Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 1 aug 2017 09:57

Galapagos heeft tijd nodig

0 0 Leestijd ongeveer

Biotechbedrijf Galapagos slaagt er voorlopig niet in om de goede lijn uit de beursjaren 2015 en 2016 door te trekken. In die periode schoot de beurskoers met bijna 300% omhoog en in juni vorig jaar promoveerde het aandeel naar de AEX.

De opmars werd gedreven door de positieve nieuwsstroom rondom reumamiddel filgotinib, die in een stroomversnelling kwam na het sluiten van een lucratieve overeenkomst met de Amerikaanse biotechreus Gilead Sciences eind 2015. Hoewel dit bedrijf de ontwikkeling van het middel nu grotendeels heeft overgenomen, blijft filgotinib met afstand het meest waardevolle bezit van Galapagos. De mijlpaalbetalingen kunnen oplopen tot meer dan $1,3 mrd. Na een eventuele introductie ontvangt het bedrijf royalty’s van ten minste 20% en Galapagos heeft het recht om het middel in verschillende Europese landen zelf op de markt te brengen. Momenteel is Humira nog het reumamiddel met de hoogste omzet ter wereld (ruim $16 mrd in 2016). Wanneer filgotinib die rol over enkele jaren overneemt, kan Galapagos een jaaromzet van miljarden dollars boeken.

Fase 3-project
In augustus vorig jaar is een fase 3-project begonnen waarin twee groepen van honderden patiënten over een periode van 24 en 52 weken filgotinib of een placebo krijgen toegediend. Hoewel de begin 2015 gepubliceerde resultaten van het fase 2b-onderzoek wijzen op een zeer hoge effectiviteit zonder onoverkomelijke bijwerkingen, vormt het nieuwe onderzoek een concretere indicatie van het potentieel van filgotinib. Het Amerikaanse farmacieconcern Abbvie – dat aanvankelijk samenwerkte met Galapagos bij de ontwikkeling van het middel en zich eind 2016 terugtrok – heeft overigens een eigen reumamiddel in ontwikkeling dat circa acht maanden voorloopt in het hele proces.

Geduld
Het gaat nog maanden duren voordat alle onderzoeksresultaten van het fase 3-onderzoek verzameld en geanalyseerd zijn. Het ligt voor de hand dat GIlead zelfs als er geen standstill-akkoord (zie kader links) was, de uitslag van deze testen wil afwachten voordat het bepaalt of en hoe het Galapagos wil inlijven.
Intussen worden wel de resultaten gepubliceerd van onderzoeken met filgotinib tegen andere aandoeningen zoals de Ziekte van Crohn, aangezien Gilead ernaar streeft om het middel zo breed mogelijk in te zetten tegen ontstekingsziektes.
Omdat de overnamefantasie naar de achtergrond is verdwenen, gaat de aandacht uit naar andere ontwikkelingen. Daardoor is de beurskoers ondanks het nog altijd grote potentieel van filgotinib sinds het voorjaar met ruim 16% gedaald.

Andere middelen
Voor een deel heeft dat te maken met andere middelen in de pijplijn van Galapagos. In samenwerking met Abbvie heeft het concern verschillende middelen in fase 2-ontwikkeling tegen taaislijmziekte. Binnen dit marktsegment heeft de combinatie echter een duidelijke achterstand opgelopen ten opzichte van het Amerikaanse biotechconcern Vertex. Half juli bleek dat drie medicijnen de fase 2-testfase zeer overtuigend hebben afgesloten. Vertex heeft al enkele middelen op de markt, die het in effectiviteit echter duidelijk afleggen tegen de nieuwe generatie. De beurskoers van Vertex schoot met 25% omhoog na de publicatie van de onderzoeksresultaten. De effectiviteit van de middelen van Vertex maakt het voor Galapagos mogelijk een stuk lastiger om een voet tussen de deur te krijgen op de markt voor bestrijders van taaislijmziekte en gerelateerde longaandoeningen, die naar schatting van onderzoeksorganisatie GBI Research tussen 2015 en 2022 naar een omvang groeit van $46,6 mrd vanaf het huidige niveau van $28,1 mrd.
Hoewel de uitgangspositie als koploper vaak behoorlijk wat waard is, kan het in sommige opzichten ook een voordeel zijn om het gebaande pad te volgen. Bij de ontwikkeling van filgotinib drong de Amerikaanse toezichthouder FDA er bijvoorbeeld op aan om de proeven uit te voeren met verschillende doseringen. Dit verzoek kwam later in een heel ander licht te staan nadat een ander middel op basis van een vergelijkbare technologie werd opgehouden in het keuringsproces omdat de FDA meer informatie wilde hebben over de dosering.

Op overnamejacht
Een tweede reden van de koersdruk van de afgelopen maanden is dat de overnamespeculatie een nieuwe dimensie heeft gekregen. Hoewel een bod van Gilead op de langere termijn het meest waarschijnlijke scenario is als er geen onverwachte hindernissen opduiken voor filgotinib, is Galapagos zelf ook op overnamejacht. Dankzij de betalingen en de aandelenkoop van het Amerikaanse concern heeft de onderneming een kaspositie van €1,26 mrd. Bij de aandeelhoudersvergadering van 25 april heeft topman Onno van de Stolpe bovendien groen licht gekregen om het aandelenkapitaal met 50% uit te breiden. In theorie kan Galapagos hierdoor ruim €2 mrd op tafel leggen voor de aankoop van een branchegenoot.
Van de Stolpe wil de pijplijn vullen – bij voorkeur met een middel in fase 2 of verder – zodat de Europese marketingmachine die nu voor filgotinib wordt opgetuigd straks ook gebruikt kan worden voor andere medicijnen.

Potentie
Operationeel is dit een goede zet, maar het is niet vreemd dat beleggers zich zorgen maken over de mogelijke verwatering van hun belang, aangezien de waarde-ontwikkeling van het bedrijf in ieder geval op middellange termijn nog sterk gekoppeld is aan filgotinib. De potentie van dit middel weegt echter zwaarder dan de voorsprong die Vertex lijkt te nemen op het vlak van taaislijmziekte of de mogelijkheid van een overname door Galapagos. Het koopadvies blijft van kracht.

Lees ook: Arcadis weet de krimp te stuiten


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ