximum aan het bedrag dat in een bepaalde regio belegd kan worden.’

Kan dit ook op sectorniveau gebeuren? Is daar een maximum?
‘Nee. De kans dat er 80% van het beheerd vermogen in financials belandt is klein, maar wel aanwezig. Wij kijken wel naar de benchmark, omdat bijna geen enkele fondsmanager die verslaat. De benchmark is daarmee een geduchte concurrent. Zijn we op ons gemak als we sterk afwijken van de bench­mark? Voor een heel grote afwijking moet wel een heel goede reden zijn.’

Heeft u Nederlandse aandelen in uw portefeuille?
‘Het enige aandeel in Nederland dat aan al onze voorwaarden voldoet is Aalberts Industries.’

Hoeveel ruimte is er in de twee fondsen die nu nog open zijn?
‘We zijn heel voorzichtig met de hoeveelheid vermogen die we toestaan in een fonds. Het rendement van een fonds mag nooit te lijden hebben onder een te hoog beheerd vermogen. De twee fondsen die nog open zijn, de International Stalwarts en de Global Stalwarts, beleggen beide in aandelen van bedrijven met een minimale beurswaarde van $1,5 mrd. De Global Stalwarts belegt in aandelen overal op de wereld en de International Stalwarts belegt niet in aandelen die in de Verenigde Staten genoteerd staan. In beide fondsen zit ongeveer $1 mrd en we denken dat ze vijf miljard kunnen herbergen. Maar hebben wij al eerder het gevoel dat wij niet vrij kunnen beleggen, dan gaan ze eerder dicht.’

Financials zijn het aantrekkelijkst
De grootste overweging bij Grandeur Peak zijn de financials. De consensus is dat deze bedrijven een ‘black box’ zijn. Conner Whipple vindt financials echter juist transparant en roemt de voorspelbare modellen. Wel blijft hij af van financials waarvan de koers sterk wordt beïnvloed door de dollar, de rente en de yield curve. Een voorbeeld van een aantrekkelijke financial is First Republic Bank (ticker: FRC). Die richt zich op de rijke Amerikaan aan de oost- of westkust en doet alles om een zo goed mogelijke service te leveren. De klanten zijn dan tevreden en brengen andere klanten aan. First Republic Bank geeft daarom geen geld uit aan marketing, en de bedragen die daarmee bespaard worden gaan terug naar de klanten. Dit zorgt voor nog betere mond-tot-mondreclame. Verder is het opvallend hoe goed het managementteam is ingevoerd in alle belangrijke details.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!